Povežite se s nama

U fokusu

Reformisti: HRAST iznosi neistine – Martinčević nije glasala za koncesiju za zbrinjavanje otpada

Objavljeno:

- dana

Reagiranje

Varaždinski Reformisti reagirali su na navode gradskih vijećnika HRAST-a. Reformisti tvrde da su vijećnici HRAST-a iznijeli neistinu ustvrdivši da je Natalija Martinčević 2012. godine glasala za koncesiju za zbrinjavanje otpada.

Reformisti dodaju kako je Martinčević kao zamjenica gradonačelnika predlagala više rješenja, tražila dodatna odvjetnička mišljenja koja je i dostavila gradonačelniku te ključno tražila formiranje stručnog povjerenstva za raspisivanje koncesije.

– Svi njezini prijedlozi od strane gradonačelnika bili su odbijeni, a isključivanje od odlučivanja završilo je i formalnim razvlaštenjem početkom 2013., što je uz osobno ljudsko i političko šikaniranje, bio i ostao jedinstveni slučaj u Hrvatskoj – ističu Reformisti.

Kao saborska zastupnica, Amandmanom na državni proračun 2015. Martinčević je tražila da država osigura sredstva za početak rješavanja smeća. Nakon toga u Saboru je predložila i Zaključak kojim je tražila da Vlada preuzme odgovornost za rješavanje našeg najvećeg ekološkog, zdravstvenog i financijskog problema.

– Svoje prijedloge i inicijative na sastanku je obrazložila i tadašnjem ministru Zmajloviću. Sve njezine prijedloge odbili su zastupnici SDP-a i HNS-a, a u sljedećem mandatu, na žalost, nismo imali prilike vidjeti niti jedan prijedlog za rješavanje problema smeća saborskog zastupnika gospodina Ilčića – zaključuju.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

HZZO više neće plaćati bolovanja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

U Ministarstvu zdravstva radi se na dugo najavljivanoj reformi zdravstva, a jedan od prijedloga reforme je da izdaci za bolovanja i porodiljne dopuste više ne budu na teret HZZO-a, iako se ne navodi kamo bi se ti troškovi prelili. To je izazvalo negodovanje kod udruga pacijenata, koje navode da će se tako oštetiti pacijenti, piše Index.

– Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a – rekla je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, za Index koja je komentirala da je ovaj prijedlog “autoritaran način ophođenja osiguranja prema bolesti, koji je vrlo diskriminirajuć”.

– Ova situacija samo potvrđuje da HZZO ne radi ništa u korist svojih osiguranika. A imamo i realne pokazatelje jer se najviše pritužbi pacijenata odnosi na prava iz osiguranja, odnosno prava osiguranika. Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a. Sada se ukidaju i osnovne stvari koje su značile sigurnost pacijenata, kao što su bolovanje i porodiljni dopust – dodala je Karačić.

Navodi da je potpuno nevjerojatno da se informira javnost da naknade neće biti na teret HZZO-a, bez da se jasno utvrdi tko će snositi taj trošak. Te stavke su, ističe, nedorečene te nadodaje da uvode nemire za pacijente i poslodavce. To, kaže, sigurno nije praksa u drugim EU zemljama na koje se pozivaju.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje