Povežite se s nama

U fokusu

Rebalans prihvaćen, Patafta ponovo tražio ukidanje prireza, podržali ga Budimo grad

Objavljeno:

- dana

Na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća većinom glasova prošao je rebalans proračuna. Za rebalans glasalo je 12 vijećnika, dok je 6 bilo suzdržanih.

Zanimljivo je da su vijećnici Budimo grad prihvatili rebalans iako su prošlog tjedna teatralno izašli iz koalicije, odnosno sporazuma s SDP-ovom gradskom vlasti.

Glasovanju je prethodila burna rasprava, koju je u nekoliko navrata nastojao smiriti poduzetnik i gradski vijećnik Davor Patafta navodeći kako bi trebalo staviti po strani tko je kome simpatičan ili nije, isto kao i ego pojedinaca, i u prvi plan staviti projekte i dobrobit Varaždinaca i Varaždinki.

Rasprava se ponovo svodila na prozivke i međusobne optužbe bivše i sadašnje gradske vlasti.

Bivši gradonačelnik Čehok je primjerice rebalans nazvao kupusarom, pritom navodeći kako se u ovih pola godine od početka mandata u Varaždinu nije napravilo ništa.

– Ovo su kozmetičke promjene, 99 posto stavki je isto, radimo po proračunu koji smo naslijedili, vi to nazivate kupusarom – odgovorio je Bosilj svom prethodniku Čehoku i nazvao ga licemjernim.

Zanimljivo je da se većina vijećnika složila oko prijedloga vijećnika Patafte da se ukine prirez. Napomenuo je da uskoro slijedi proračun za narednu godinu te podsjetio na svoj prijašnji prijedlog kojim bi se, kako kaže, rasteretilo poduzetnike, što bi bio poticaj da se povećaju plaće radnicima.

– Vi se svi sjećate da sam rekao kako će rasti priljev poreza na dohodak i da treba ukinuti prirez. Rekli su mi da nisam normalan. Rekao sam ajmo gospodarstvenicima olakšati ukidanjem prireza. Došlo je 11 milijuna kuna poreza na dohodak, pa od koga je došlo, od gospodarstva – rekao je Patafta. S ukidanjem prireza složili su se i vijećnici Budimo grad, a podsjetimo da su istu inicijativu tijekom kampanje zagovarali i Reformisti.

Hoće li Pataftin prijedlog zaista biti prihvaćen ostaje za vidjeti.

U fokusu

Ove se subote u Varaždinskoj županiji ponovo cijepi u 86 ordinacija obiteljske i opće medicine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji će ove subote, 4. prosinca, ponovno biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine.

Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 86 ordinacija diljem županije od 8 do 12 sati. Riječ je cijepljenju po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, koje je u Varaždinskoj županiji prvi put održano 13. studenoga.

Građani se na cijepljenje mogu najaviti svojem izabranom obiteljskom liječniku, no mogu doći i bez najave.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokirani vlasnik: naslonili su panoramski kotač na kuću koja je kulturno dobro, ispod kotača su instalacije!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Grada Varaždina jučer se pohvalila novom atrakcijom – panoramskim kotačem, koji je postavljen u Gajevoj ulici. Međutim, problem je što je taj kotač gotovo naslonjen na privatnu kuću, koja je još k tome i kulturno dobro.

Osim toga, kuća je djelomično oštećena u potresu, a trenutno se tamo obavljaju i radovi na sanaciji i renoviranju. Vlasnici stoga upozoravaju na potencijalnu opasnost za ljude i imovinu zbog vibracije kotača na tlu ispod kojeg se nalaze instalacije.

– Ovo je van svake pameti. Iz Turističke zajednice su nam javili da će postaviti taj kotač, ali tri metra od naše kuće. No, kotač se sad nalazi tik do kuće koju trenutno renoviramo – rekao nam je šokirani vlasnik prof. Vladimir Andročec, inače poznati stručnjak za hidrodinamiku i predsjednik Akademije tehničkih znanosti.

Kaže kako je kuća oštećena u potresu, unutar objekta trenutno traju radovi, a sporno je i to na čemu je kotač postavljen.

– Oni nisu uopće provjerili što je ispod kotača. Pa tu se nalaze cijevi i instalacije od kuće. Ne znam ni kako su konzervatori ovo dopustili, ako ih je uopće netko i pitao – ističe Andročec. Pitao je u Turističkoj zajednici zašto kotač nije postavljen recimo malo dalje, na parkiralištu Banus placa.

– Rekli su mi da bi time ometali koncesionara, umjesto da su mu nadoknadili gubitak ako već nisu mogli naći drugo mjesto u Varaždinu. Tko će nama nadoknaditi štetu ako se nešto dogodi – kaže Andročec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje