Povežite se s nama

U fokusu

Referendum se mogao izbjeći, tvrde reformisti

Objavljeno:

- dana

Konferencija za novinare Natalije Martinčević

Natalija Martinčević, saborska zastupnica i potpredsjednica Reformista najavila je stranačke prijedloge i inicijative za 15. zasjedanje Sabora u srijedu 12. studenog.

Riječ je o Prijedlogu o izmjenama i dopunama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor  koji je, kako je danas istaknula na konferenciji za novinare, predložila upravo ona. Prijedlog je  u saborsku proceduru uputila  još 17. lipnja 2014. godine. – Zbog nepravovremene reakcije predsjedništva Sabora i vladajuće većine stavljeni smo pred svršeni čin i još jedan potencijalni referendum. Da je zakonski prijedlog odmah ušao u proceduru, umjesto što je stajao punih pet mjeseci u ladici, provela bi se kvalitetna javna rasprava i saborska bi rasprava bila održana na vrijeme. Prijedlog koji je tek nedavno SDP uputio u proceduru, u člancima vezanim za preferencijalno glasanje identičan je prijedlogu Reformista. Nažalost, vladajuća koalcija koristi i ovaj dobar  zakonski prijedlog da odradi i dio „izbornog inžinjeringa“ . Naime,  predlaže se ukidanje nositelja listi što sa preferencijalnim glasanjem nije u nikakvom doticaju ali pokazuje kako vladajuća stranka te osobito njihovi koalicijski partneri nemaju pozitivna imena i lidere koji bi u izbornim jedinicama bili nositelji političke poruke, pa to zakonom žele ukinuti i drugim strankama – veli Martinčević.

“Zbog nepravovremene reakcije predsjedništva Sabora i vladajuće većine stavljeni smo pred svršeni čin i još jedan potencijalni referendum”.

Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever

Martinčević je također u saborsku proceduru uputila Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever. – Regija Sjeverne Hrvatske ima 650.000 ljudi i jedina u Hrvatskoj koja nema svoje sveučilište. Sveučilište Sjever danas ima 3000 studenata i oni ostaju bez financiranja, dok se istovremeno  osnivaju i državnim novcem financiraju sveučilišta u Puli, Dubrovniku i Zadru – naglašava.

Ovim zakonskim prijedlogom traži od Vlade i Sabora  da isti status dobije i Sveučilište u Varaždinu te se od Vlade očekuje da taj Prijedlog prihvati i uputi ga u saborsku proceduru.

Ograničeni proračuni onemogućuju realizaciju projekata

“Jedan od najvećih neuspjeha Vlade je nedovoljno korištenje sredstava iz EU fondova”

Zadnji, ali kako sama kaže, “ne manje važan zakon” koji je predložila je Zakon o Fondu za sufinanciranje EU projekata. Taj je Zakon Vlada djelomice prihvatila i najavila osnivanje Fonda za sufinanciranje EU projekata.
– Ovaj Zakonski prijedlog od iznimne je važnosti za buduće povlačenje sredstava iz EU fondova i njihovo veće korištenje.

Naime, jedan od najvećih neuspjeha Vlade je nedovoljno korištenje sredstava iz EU fondova te je nužna hitna promjena politike Vlade, istaknula je potpredsjednica reformista te ujedno naglasila kako je činjenica da veliki broj županija, gradova i općina ,zbog svojih vrlo ograničenih proračuna  neće moći realizirati čak ni projekte koje EU odobri, jer u svojim proračunima nemaju sredstava za njihovo sufinanciranje – zaključila je potpredsjednica reformista, Natalija Martinčević.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!