Povežite se s nama

U fokusu

Reformistice smeta što su Vlašić i Habuš za neplaćanje računa okrivili svoje žene

Objavljeno:

- dana

Diskriminacija

Interesni odbor žena Gradske organizacije Varaždin Narodne stranke – Reformisti osuđuje istupe čelnika gradonačenika Habuša i direktora Varkom Vlade Vlašića koji za neplaćanje računa okrivljuju svoje supruge. 

– Suprugu sam pozvao na red jer ona vodi računa oko plaćanja računa – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije direktor Vlašić.

Iz Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin Narodne stranke – Reformisti  ističu da je ta izjava omalovažavajuća i ide prema prijetećoj te je smataraju krajnje neprihvatljivom.

Dodaju da je sasvim prihvatljivo objašnjenje i gradonačelniku Habušu koji se pak pita „bi li se on trebao razvesti od supruge ako nije platila neki račun?“. 

– U 21. stoljeću u Gradu Varaždinu čelnim je ljudima grada i gradskog poduzeća najnormalnije da je krivnja žene ako se ne plaćaju računi. Ocjenjujemo to kao nepoštivanje žena i diskriminaciju prema ženama, te stereotipno prikazivanje žena. Nažalost, ovo pokazuje što zapravo misle o ženama. Smatramo da bi javne osobe trebale biti upoznate sa rodnom ravnopravnošću – ističu i zaključuju da ljudi koji obavljaju odgovorne dužnosti, svojim imenom, životnim stavovima i načelima trebaju biti primjer i doprinositi stvaranju uljuđenog i civiliziranog društva,  a između ostalog zastupati i uvažavati interese i potrebe žena kao neodvojivi dio svake koncepcije općeg dobra.

Izvor:
Foto: Ivan Agenzović

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!