Povežite se s nama

Život i društvo

Reformisti podržavaju stanare Grabanica, a pokrenuta i online peticija za uklanjanje odašiljača iz POS naselja

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINCE UJEDINILE BAZNE STANICE

Vijećnici Reformista 4. mjesnog odbora Stjepan Lončar i Jasminka Mihoci daju punu podršku građanima tog mjesnog odbora u rješavanju problema koji se odnose na postavljanje odašiljača na stambene zgrade – navodi se u priopćenju varaždinskih Reformista.

Lončar i MIhoci ističu da su građani zabrinuti, a predsjednik Vijeća 4. mjesnog odbora Igor Klopotan, koji je izabran da obavlja tu funkciju od strane vijećnika HNS-a i HDZ-a ne saziva sjednicu. Podsjećaju da je jedan takav odašiljač već postavljen na jednoj stambenoj zgradi, a sada se planira postaviti još nekoliko odašiljača tvrtke VIPnet na stambene zgrade u Jalkovečkoj ulici i to na brojevima 98,102,104 i 106.

U zapadnim zemljama građani zaštićeni kroz više razina

– Zabrinuti građani najvećeg mjesnog odbora u Gradu Varaždinu pozivaju Grad Varaždin i nadležne institucije da postupaju protiv postavljanja ovakvog odašiljača koji može utjecati na zdravlje i kvalitetu življenja u mjesnom odboru – apeliraju Lončar i Mihoci.
U priopćenju navode da je u zapadnim zemljama zaštita građana predviđena kroz više razina, a početak svega je javna rasprava.

U zapadnim zemljama bazne stanice miču se izvan naselja, a WI-Fi se izbacuje  iz škola

– Slovenija je, primjerice, donijela poseban kodeks dobre prakse koji definira obveze teleoperatera kada je u pitanju lokalna zajednica, a u Italiji lokalna zajednica sama određuje dopuštene vrijednosti zračenja u okviru maksimalnih koje određuje država. Bazne stanice miču se izvan naseljenih mjesta, izbacuje se Wi-Fi iz škola, a na mobitele, primjerice u Kanadi, planiraju staviti upozorenja poput onih na cigaretama. U Francuskoj je zabranjen Wi-Fi u vrtićima, zabranjuje se reklamiranje mobitela djeci,  bežične mreže su u školama ograničene samo na prostore gdje se odvijaju digitalne edukacijske aktivnosti. Naravno da postavljanje baznih stanica izvan naselja znači dodatne troškove za operatere, no nitko nema pravo zbog toga žtvovati zdravlje ljudi  – navodi se u priopćenu varaždinskih Reformista.

Online peticija, a uskoro i javna tribina

Pokrenuta je i online peticija za uklanjanje već postojećeg odašiljača iz POS naselja u Varaždinu.
– Kako je bazna stanica postavljenja prije nego je dovršeno POS naselje, ovim putem tražimo od vlasnika antene da je makne  jer smo zabrinuti za naše zdravlje. U zgradama do antene živi jako mnogo mladih obitelji s malom djecom te smatramo da anteni više nije mjesto tu. Podržite nas! – navodi se u tekstu za peticiju koju možete potpisati na linku http://www.peticija24.com/uklanjanje_bazne_stanice_iz_pos_naselja_jalkoveka_varadin

Također, predstavnici Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja u suradnji s 4. mjesnim odborom, odnosno, predsjednikom Vijeća 4. MO Igorom Klopotanom i članom Vijeća 4. MO Ljubomirom Leskovarom u subotu 9. travnja održat će tribinu za građane kako bi ih se dodatno upoznalo o opasnostima za zdravlje i rizicima koje nose bazne stanice u naseljenim mjestima. Tribina će se održati u 16 sati u prostorijama 4. mjesnog odbora u Trakošćanskoj 24.  

Više informacija o samoj peticiji i Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetskog zračenja možete dobiti na e-mailu Dejana Žmuka, predstavnika te udruge  [email protected]  

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje