Povežite se s nama

U fokusu

Rekonstrukcija HE Varaždin je najveći projekt na nekoj hidroelektrani na Dravi

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarić posjetio je Varaždin 16. studenoga te najavio rekonstrukciju Hidroelektrane Varaždin vrijednu 760 milijuna kuna.
HEP smo pitali o detaljima ovog velikog projekta.

– Rekonstrukcija Hidroelektrane Varaždin, vrijedna 760 milijuna kuna, najveći je projekt koji se izvodi na nekoj od hidroelektrana na rijeci Dravi još od vremena njihove izgradnje te je nakon HE Zakučac drugi najveći projekt u ciklusu rekonstrukcija hidroelektrana koje u razdoblju od 2012. do 2030. provodi Hrvatska elektroprivreda. Cilj rekonstrukcije HE Varaždin je produžetak životnog vijeka i stvaranje uvjeta za pouzdan rad elektrane u idućem eksploatacijskom razdoblju – istaknuli su iz HEP-a.


Radi se o ogromnom poslu koji će trajati do 2027. godine te će povećati snagu elektrane.
– Rekonstrukcijom će se također ostvariti povećanje snage elektrane za 15 megavata i prosječne godišnje proizvodnje električne energije za približno 6 %. To znači da će se sadašnja godišnja prosječna proizvodnja od oko 450 milijuna kWh povećati za dodatnih 28 milijuna kWh. Rekonstrukcija obuhvaća zamjenu proizvodnih jedinica i postrojenja u strojarnici kao i rekonstrukciju građevinskih objekata brane te dovodnog i odvodnog derivacijskog kanala. Riječ je o vrlo složenom projektu koji se provodi u osam faza definiranih lokacijskom dozvolom. Rekonstrukcija je započela izgradnjom trafostanice 35/0,4 kV na strojarnici HE Varaždin za koju se uskoro očekuje i izdavanje uporabne dozvole. Tijekom 2023. godine planira se dovršetak izrade glavnih projekata za ostale faze iz lokacijske dozvole, izdavanje građevinskih dozvola i ugovaranje radova. Glavnina radova provest će se u razdoblju od 2024. do 2026. godine s predviđenim rokom završetka projekta 2027. godine – pojasnili su iz Hrvatske elektroprivrede.

HE Čakovec

Pitali smo ovu našu kompaniju planiraju li još kakva ulaganja na području Varaždinske i Međimurske županije.
– Objekti i postrojenja hidroenergetskog sustava na rijeci Dravi se kontinuirano i redovito održavaju, a pripremaju se i provode brojne zamjene i rekonstrukcije. Na HE Čakovec ove je godine provedena kompletna obnova mosta preko brane i dovodnog kanala, a intenzivirane su pripreme za zamjenu asfalt-betonske obloge nasipa akumulacije, čija se realizacija očekuje u narednih nekoliko godina – završili su iz HEP-a.

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ: Građani su taoci trojke Bosilj-Marković-Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je varaždinski SDP na današnjoj konferenciji za medije apelirao da Vlada RH raspiše izbore za Gradsko vijeće te su pritom prozvali HDZ-ovce da namjerno odugovlače, na Facebooku je danas stigao i odgovor županijskog HDZ-a. Oni pak kažu da su građani “taoci trojke Bosilj-Marković-Čačić”.

Apel Vladi: Raspišite izbore jer su građani Varaždina sad taoci HDZ-ovih igrica i Čehokovih ucjena

HDZ-ovu objavu donosimo u nastavku:

Da su se uspjeli dogovoriti o podjeli 100 milijuna kuna izglasali bi proračun. Naime, kao što je poznato sanacija bala po “integralnoj nagodbi” je iznosila oko 100 milijuna kuna, a sada prema njihovom “planu” iznosi oko 216 milijuna kuna. Samo njima je znan taj “višak” od kojih 100 milijuna kuna.

Da su građani taoci njihove nesposobnosti nije ništa novo. Po njima nema financijskih sredstava za nikoga: škole, vrtiće, sportske klubove, udruge u kulturi itd.

Ali, zato gradonačelnik 28. prosinca 2022. godine donosi Pravilnik o kriterijima za ostvarivanje i isplatu dodatka za uspješnost na radu u upravnim tijelima Grada Varaždina. Sredstva su modelom par-nepar dijelili Čačić i Marković, nagrada jednom reformisti, potom jednom SDP-ovcu.

Također podsjećamo sve korisnike gradskog proračuna da je gradonačelnik skinuo s dnevnog reda točku vezanu za rebalans proračuna, a koju su bili spremni podržati svi gradski vijećnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje