S Valerijom Paljak, zamjenicom predsjednice Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i vijećnicom Općinskog vijeća Sračinca, ragovarali smo o aktualnim političkim događanjima.

Politička situacija polako se zahuktava gotovo svugdje budući da se približavamo lokalnim izborima, no u Sračincu je politička scena već dugo naelektrizirana?

Da, točno je. Zašto? Pretpostavljam da je to zato što se osjeća smjena duboko ukorijenjene nomenklature preko dva destljeća, odnosno konačni pad jednog od najdugovječnijih načelnika, a što neminovno izaziva izljeve ogromne količine nervoze kod spomenutoga.

Kao što sam i pretpostavljala, poznavajući modus operandi Božidara Novoselca, u zadnjim istupima potpuno je, u svom inače skromnom rječniku, posegnuo za, njemu najbližem krčmarskim govorom i kvalifikacijama mene i moje obitelji.

Osoba je to koja se zbog gramzivosti i potpunog gubitka moralne i političke odgovornosti pretvara u političkog monstruma. Naravno da je situacija naelektrizirana! Međutim, stvorila se kritična masa koja je u stanju mijenjati stvari.

Znači, imate istog načelnika već 20 godina, zašto mislite da ljudi žele baš sad promjenu?

Zato što je fenomen političkog profila u kojemu je bilo moguće da jedan neuk, nekulturan i ukratko nesposoban čovjek, kojemu se niz sretnih političkih okolnosti toliko poklopio, konačno istopio – došao kraju.

Moj osoban interes nije želja za vlašću i vlastitom promocijom, već micanje s vlasti protagonista uvrnutih vrijednosti te time dati priliku razvoju lokalne sredine prema drugim načelima, principima, zajedno s ljudima koji dijele drugačije stavove. Iz tog razloga ću se, naravno, kandidirati i jasno poručiti da oni koji će glasati za mene, glasaju za potpunu suprotnost Božidaru Novoselcu u svakom pogledu.

Drva – kazne – tko je kriv?

Saga s rušenjem stabala na javnim površinama u općini Sračinec se nastavlja. Mnogi mještani nezainteresirano prate, mnogi komentiraju samo po FB-u i kafićima, dok mnogi imaju s epilogom i te kakvih problema, budući da je mnogima na vrata pokucala inspekcija te izdala „masne“ kazne.

Kazne, sukob interesa, inspekcije, revizije, nisu načelniku Novoselcu, naime, strani pojmovi. Tijekom njegovog mandatovanja platio je on osobno, ali i Općina (dakle, svi mi) stotine tisuća kuna kazni za nezakonito postupanje te se čak javno time „hvalio“ na ni manje ni više, javnoj televiziji, pokušavajući javnost uvjeriti kako on,“ jadan dobrotvor“, nepravedno plaća kazne, iako želi samo zaštiti građane. Nije mu pri tom palo na pamet štititi interes građana na legitiman način.

Svaki put kad je načelnik odlučio pomagati mještanima, to je koštalo Općinski proračun. Najnovije načelnikovo postupanje, nažalost će po džepu osjetiti upravo mještani kojima je načelnik „pomagao“.

U posljednjih tri i pol godine, otkako ste u Općinskome vijeću, javno prokazujete na netransparentnost, nepostojanje kriterija za dodjelu javnog novca, a unazad godinu dana Općinu potresa najveća afera do sad, milijunska pronevjera. Mnogi su ostali iznenađeni, uključujući Vašeg sadašnjeg, a njegovog bivšeg predsjednika stranke Čačića.

Da, mi ukazujemo i kritiziramo već duže vrijeme. Velika je razlika između kritike i napadanja. Glavna razlika je u motivu i cilju. Motiv kritike je ukazati na nešto loše s ciljem da se to popravi i to smo zdušno radili. Motiv napada je mobilizacija i huškanje nezadovoljnih građana u postizanju osobnih ciljeva i to je načelnik uspješno primjenjivao zadnjih mjeseci, uvjeravajući mještane kako su Reformisti protiv njihovih ulica, protiv napretka, za kažnjavanje ljudi, a protiv svega dobroga u Vijeću. Osobno mi je nevjerojatno da je u tom huškanju uspio neke ljude uvjeriti, kao da mi ne živimo u tim ulicama i kao da naši članovi žele blatnjave ceste!

Međutim, ova zadnja situacija s dokazanom pronevjerom skoro dva milijuna kuna otvorila je oči mnogima. Sad su ljudima stvari postale jasnije, i da, čak se župan Čačić začudio do koje je mjere načelnik Novoselec upleten u toj i ostalim aferama!

Da bi građani mogli odlučiti tko zaslužuje njihov glas i povjerenje, moraju biti informirani. Da ne budu jednostrano informirani, potrudit ćemo se svi mi iz oporbe u narednim mjesecima do izbora.

Komentari

Komentara