Povežite se s nama

U fokusu

Reformisti: Umirovljenicima se broje klipići a Grad Varaždin povećao izdatak za domjenke 224 posto

Objavljeno:

- dana

Varaždinska Gradska organizacija Narodne stranke – Reformista na današnjoj konferenciji za medije upozorila je da posljednji istup i neprimjerena retorika zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara u medijima, još jednom ukazuje na odnos koji Grad Varaždin ima prema mjesnim odborima.

>>Gotovo je sa stranačkim prejedanjima i feštanjima na račun Varaždinaca u mjesnim odborima

Reformisti smatraju da to nije samo vrijeđanje i ponižavanje legitimno odabrane mjesne samouprave, predsjednika vijeća mjesnih odbora i članova vijeća, nego i „svih onih koji svojim angažmanom kroz udruge ili na druge načine žele doprinijeti razvoju lokalne zajednice.“

– Vrijeđanjem vijećnika zapravo se vrlo prozirno i naivno skreće pozornost od stvarnih problema u mjesnim odborima, a koje gradska vlast ne rješava. A mogući razlog je i činjenica što politička opcija gradonačelnika Ivana Čehoka uopće ne participira u radu mjesnih odbora – ustvrdio je Robert Vugrin, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jalkovec.

Dodao je kako je velika većina odluka vijeća mjesnih odbora u kojima su predsjednici Reformisti donesena jednoglasno, znači uz podršku svih stranaka, a ne samo SDP-a kao koalicijskog partnera u mjesnim odborima.

– U mjesnim odborima nisu važne stranačke boje, već stvarni problemi naših građana. Dogradonačelnik Avar bi prije svega trebao biti upoznat da se upravo bez njegovog potpisa i suglasnosti ne može potrošiti niti jedna kuna, a na što se zaista troše sredstva u mjesnim odborima na primjeru Jalkovca – u prezentaciji je odgovorio Vugrin.

Dodao je da je u Mjesnom odboru Jalkovec u svega godinu dana njegovog mandata uređen Društveni dom, koji je bio zapušten i u kojem se nisu rješavale osnovne stvari.

– Neispravne i opasne elektroinstalacije, stolovi stari preko 20 godina, nije postojao niti jedan funkcionalan vatrogasni aparat, hidrantsko crijevo i kutija za prvu pomoć, što i dalje nije dovoljno jer prokišnjava krov i neki prozori se ne mogu fizički zatvoriti. U prošloj smo godini organizirali jedno druženje na koje su bili pozvani svi vijećnici, članovi DVD-a Jalkovec, Društvo za sport i rekreaciju Jalkovec, Udruga umirovljenika, laureati sa članovima obitelji, i to je događanje koštalo ukupno 3.800 kuna. No, pravo je pitanje tko tu zapravo troši novac naših građana na domjenke? Odgovor se može jasno dobiti u polugodišnjem financijskom izvješću proračuna Grada Varaždina, gdje se jasno vidi da je Grad uspio povećati izdatak za svoje domjenke za čak 224 posto – ukazao je Vugrin.

Potom je napomenuo da u Jalkovcu, za razliku od Grada, vijećnici mjesnog odbora iskazuju brigu za svoje mjesto.

– Ukoliko Grad želi pomoći nudimo odmah nekoliko tema: neka nađu rješenja za teški teretni promet koji danonoćno prolazi kroz naselje te za smrad koji ispušta farma za intenzivni uzgoj peradi u samom naselju. Neka nađu rješenje za oborinske vode koje mještanima kod svaka jače kiše i otapanja snijega sprečavaju ulazak u dvorište i uništava im fasade kod prolaska vozila ili za izlijevanje Plitvice u Plitvičkoj ulici. Bilo bi lijepo i da mještane obavijeste kada će se moći priključiti na kanalizaciju – nabrajao je Vugrin.

Izjavio je i da se mjesni odbori prozivaju zbog 3.000 kuna dok je Grad „svojom nesposobnošću uspio zaustaviti cijeli projekt Aglomeracije vrijedan preko 300 milijuna kuna.“

Neka rješavaju probleme

Nakon njega i predsjednik Vijeća 4. Mjesnog odbora Stjepan Lončar se osvrnuo na „napade gradske vlasti na voljom građana izabrane članove vijeća mjesnih odbora.“

– Na svečanoj sjednici u našem mjesnom odboru bilo je preko stotinu naših sugrađana, nastupila su djeca 6. osnovne škole s pjesmama i recitacijama, govorilo se o problemima i zahtjevima građana 4. mjesnog odbora i građani su izrazili nezadovoljstvo što nitko od gradske vlasti, ni gradonačelnik niti zamjenici, niti jedan pročelnik, nisu našli vremena da dođu u najveći gradski mjesni odbor – rekao je Lončar.

Kazao je da mu je jedna gospođa iz 4. mjesnog odbora doslovno rekla: „Kakvi su to ljudi, cijela delegacija putuje na račun grada u Japan, kao da nisu čuli da postoji telefon i e-mail da se dogovori koncert za Barokne večeri, a nama umirovljenicima broje koliko smo klipića pojeli?“

Neka rješavaju probleme

– Ako se gradonačelnik želi baviti s mjesnim odborima predlažemo da se ne bavi s time da li je umirovljenicima upaljeno grijanje i koliko su klipića jednom godišnje pojeli, već da se bavi rješavanjem stvarnih i vrlo ozbiljnih problema koji se godinama ne rješavaju po mjesnim odborima – nadovezao se Vugrin.

Spomenuo je i konkretne probleme poput kučanske rampe, pothodnika u 2. MO, VTC-a, parkiralište u ulici Franca Prešerna uz zgrade (Zagrebačka 13, 15, 17 i 19), obnove 5. Osnovne škole i dogradnju 6. Osnovne škole, vrtiće u Kučanu i Hraščici, nogostupe i obnovu cesta u Zbelavi te skoro svih prometnica u Gradu!

– S obzirom na to da sam prozvan da „drmam“ mjesnim odborom,  pozivam i ostale predsjednike vijeća mjesnih odbora da počnu „drmati“ svojim mjesnim odborima, jer se u protivnom ništa neće promijeniti – zaključio je Robert Vugrin.

U fokusu

Čačić usporedio koronu s rakom pluća i poručio: COVID potvrde treba uvesti za sve

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bivši varaždinski župan i dalje je česti sugovornik nacionalnih medija te zadnjih dana komentira epidemiološku situaciju i drži prodike pojedinim znanstvenicima, ali i premijeru Plenkoviću.

U zadnjem istupu za Večernji list je izjavio kako treba uvesti COVID potvrde za sve, a napomenuo je i da mu nije jasno ˝zašto premijer Plenković drži Lauca˝.

– Bio sam u Francuskoj prije desetak dana i tamo je COVID potvrda uvedena kao apsolutna obveza. Vi ne možete sjesti ni vani na terasi i nešto naručiti a da ne pokažete COVID potvrdu. Stvari tamo funkcioniraju najnormalnije i, ako imate potvrdu, sve je u redu, nemate nikakvih problema ni vi, ni ugostitelji, ni crkve, ni muzeji… Sve funkcionira, ali imaju jasnu politiku. Zemlje koje su se ozbiljno i odgovorno postavile imaju i visoku procijepljenost, a naš je problem što se nismo dovoljno odgovorno i jasno postavili. Posljedice su lako mjerljive. Ta priča o mentalitetu je šarena laža. Ništa krući mentalitet i sklonost poštivanju pravila nemaju u Francuskoj u odnosu na nas. Tamo imaju neke od najstrastvenijih i najozbiljnijih prosvjeda, ali sve to francusku vladu nije omelo u jasnim i čistim porukama i mjerama. Smatram da to i mi trebamo učiniti. Propust je što već i nismo. COVID potvrde treba uvesti za sve! Ako želiš imati normalan način života, od tebe se očekuje da štitiš sebe i druge – rekao je Čačić za Večernji list.

Rekao je i da će premijera Plenkovića pitati zašto je Gordan Lauc i dalje u Vladinom savjetu.

– Teško bolesnih i mrtvih, naročito u dobi do 65 godina, deset je puta više među onima koji nisu cijepljeni. Slična je to priča kao i s rakom pluća, od kojeg umiru i oni koji nikad nisu pušili, no onih s rakom pluća koji su bili pušači nekoliko je desetaka puta više nego nepušača – rekao je Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Jakopović: Može li hrvatska poljoprivreda pratiti ambiciozne okolišne ciljeve Europske unije?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Može li Hrvatska pratiti ambiciozne okolišne ciljeve Europske unije uz istovremeno velike poremećaje na tržištu i veliku uvoznu konkurenciju, pita se predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović nakon predstavljanja strategije Od polja do stola u Europskom parlamentu.

Riječ je o strategiji prema kojoj bi Europa na održiv način trebala proizvoditi zdravu i visokokvalitetnu hranu, uz jamstvo njene sigurnosti, zaradu poljoprivrednika i smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Strategija je sama po sebi pozitivna, pojašnjava predsjednik Jakopović, no kako kaže, treba biti svjestan situacije na tržištu hrane koja se drastično pogoršava. Zbog toga se postavlja pitanje hoće li Europska unija koja je do sada bila izvoznik postati ovisna o uvozu.

– Uz to, pitamo se što će se dogoditi sa zemljama poput Hrvatske koje nemaju potrošačku moć, prijenos znanja, kao ni uređeno tržište i pitanje poljoprivrednog zemljišta – rekao je Jakopović i naglasio kako razvijene zemlje očekuju pad u proizvodnji veći od 10 posto zbog čega smatra da Hrvatska može očekivati i više od toga.

Upravo to je razlog zašto proizvođači i stručnjaci traže procjenu učinka trenutne strategije, a u prilog tome idu i brojne studije utjecaja novih strategija na poljoprivredu te istraživanja koja zaključuju da će se poljoprivredna proizvodnja Europske unije drastično smanjiti.

– Ako se to dogodi, povećat će se uvoz poljoprivrednih sirovina i sastojaka pa će Europa, kako bi prehranila svoje stanovništvo, ovisiti o uvozu što predstavlja kako političke, tako i rizike za sigurnost hrane – istaknuo je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Neka provedena istraživanja pokazala su da će ciljevi strategije „Od polja do stola” koji predviđaju smanjenje emisija stakleničkih plinova od 40 do 60 posto dovesti do prenošenja europske poljoprivredne proizvodnje u treće zemlje, a 22 milijuna ljudi biti podvrgnuto nesigurnosti hrane čiji bi Europa mogla postati uvoznik.

Studija sa Sveučilišta u Kielu ukazuje na smanjenje proizvodnje govedine u Europskoj uniji za 20 posto i svinjskog mesa za 17 posto što je dovelo do povećanja cijena i upitnih učinaka na prihode stočara. Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka proveo je analizu koja je pokazala kako je zahvaljujući rastu cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane došlo do naglog rasta troškova hranidbe stoke.

Kako je pojasnio Jakopović, podaci iz svih istraživanja pokazuju utjecaje na trgovinu, prihode poljoprivrednika i potrošačke cijene zbog čega će promjena sustava prehrane biti teža, a nametanje poreza na potrošnju koji je predložio Europski parlament moglo bi ga učiniti društveno nepravednim.

– Politički cilj koji se ne temelji na podacima imat će štetne učinke na europsku poljoprivredu. Moramo graditi politike usmjerene na rješenja na temelju podataka s kojima raspolažemo, a inovacije su njihov kamen temeljac – naglasio je Jakopović i dodao kako je potrebno snažnije govoriti o rješenjima i razumjeti izazove u ostvarenju ciljeva strategije Od polja do stola što se treba temeljiti na opsežnoj i cjelovitoj procjeni učinaka.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore smatraju da je hitno potrebna opsežna rasprava na temelju boljih podataka i prezentiranje konkretnih prijedloga te podsjećaju kako je prema planu europskih strategija predviđeno da 25 posto europske poljoprivrede bude ekološka proizvodnja, da se smanji upotreba sredstava za zaštitu bilja za čak 50 posto, gnojiva za 20 posto i antibiotika za 50 posto.

– Predviđena su i velika pošumljavanja s ciljem održavanja biološke raznolikosti čime se ostavlja mali prostor za opstanak ruralnih područja Europske unije, održavanje razine proizvodnje, konkurentnosti i dohotka europske poljoprivrede i nastavka investicijskog ciklusa – poručio je Jakopović i zaključio kako strategija „Od polja do stola” mora uzeti u obzir ekonomski, socijalni i ekološki stup održivosti kao jedini način prepoznavanja doprinosa poljoprivrede i ruralnih područja u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje