Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Počela rekonstrukcija Koncertne dvorane varaždinskog HNK-a

Objavljeno:

- dana

FINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE

Počeli su radovi na obnovi Koncertne dvorane Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u vrijednosti 120 tisuća kuna.

Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorski odjel u Varaždinu odobrili su zahtjev HNK-a u Varaždinu za izvedbu građevinskih i soboslikarskih radova na dijelu stropa i zidova Koncertne dvorane u Varaždinu.

Ukupno će se u ovoj godini na obnovu utrošiti 120 tisuća kuna koje su cijelosti pokriva Ministarstvo kulture.

Jasna Jakovljević, intendantica varaždinskog HNK-a, istaknula je da je ponosna što se obnavlja jedna od najljepših Koncertnih dvorana u Hrvatskoj.

– Obnova je neizmjerno bitna i prijeko potrebna za daljnji razvoj glazbenog života u gradu Varaždinu, županiji i cijeloj regiji. Sretni smo i zahvalni Ministarstvu kulture i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, koji su prepoznali značaj Koncertne dvorane i nastavka glazbenih programa u Varaždinu, koji ima i jednu od najznačajnijih Glazbenih škola u Hrvatskoj s dugom tradicijom – izjavila je intendantica Jasna Jakovljević.

Konkretno, u Koncertnoj dvorani obavljaju se zaštitni radovi koji se odnose na obnovu, sanaciju i prezentaciju dekorativnog zidnog oslika dijela dvorane, i to sjevernog zida, dijela zapadnog i istočnog zida te pripadajućeg dijela stropa dvorane.

Tijekom 2016. godine Hrvatski restauratorski zavod proveo je konzervatorsko – restauratorska istraživanja dekorativnog zida na temlju kojeg se pokazala nužnim provedba ovih zahvata.

Također, radovi na obnovi Koncertne dvorane provode se nekoliko godina unazad, pa je tako, primjerice, u prošloj godini obnovljeno 12 prozora na balkonu Koncertne dvorane, a u ovoj godini, osim sanacije dijela krovišta iznad Koncertne dvorane, u kolovozu su sanirana troja vrata na pozornici, vrata na malom balkonu (zapad I i II) i ugrađeno je pet prozora u dvorani.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!