Povežite se s nama

U fokusu

Reformisti i SDP u Varaždinu zajedno idu na izbore za vijeća mjesnih odbora

Objavljeno:

- dana

Varaždinski SDP i Narodna stranka Reformisti danas su potpisali koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Vijeća mjesnih odbora grada Varaždina, koji se održavaju 5. svibnja ove godine.

Sporazum su na Banfici potpisali Natalija Martinčević, predsjednica Gradske organizacije Narodne stranke Reformista Varaždin i Miroslav Marković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a.

Oni su istaknuli dosadašnju odličnu međusobnu suradnju na razini vijeća mjesnih odbora.

– Izbori za Vijeća mjesnih odbora trenutak su kada trebamo svi zajedno pokazati da nismo zadovoljni načinom vođenja Grada od strane aktualne gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Čehokom i HDZ-om i da građani Grada Varaždina zaslužuju bolje – naglasila je Martinčević.

Postoji mnogo problema u Gradu Varaždinu od kojih je Martinčević istaknula bale u Brezju, neutemeljeno povećanje računa za smeće, povećanje komunalne naknade, potpuno neznanje i nesnalaženje u EU projektima te skupljanje jeftinih političkih poena najavom cijelog niza nepostojećih projekata poput kućanske rampe (bez rokova za početak i kraj, bez izvora financiranja) kao i Dom za starije i nemoćne u Biškupcu. Osim cijelog niza financijskih i infrastrukturnih problema, vrijeđanje i nekulturno ponašanje gradonačelnika i prema legitimno izabranim vijećnicima i prema građanima postali su svakodnevnica, pojasnila je Martinčević.

– Uloga Vijeća mjesnih odbora je da pomognu svojim građanima da brže riješe probleme koje imaju u svojoj zgradi, ulici ili kvartu. Nažalost, iako su Vijeća mjesnih obora prvi i direktni kontakt lokalne vlasti s građanima, ova gradska vlast od prvog dana je odlučila da ta komunikacija njima ne treba. Ne samo da nisu komunicirali, već su i predsjednike Vijeća lažno optuživali za nerad i rastrošnost kako bi diskreditirali njih i stranke iz kojih dolaze, prije svega upravo SDP i Reformiste – naglasio je predsjednik Gradskog SDP-a Marković.

Na konferenciji za medije uz predsjednike Gradskih organizacija Markovića i Martinčević, prisustvovali su: Gordana Marsenić i Luka Zrinski, potpredsjednici Gradske organizacije SDP-a Varaždin, Nedeljko Novak, tajnik SDP-a Varaždin i Dražen Jagić, Darko Detelj, potpredsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin, Mirjana Soldatek, tajnica Gradske organizacije Reformista Varaždin i Ivana Golubić Horvat, predsjednica 2. mjesnog odbora Varaždin.

U fokusu

Patafta za Varaždin bez uhljeba: Veće plaće i mirovine, besplatni vrtići i manje režije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik Davor Patafta jedini je kandidat za gradonačelnika Varaždina koji ne živi od politike. Odreći će se svih povlastica koje imaju političari, neće koristiti službeni auto, a neće ni primati plaću. Ta sredstva iskoristit će da bi osigurao besplatne vrtiće.

Također, jedan je od rijetkih na političkoj sceni iza kojeg ne stoji cijela kolona onih koje bi trebalo uhlijebiti.

– Dosta je podobnih i nesposobnih, zaustavit ćemo uhljebljivanje. Varaždin zaslužuje biti bolji grad – poručio je Patafta.

Prioriteti Davora Patafte su pokrenuti gospodarski rast, ukinuti prirez i smanjiti komunalnu naknadu, gradsku upravu pretvoriti u servis gospodarstvenicima, ali i svim građanima, stvoriti konkurentnije tržište i time povećati prosjek plaća radnicima, a samim time povećati i mirovine, te podići standard i kvalitetu svima koji u Varaždinu žive. Zato ima konkretne i izvedive mjere.

Povećanje plaća

– Varaždinci i Varaždinke imaju najmanju plaću u Hrvatskoj, a sve zato jer se Gradom upravlja na način – uzmi ljudima i krpaj rupe u proračunu. Tako bi Grad znao voditi i mali Ivica. Umjesto toga planiramo osloboditi najveći gospodarski potencijal Varaždina – Brezje. Da je bilo pameti, tamo su se pred 15 godina mogle izgraditi tvornice, imali bi preko 3000 zaposlenih na tom mjestu i gospodarstvo bi punilo proračun. Bili bi konkurentniji, imali bi veći standard i ne bi bilo nikakve potrebe da se plaćaju prirez, vrtići, visoke režije i razni nepotrebni nameti. Zadnji je čas da se to promijeni – kaže Patafta.

Grad može imati 30-50 milijuna godišnje od novih tvrtki i radnika. Nažalost, imamo 15 izgubljenih godina u kojima su se političari bavili svađama, izmišljanjem afera i lažnim prijavama i podmetanjima, a ne razvojem. Krajnji je čas da se to promijeni.

Umirovljenicima 900 kuna više u kućnom budžetu

Varaždinski umirovljenici imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj, a dijelom je razlog tome radno intenzivna, odnosno prerađivačka industrija u prošlosti. Grad će zato varaždinskim umirovljenicima, plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje te tako rasteretiti njihove mjesečne obveze.

Ova mjera svakom varaždinskom umirovljeniku u obiteljskom budžetu ostavlja više od 900 kuna na godinu.

Posebnu pažnju posvetit ćemo i novim dnevnim boravcima za umirovljenike sa cjelodnevnim stručnim vodstvom, poručio je Davor Patafta.

Varaždincima manji troškovi za plin

Što ako se zbog političkih sukoba prekine dobava ruskog plina? Može li Varaždin biti neovisan? Naravno da može. Grad Varaždin leži na ogromnim količinama podzemne vode koja je uvijek zagrijana na 14°C i koju ne koristimo. S druge strane građani, škole i druge javne institucije i gospodarstvenici plaćaju skupi uvozni ruski plin, koji putuje tisuće kilometara. Tim plinom grijemo vodu, zimi s nule na 20 stupnjeva, a na samo par metara imamo toplu vodu od 14 stupnjeva. Isto tako, ljeti se ta voda može iskoristiti za hlađenje. Uz to trošimo fosilna goriva i zagađujemo zrak. Ove podzemne vode i njihovu toplinu treba iskoristiti. Ono što nam je nekada možda predstavljao problem, treba pretvoriti u našu prednost.

– Grad mora kroz koncesije za privatne i pravne osobe poticati korištenje ove energije, koja pomoću dizalica topline može, uz veoma mali trošak, zagrijavati naše stambene prostore i sanitarnu vodu. Ne moramo koristiti ruski plin! Tu istu podzemnu vodu ljeti možemo koristiti za hlađenje prostora, dakle neće nam trebati klima uređaji. Možemo biti energetski samostalni. Dizalice topline pokretat će električna energija koja dolazi iz elektrana na Dravi ili iz solarnih panela čije postavljanje također treba poticati. Imamo energiju na raspolaganju, a ponašamo se kao pijani milijunaši i novac dajemo drugima umjesto da ga uložimo u druge stvari! – objasnio je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

S današnjim danom kreću prve isplate povrata poreza osobama mlađim od 30 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S današnjim danom, 10. svibnja, započinje isplata povrata poreza na dohodak osobama mlađim od 30 godina.

Naime, ove godine će po prvi puta temeljem godišnjeg obračuna povrat poreza na dohodak dobiti i mlade osobe do 30 godina života. Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na 100 % umanjenja porezne obveze, a mladi od 26 do 30 godina života na 50 % umanjenja porezne obveze.

Iz Porezne uprave već su ranije obavijestili da su obavijest o izdanim privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2020. građani počeli dobivati od 27. travnja u svoje osobne korisničke pretince putem sustava eGrađani.

Porezna uprava započela je također putem Hrvatske pošte s fizičkom otpremom 48.586 navedenih rješenja.

Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršit će se negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke.

Iznimno, povrat više uplaćenog poreza i prireza isplatit će se u gotovom novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Nastavite čitati