Povežite se s nama

Život i društvo

Reagiranje sindikata: “Ono što je u navedeno u mjerama, u većini dječjih vrtića u praksi je neostvarivo!”

Objavljeno:

- dana

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) poslao je otvoreno pismo upućeno osnivačima i ravnateljima dječjih vrtića, te Ministarstvu znanosti i obrazovanja povodom rada dječjih vrtića punim kapacitetom.

U pismu izražavaju sumnju i veliku zabrinutost povodom „najave početka rada dječjih vrtića punim kapacitetom 25. svibnja jer većina dječjih vrtića u Republici Hrvatskoj neće moći osigurati uvjete koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).“

Pismo potpisuje Božica Žilić, predsjednica SOMK-a, a prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani,

kako je zaštita radnika na radnome mjestu i u djelokrugu rada sindikata, izražavamo sumnju i veliku zabrinutost povodom najave početka rada dječjih vrtića punim kapacitetom 25. svibnja, jer većina dječjih vrtića u Republici Hrvatskoj neće moći osigurati uvjete koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Radnici će morati raditi u dodatno otežanim uvjetima, pod pritiskom, te takvu odluku smatramo, svojevrsnim, neprimjerenim „eksperimentom“ za koji se nadamo kako neće imati negativne posljedice za sigurnost i zdravlje djece i radnika.

Stoga pozivamo ravnatelje dječjih vrtića da, kako to u preporukama HZJZ-a i piše, bez ustručavanja traže pomoć Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Neka ne „štede“ osnivače u traženju osiguranja uvjeta za provođenje propisanih mjera, jer to je njihova obaveza i odgovornost.

U protivnome nam neće preostati ništa drugo nego pružiti otpor i pozvati radnike u dječjim vrtićima na obustavu rada dok im se ne osiguraju sigurni uvjeti rada. To je njihovo zakonsko i ljudsko pravo. Nećemo dopustiti da se loše politike i odluke i dalje „lome“ preko leđa radnika.

Sve vrijeme pandemije COVID-19 javno smo skretali pozornost na nemogućnost provođenja mjera HZJZ-a ako se sva djeca vrate u vrtić. Ne zato što radnici ne žele raditi, već zbog toga što većina vrtića u RH nema uvjete za osiguranje propisanih mjera.

Naglašavamo, nemoguće je osigurati provođenje odgojno-obrazovnog rada na siguran način u „nemogućim“ uvjetima, jer ono što je u mjerama navedeno u većini dječjih vrtića u praksi je neostvarivo.

Neizvedivo je zbog neospornih činjenica, a to su: 

– sobe u kojima borave djeca  su male, a u njima je i namještaj s igračkama koji prostor dodatno smanjuje;

– broj djece u grupama je veliki (od 18 do 30 djece u jednoj grupi, ovisno o dobi), veći u odnosu na Državno pedagoški standard (DPS), a u grupe su integrirana i djeca s teškoćama u razvoju;

– nema adekvatnih dodatnih prostora u kojima bi se mogla odvojiti djeca iz brojčano velikih grupa;

– nema dovoljno pomoćno-tehničkog osoblja;

– nema adekvatnih igrališta ili vanjskog prostora;

– nedostaje radne odjeće i obuće u minimalnom obimu, i mnogo toga drugog, nažalost.

Napominjemo kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja svih ovih godina tolerirano osnivačima dječjih vrtića provođenje odluke kojom je moguće „natrpati“  20 posto i više djece od standarda dopuštenog! Kako drukčije protumačiti činjenicu da Državno pedagoški standard, donijet davne 2008. godine, s punom primjenom 2014. godine, još  uvijek „ne stanuje“ u dječjim vrtićima!

Govorimo o bitnom aktu koji određuje kriterije i mjerila za provođenje odgojno-obrazovnog rada. O aktu koji ima u fokusu prava, potrebe i interese djeteta, koji je zbog nedostatka odgovornosti odgovornih mrtvo slovo na papiru ili akt u kojem su već i slova izblijedjela.

Da su osnivači ozbiljno shvaćali riječ „odgovornost“ i stvarali uvjete u proteklih 12 godina, sada bi nam provođenje higijensko-epidemioloških mjera tijekom COVID-a-19 bilo lakše.

Da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pratilo koliko je problema nastalo zbog neprovođenja DPS-a danas ne bismo bili ispod razine po pitanju uvjeta, a iznad kada je u pitanju provođenje kvalitetnih odgojno-obrazovnih programa i obrazovanja naših radnika.

Sramotno je da se sve ove godine „štedjelo“ na pomoćno- tehničkom osoblju, na izgradnji novih vrtića, na adaptacijama, na opremi, sredstvima za rad, a sada treba „vojska“ radnika, kojih nema, za provođenje propisanih mjera. Nečinjenje nas je dovelo do ovoga što imamo danas i što poput oštrice mača visi iznad glave radnika u ovoj djelatnosti, a to smatramo nedopustivim.

Gospodo,

dosta nam je lažne demagogije i priča osnivača „kako su  djeca na prvom mjestu“, dok se one koji s njima rade stavlja na zadnje. Možda bi bilo razumnije da se kaže kako je „novo normalno“ nenormalno i teško provedivo, kako je „ostanimo odgovorni“  izraz koji osnivači i resorno Ministarstvo očito ne razumiju. Očekujemo kako će sigurno uslijediti posebna preporuka resornog Ministarstva u formi „nove slikovnice“, druge po redu, iz koje, kao i iz prve, nećemo moći vidjeti kvalitativne pomake, podršku i konkretnu pomoć koju radnici očekuju.

Odgovornost resornog Ministarstva prema ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju ne postoji i na to smo mnogo puta dosada ukazivali.

Rad u sigurnim uvjetima zbog svega navedenog je nemoguća misija. To je utopija. Radnici su razapeti između teorije i prakse.

Razumijemo roditelje, jer djeci je stvarno mjesto u vrtiću. Društvo vršnjaka i socijalizacija su kao i znanja, iskustva i kompetencije koje dijete nauči u vrtiću, neprocjenjiva su dobrobit. Ali nećemo dozvoliti poigravanje radnicima u dječjim vrtićima, jer njima je previše slušanja neusklađenih priča „vi to morate, to se od vas očekuje“. Vjerujemo kako svi želimo da dječji vrtići ostanu sigurno okruženje za djecu, da radnicima bude omogućen rad u sigurnim uvjetima, uz poštivanje  medicinskih, epidemioloških, ali i pedagoških mjera.

S poštovanjem,

Božica Žilić, predsjednica SOMK-a

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!