Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Počela rekonstrukcija Koncertne dvorane varaždinskog HNK-a

Objavljeno:

- dana

FINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE

Počeli su radovi na obnovi Koncertne dvorane Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u vrijednosti 120 tisuća kuna.

Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorski odjel u Varaždinu odobrili su zahtjev HNK-a u Varaždinu za izvedbu građevinskih i soboslikarskih radova na dijelu stropa i zidova Koncertne dvorane u Varaždinu.

Ukupno će se u ovoj godini na obnovu utrošiti 120 tisuća kuna koje su cijelosti pokriva Ministarstvo kulture.

Jasna Jakovljević, intendantica varaždinskog HNK-a, istaknula je da je ponosna što se obnavlja jedna od najljepših Koncertnih dvorana u Hrvatskoj.

– Obnova je neizmjerno bitna i prijeko potrebna za daljnji razvoj glazbenog života u gradu Varaždinu, županiji i cijeloj regiji. Sretni smo i zahvalni Ministarstvu kulture i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, koji su prepoznali značaj Koncertne dvorane i nastavka glazbenih programa u Varaždinu, koji ima i jednu od najznačajnijih Glazbenih škola u Hrvatskoj s dugom tradicijom – izjavila je intendantica Jasna Jakovljević.

Konkretno, u Koncertnoj dvorani obavljaju se zaštitni radovi koji se odnose na obnovu, sanaciju i prezentaciju dekorativnog zidnog oslika dijela dvorane, i to sjevernog zida, dijela zapadnog i istočnog zida te pripadajućeg dijela stropa dvorane.

Tijekom 2016. godine Hrvatski restauratorski zavod proveo je konzervatorsko – restauratorska istraživanja dekorativnog zida na temlju kojeg se pokazala nužnim provedba ovih zahvata.

Također, radovi na obnovi Koncertne dvorane provode se nekoliko godina unazad, pa je tako, primjerice, u prošloj godini obnovljeno 12 prozora na balkonu Koncertne dvorane, a u ovoj godini, osim sanacije dijela krovišta iznad Koncertne dvorane, u kolovozu su sanirana troja vrata na pozornici, vrata na malom balkonu (zapad I i II) i ugrađeno je pet prozora u dvorani.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje