Povežite se s nama

Savjeti

Reciklirajte papir!

Objavljeno:

- dana

OTPAD MOŽE BITI KORISTAN

Biti ekološki osviješten i ujedno kreativan dobra je kombinacija jer time puno dobivate.

Rješavate se otpada tako što ga ponovno upotrebljavate u korisne svrhe, a rezultat koji ste dobili je pravo umjetničko djelo te je sam proces recikliranja zabavan. U ovom broju želimo vas potaknuti na recikliranje papira.

Što treba učiniti?

Uzmite stare novine, salvete ili bijeli fotokopirni papir na kojem je već nešto ispisano i od njih napravite “novi” papir. Taj novi neće biti bijel ni tanak kao onaj u trgovini, ali će biti poseban i originalan.
Osim papira, trebat će vam dva drvena okvira (što su veći okviri, to će biti veći papir koji ćete dobiti), mreža (može i ona protiv komaraca), plastična kadica, blender, tekući škrob i filc.
Natrgajte papire na male komadiće i stavite ih u blender – napunite ga do pola papirom, a ostatak napunite toplom vodom. Miksajte lagano dok ne dobijete glatku masu. Ukupno napravite tri puna miksera takve kaše. Kad ste sve izmiksali, možete smjesi dodati i biljni materijal – natrgano lišće, latice cvijeća ili pak malo boje za hranu. 

Postupak recikliranja posebno je zabavan djeci, ali ne puštajte ih same. Neka budu pod vašim nadzorom.

Zatim plastičnu kadicu napunite do pola vodom i dodajte u nju kašu od papira. Lagano promiješajte. Umiješajte dvije čajne žlice tekućeg škroba u masu kako bi se stvrdnula. Zatim izradite kalup. Uzmite dva drvena okvira za slike i između njih pričvrstite mrežicu. Kalup vodoravno položite u vodu i pomičite ga lijevo-desno da se ravnomjerno napuni smjesom. Kad je kalup napunjen, izvadite ga također vodoravno van i stavite da se cijedi na neku rešetku kako bi voda ispod mogla kapati. Nakon što se voda ocijedila, na stolu položite ručnik i preko njega stavite komad filca.

Čestitke, koverte, čak i papir za pisanje

Papir iz kalupa prevrnite na filc i preko njega stavite još jedan sloj filca, a zatim valjkom prelazite preko svega toga da istisnete svu vodu. Zatim odvojite papir od filca i ovjesite kvačicama na štrik da se suši nekoliko sati, na prozračno i toplo mjesto. Papir koji dobijete možete upotrijebiti za izradu čestitki, kovertica, zamatanje poklona, ali i za pisanje.

Izvor:
Foto:

Savjeti

Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

SIGURNOST

Jeste li znali da se u Hrvatskoj svake godine utopi stotinjak osoba zbog čega je utapljanje četvrti uzrok smrti  u kategoriji nenamjernih ozljeda i to poslije padova, prometnih nesreća i otrovanja?

Upravo na to upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. – Kupanje, plivanje, ronjenje, daskanje, jedrenje, vožnja u čamcima te ostale aktivnosti unapređuju duševno i tjelesno zdravlje djece i odraslih. Potrebno je, međutim, poznavati rizike i mjere prevencije povezane s ovim aktivnostima, posebno one koji se odnose na sigurnost i prevenciju utapanja. Utapanje je značajan uzrok smrtnosti koji se može spriječiti – navode.

Godišnje se u Hrvatskoj utopi stotinjak osoba

Rizik od utapanja posebno je povećan kod male djece, neplivača, osoba koje boluju od kroničnih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila te epilepsije, osoba koje su konzumirale alkohol te kod kupanja u rijekama i jezerima.

– Djeca trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Mala djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (u svega nekoliko centimetara visine), u kratkom vremenskom razdoblju. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti – upozoravaju.

Za odrasle pak preporučuju da svladaju vještinu plivanja, koja je temeljna mjera prevencije utapanja. Isto tako treba plivati u društvu, u vodu postupno ulaziti te izbjegavati kupanje, odnosno plivanje neprestano nakon obroka.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Savjeti

Prepoznajte i prihvatite temperament djeteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RIJEČ PSIHOLOGA

Jedan od prvih i važnijih zadataka roditelja je da razumije svoje dijete kao pojedinca. To znači da promatra svaku promjenu u njegovu razvoju te uočava individualne načine ovladavanja okolinom.

Često možemo čuti od roditelja kako se žale: “Za Ivana nisam ni znala da imam dijete, a pored Marine ništa ne stignem. Svu energiju potrošim leteći za njom.”

Dječje igralište također je mjesto gdje se jako dobro mogu uočiti individualne razlike u igri i pristupu drugoj djeci. Njihove individualne razlike u razvojnim koracima posljedica su njihovog temperamenta koji usmjerava roditelje da se s odgojnim izazovima suočavaju različito. Temperament je predispozicija koja je urođena i zbog koje reagiramo na određene načine. Sastoji se od mnogo čimbenika: prilagodljivosti, upornosti, redovitosti, praga osjetljivosti, razine aktivnosti.

Nekoliko je klasifikacija temperamenta, ali najčešća i najraširenija je ona pedijatara Alexandra Thomasa i Stelle Chess o postojanju tri rana stila ponašanja: lak, teški i suzdržani. Djeca lakog temperamenta obično imaju pravilne obrasce spavanja, hranjenja, obavljanja nužde. Lako se prilagođavaju novim situacijama, rado pristupaju novim ljudima i predmetima. Njihovo raspoloženje je uglavnom pozitivno i veselo, a reakcije su niskog ili umjerenog intenziteta.

Dijete teškog temperamenta nema tako pravilne obrasce, teško se prilagođava novim situacijama, nerado pristupa novim ljudima i predmetima. Uglavnom je negativnog raspoloženja i često plače. Na nove podražaje reagira intenzivno.

Karakteristike djeteta suzdržanog temperamenta su slaba prilagođenost novim situacijama, povlačenje pred nepoznatima ljudima, niža razina aktivnosti i reakcije manjeg intenziteta.

Budući da je urođen, možemo reći da je temperament u nekoj mjeri stalan i predvidiv za budućnost, ali na njega utječu i mnoge stvari. Jedna od ključnih je i način na koji roditelj razumije vlastito dijete i djeluje na njega i njegova pozitivna i negativna iskustva.

Tako se može dogoditi da dođe do poteškoće u odnosu majke čije je ponašanje strukturirano i koja voli red te djeteta čiji je stil reagiranja upravo suprotan. Majka će pokušavati nahraniti dijete kada ono nije za to zainteresirano, što će onda dovesti do napetosti i majke i djeteta. Kako bi do ovakvih situacija dolazilo što rjeđe, dobro je da roditelji prepoznaju i prihvate temperament svojeg djeteta, jer im to omogućuje uvid u način kako adekvatno pomoći djetetu da se nosi s izazovima tijekom vlastitog razvoja.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje