– Europski zeleni plan, dugo iščekivana strategija, izostavljena je iz tzv. Zagrebačke deklaracije, kao i priroda i okoliš, sve ključni elementi za izgradnju snažnije, pravednije i otpornije budućnosti – upozorili su iz organizacije  WWF Adria u otvorenom pismu Europskoj komisiji i premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Deklaracija koja je 6. svibnja proizašla kao zaključak zagrebačkog sastanka na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, izostavila je pitanje tranzicije prema pravednoj i održivoj budućnosti, a koju je moguće ostvariti dosljednom implementacijom Europskog zelenog plana. Dodatno, u potpunosti je izostavljeno pitanje održivog razvoja u kontekstu EU integracije zemalja zapadnog Balkana.

– Naglašavamo važnost Europskog zelenog plana koji je na listu prioriteta Europske unije svrstao gubitak biološke raznolikosti, posljedice klimatskih promjena i degradaciju ekosustava, a čijom implementacijom se osiguravaju nužne promjene u gospodarstvu, okolišu i u konačnici, čitavom društvu. Nažalost, sve to su ignorirali čelnici zapadnog Balkana na navedenom sastanku – pišu iz WWF-a u otvorenom pismu.

Europski zeleni plan kao smjernica za gospodarski oporavak

– Danas kada imamo znanstvene činjenice koje jasno pokazuju da moramo brzo djelovati da bi osigurali razvoj održivog gospodarstva i niskougljičnog energetskog sustava te da je promjena ponašanja prema okolišnim pitanjima nužna, donosioci odluka ipak su odlučili suprotno – rekla je Petra Remeta iz WWF-a.

Iz ove organizaciju ističu da se čelnici zemalja zapadnog Balkana, kao i članica EU, moraju obvezati na potpunu integraciju Europskog zelenog plana u Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, koji se uskoro očekuje.

– Europski zeleni plan iznimno je važna smjernica za gospodarski oporavak, kako članica EU tako i drugih zemalja regije. Pozivamo političare da se ujedine u stvaranju održive i otporne ekonomije u čijem je središtu svaki pojedinac. Sastanci poput zagrebačkog prilika su čelnicima zapadnog Balkana da na jednom mjestu rasprave goruća pitanja. No, oni se ne mogu više doticati isključivo gospodarskih i političkih pitanja, prostora za ignoriranje okolišnih pitanja više nema jer su ona itekako povezana sa svim društvenim pitanjima. U konačnici, degradacija okoliša ima utjecaja na društvo u cjelini i dobrobit svih nas – napomenula je Ester Asin iz WWF-ovog europskog ureda za politike.

Komentari

Komentara