Povežite se s nama

Život i društvo

Rekonstrukcija javne rasvjete jedan je od prioriteta Grada Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Rekonstrukcija javne rasvjete jedan je od prioriteta Grada Novog Marofa, a projekt modernizacije rasvjetnog sustava realizira se u nekoliko faza.

Početkom prošle godine završena je prva faza rekonstrukcije javne rasvjete dijela naselja Novi Marof – dio “Štuk“ kojom su bile obuhvaćene Ulica Vladimira Nazora, Ulica Ivana Kukuljevića, Ulica Nikole Šubića Zrinskog, Kratka ulica, Ulica Mirka Račkog te Odvojak, zatim dio Ulice kralja Tomislava te dio Ulice Matije Gupca.

Na ostatku dijela naselja Štuk izvedena je javna rasvjeta, djelomično na stupovima niskonaponske mreže, a djelomično na metalnim rasvjetnim stupovima sa svjetiljkama s natrijevim izvorom svjetlosti snage 70-150 W.
Kroz kompletan Štuk provući će se novi podzemni kablovi i postaviti novi kandelaberi, uz postavljanje cijevi za budući širokopojasni Internet.

– U tijeku je druga faza rekonstrukcije javne rasvjete i to je sveobuhvatna priča koju želimo napraviti u ovom dijelu Novog Marofa s obzirom da je to najurbaniji dio, sam centar grada. Želimo sve to učiniti i pripremiti uoči aglomeracije kada ćemo morati sve kompletno raskopati, a nakon toga i završno urediti ulice, preasfaltirati. Trudimo se svu ostalu infrastrukturu, između ostalog i javnu rasvjetu, urediti prije tog završnog kopanja – kaže novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, uz napomenu da je vrijednost projekta 1,2 milijuna kuna.

Dio od oko 150.000 kuna sredstva su Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a ostala sredstva osigurat će se iz gradskog proračuna.

Jenkač ističe da su u Gradu pripremaju i za ESCO model kroz koji će se, bude li moguće, zamijeniti kompletno sva rasvjetna tijela po svim novomarofskim naseljima novom LED rasvjetom.

– Imamo puno rasvjetnih tijela, stoga je važno da imamo i stalne partnere. S druge strane, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili smo 350.000 kuna i u našoj režiji mijenjamo kompletno sva rasvjetna tijela, od rotora u Novom Marofa, sve do tvrtke Knauf Insulation, a to je oko 6,7 kilometara. To su dosad bile natrijeve svjetiljke od 400 Wata koje mijenjamo puno štedljivijim LED svijetlima do 130 Wata – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Život i društvo

FOTO Osnovna škola Petrijanec uspješna je u Erasmus projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem kreativnih radionica, izrade panoa, kvizova i virtualne izložbe fotografija, Osnovna škola Petrijanec od 14. do 16. listopada obilježila je Erasmus dane.

Škola je tom prigodom javno objavila rezultate uspješno provedenog i realiziranog drugog po redu projekta Erasmus+ KA229. Trogodišnji projekt „European School Post“ počeo se provoditi u rujnu 2018. godine, a u njemu su sudjelovale i škole iz Turske, Grčke, Slovačke i Rumunjske.

Ciljevi projekta su bez obzira na situaciju s pandemijom COVID-a 19 u potpunosti ostvareni, ističu iz OŠ Petrijanec, čiji su učenici u tri godine sudjelovali na raznim mobilnostima.

– Neprocjenjiva iskustva, međunarodna poznanstva i prijateljstva, nezaboravna putovanja, novostečena znanja i vještine, osmjesi i zadovoljstvo na licima učenika i učitelja, dokaz su svrhovitosti projekta koji je možda iznjedrio neke buduće novinare, fotografe, spisatelje, povjesničare, avanturiste, učitelje… Učenje za život! – poručuju.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine uoči Svih svetih u varaždinskoj katedrali bdijenje „Holywin“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Ured za pastoral mladih u noći uoči svetkovine Svih Svetih po osmi puta organizira molitveno-slavljeničko bdijenje „Holywin“ pod geslom „Život i primjer bl. Carla Acutisa“ u varaždinskoj katedrali s početkom u 20:30.

Evo što su mladima poručili iz Ureda za pastoral mladih:

Dragi mladi,

ove godine, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 u kojima se nalazimo, Holywin će se obilježavati na razini arhiđakonata uz pridržavanje svih propisanih mjera i uputa mjerodavnih civilnih stožera.

Vas iz Varaždinsko-zagorskog i Međimurskog arhiđakonata pozivamo na osmi “Holywin” pod geslom “Život i primjer bl. Carla Acutisa”! Molitveno-slavljeničko bdijenje održati će se uoči svetkovine Svih Svetih, u nedjelju, 31. listopada, u našoj katedrali s početkom u 20:30 sati! Program će biti u znaku “blaženika naših dana” bl. Carla Acutisa; započeti će sv. misom koju će predvoditi vlč. Ivan Grbešić, duhovnik bogoslova, koji će održati i kraću duhovnu obnovu uz katehezu o blaženiku iza kojeg vam pripremamo malo iznenađenje te slavljeničko klanjanje!

Holywinom (“Svetost pobjeđuje”) želi se mlade uoči blagdana Svih Svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdijenje i molitvu te im kroz duhovno – zabavni program pokazati da i oni mogu, i da su pozvani biti sveti. Današnjoj Hrvatskoj potrebno je više no ikad novih svetaca, a na svetost smo svi, pa tako i vi dragi mladi, svakodnevno pozivani! Zato, budite ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočite svoju vjeru drugima, ljubite… gorljivije no ikad!

Za molitveno-slavljeničko bdijenje “Holywin” ove ćemo se godine pripremati devetnicom bl. Carlu Acutisu koju započinjemo upravo na spomendan sv. Ivana Pavla II. koji je blaženika navodio kao veliki primjer mladima 21. stoljeća. Devetnicu koju smo vam pripremili možete preuzeti ovdje i pridružiti nam se u molitvi!

Dočekajmo svetkovinu Svih Svetih zajedno!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje