Povežite se s nama

Život i društvo

Reciklažno dvorište Općine Maruševec pušteno u rad

Objavljeno:

- dana

Jučer je, 13. prosinca, i službeno u rad pušteno Reciklažno dvorište Općine Maruševec, u naselju Donje Ladanje.

Na novouređenoj lokaciji u Donjem Ladanju u jutarnjim satima održana je završna konferencija projekta „Uspostava reciklažnog dvorišta Općine Maruševec“, KK.06.3.1.16.0095, vrijednog 3.860.582,19 kuna.

Za navedeni je projekt Općina Maruševec osigurala sufinanciranje putem Kohezijskog fonda, prijavom na poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prošle godine. Od navedenog iznosa, bespovratnim sredstvima Europske unije sufinanciran je iznos od 3.270.346,64 kune, odnosno 84,80 %, dok je preostali iznos od 590.235,55 kuna (15,20%) bio udio financiranja Općine Maruševec.

Uspješnom provedbom navedenog projekta u posljednjih 18 mjeseci, Općina Maruševec zadovoljila je zakonske kriterije odredbe o potrebnom broju reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, ali i unaprijedila sustav gospodarenja otpadom.

– Reciklažno dvorište u Donjem Ladanju u Općini Maruševec od ovog tjedna nadalje služit će građanima i poticati ih na odvojeno prikupljanje glomaznog, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih guma, metalnog, drvenog i plastičnog otpada, kao i otpadnog papira, kartona, plastične, višeslojne, metalne i staklene ambalaže te posebnih kategorija otpada (poput akumulatora, baterija, lijekova, ulja i dr.). Time ujedno sprječavamo i nepropisno odlaganje otpada kao i stvaranje komunalnog nereda. S obzirom na to da su usluge reciklažnog dvorišta besplatne, više nema nikakve potrebe za stvaranjem divljih deponija i odlaganjem otpada na javne površine, te se nadam da će građani prepoznati napore Općine Maruševec za smanjivanjem količina otpada, očuvanje okoliša i povećanje kvalitete života u našoj lokalnoj sredini – rekao je na konferenciji načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta započeli su u siječnju ove godine, a dovršeni su studenom ishođenjem Uporabne dozvole i registracije reciklažnog dvorišta. Projektirana infrastruktura reciklažnog dvorišta obuhvaća asfaltnu prometno-manipulativnu površinu, betonsku vodonepropusnu površinu, objekt – nadstrešnica, montažni objekt za zaposlene s uredskom informatičkom opremom, kolnu vagu, spremnike za otpad, ogradu s kolnim i pješačkim ulazom, vodonepropusnu kanalizaciju oborinske odvodnje sa prometnih površina, te separator – taložnik.
Ispod izgrađene nadstrešnice nalaze se horizontalna preša balirka, podizni transporter, hidraulički preskontejner te pužni preskontejner. Otpad se smješta u skladišta neopasnog otpada u tipskim kontejnerima (plastika, papir, staklo, tekstil, sitni metal, elektronski otpad i dr.), dok su za sav ostali otpad prema vrsti postavljene propisane posude – kontejneri.
Ovisno o vrsti otpada koji se prikuplja, nabavljen je eko komposter za drvo te prikladni tipski spremnici (specijalni kontejneri za stare akumulatore, filtere i slično, kontejneri za tekućine i ulja sa zaštitnom tankvanom), kako bi se spriječili nepovoljni utjecaji na okoliš.

Osim moderne opreme za prikupljanje otpada, Općina Maruševec je za potrebe reciklažnog dvorište otiskala po 1900 letaka i brošura namijenjenim stanovnicima Općine Maruševec te izradila plakate i mrežne stranice koje su posvećene održivom gospodarenju otpadom na području Općine Maruševec, s nizom korisnih informacija i uputa.

Reciklažnim dvorištem Općine Maruševec upravlja komunalno poduzeće IVKOM i namijenjeno je isključivo kućanstvima-korisnicima javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Općine Maruševec, ali i pravnim osobama uz određenu naknadu. Kao i u ostalim reciklažnim dvorištima, građani svoj otpad dovoze osobno, identificiraju se na ulazu te uz zadnji podmireni račun za odvoz otpada bez naknade odlažu svoj otpad u za to predviđene spremnike.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta Općine Maruševec je ponedjeljkom i četvrtkom od 10 do 16 sati, te prvu subotu u mjesecu od 8 do 12 sati.

Općina Maruševec poziva građane da što više koriste novoizgrađeno reciklažno dvorište i na taj način učine dobru stvar ne samo za sebe, već i za svoju djecu, unuke i za sve generacije koje dolaze.

Život i društvo

Potpisan Sporazum o partnerstvu između Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković i rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivan Samardžić potpisali su Sporazum o suradnji temeljem kojeg će se provoditi čitav niz zajedničkih projekata.

Potpisivanju Sporazuma u Slavonskom Brodu nazočili su i prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever, te glavna tajnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu Mirjana Senić.

Dva će hrvatska sveučilišta jačati partnerstvo s ciljem razvoja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika međusobne suradnje u području visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačke djelatnosti. Planira se tako realizacija zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekta, objavljivanja znanstvenih radova u nacionalnim i međunarodnim znanstvenim časopisima, povezivanje profesora i nastavnika, razmjena studenata, kao i sudjelovanje na konferencijama i znanstvenim skupovima, a sve u cilju poboljšanja kvalitete visokog obrazovanja, te sveučilišnog razvoja.

– Sveučilište u Slavonskom Brodu najmlađe je hrvatsko javno sveučilište i drago nam je da možemo podijeliti naša iskustva u razvoju Sveučilišta Sjever, na kojem danas studira 5200 studenata na 29 raznovrsnih studijskih programa. Sveučilište u Slavonskom Brodu ima 2300 studenata, neke od studijskih programa sličnih našima, pa u tome vidimo i mogućnost razmjene znanja, kako bi osnažili poziciju na znanstvenoj karti ovog dijela Europe. Razgovarali smo već o konkretnim projektima koje ćemo pokrenuti u novoj akademskoj godini, a uskoro će nas partneri iz Slavonskog Broda posjetiti u Varaždinu i Koprivnici kako bi ih upoznali s našim studentima i profesorima, te i velikim infrastrukturnim i razvojnim projektima koji će uskoro u realizaciju – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Predsjednik Zoran Milanović posjetio Varaždin i Obrtnički ulični sajam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jutros je stigao u Varaždin na otvorenje 15. Obrtničkog uličnog sajma.

U društvu gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimira Baisa te drugih političara prošetao je centrom grada i razgledao štandove.

Obrtnicima je poželio dobru zaradu te da se nada da naši obrtnici više neće morati odlaziti u inozemstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje