Povežite se s nama

Život i društvo

Razvrstavanje otpada od “malih nogu”

Objavljeno:

- dana

Trnovec Bartolovečki

Svaka učionica Osnovnih škola u Šemovcu i Trnovcu prošlog je tjedna dobila tri kartonske kutije za razvrstavanje otpada. Jednu za papir i karton, zatim za plastiku i metal te treću za ostali otpad. S kutijama su, uz promotivne letke s naputcima što u koju od njih razvrstavati, u Osnovnu školu Šemovec došli i načelnik općine Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec i direktor komunalne tvrtke Čistoća d.o.o., Davor Skroza.

Cilj ove akcije – koja će se provesti u gotovo svim školama na području Varaždinske županije – je razvijanje svijesti o razvrstavanju otpada od najmlađe dobi. – Razvrstavanjem se znatno smanjuje količina otpada, štedi se novac i čuva se priroda i okoliš, rekao je Davor Skroza.
Načelnik Šamec je rekao mališanima da će se tako ušteđeni novac usmjeriti i na obrazovanje, dakle na – njih same.

Cilj ove akcije – koja će se provesti u gotovo svim školama na području Varaždinske županije – je razvijanje svijesti o razvrstavanju otpada od najmlađe dobi.

Nakon škola – vrtići

– Ovo je samo dio cjelokupne „politike“ Općine prema gospodarenju otpadom. Iako smo danas došli u školu s namjerom da podučimo djecu, njima poduka gotovo da i ne treba jer već sada dosta toga znaju o razvrstavanju otpada i brizi za očuvanje okoliša i prirode – naglasio je načelnik Šamec.
Također je podsjetio i na činjenicu da je upravo Trnovec Bartolovečki prva općina u Varaždinskoj županiji, koja je još u travnju započela s razvrstavanjem otpada na „kućnom pragu“.

Osim u školama kutije za razvrstavanje otpada podijelit će se i u vrtićima na području Općine.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Koronavirus: Međimurje broji 86 novozaraženih, hospitalizirana su 23 pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 248 uzoraka, od čega je evidentiran 81 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,6% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljeno je 5 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 35 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 373. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72 637 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana je 1 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje