Povežite se s nama

Kultura

Rekordan broj filmova na 5. VAFI-ju. Stiže Papiga koja je voljela zimu

Objavljeno:

- dana

U KONKURENCIJI FILMOVI IZ IRANA, HONG KONGA, KOLUMBIJE, MEKSIKA…

VAFI 5 u Varaždin dovodi nam 194 crtana filma, 194 neobične ideje pristigle sa svih dijelova Zemljine kugle koje nećete vidjeti na televizijskim ekranima. Peto izdanje Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI, koji će se održati od 22. do 27. travnja, u službenu konkurenciju privuklo je rekordan broj filmova iz 47 zemalja svijeta. Najbolji su ušli u utrku za statuu VAFI.

Pred selektorima, recenzentom i urednikom Kokica i Animatika Boškom Piculom i strip-crtačem, ilustratorom i animatorom Matijom Pisačićem bio je ogroman posao. Za VAFI junior prijavilo se 237 filmova, a u službenu konkurenciju selektori su odabrali njih 112 – rekla je programska direktorica festivala Sandra Malenica te dodala da su selekciju za VAFI Senior napravile ona i Dubravka Kalinić-Lebinec, učiteljica na II. osnovnoj školi, voditeljica Medijske grupe i, ono što je najvažnije, prva voditeljica Vanime uz Srećka Lebinca koja je njoj i Hrvoju Selecu prenijela svoje znanje o animaciji dok su još bili klinci i pohađali Vanimu. Za VAFI Senior pristigao je 171 film od čega ćemo vidjeti njih 82.

Za djecu, a sad i za odrasle

VAFI je festival koji je počeo kako bi se djeci i mladim animatorima pružila prilika da svoj film vide na velikom platnu i da se bar na tih nekoliko minuta koliko traje njihov film osjete važno. Festival je jedinstven i po tome što su radovi djece i mladih podijeljeni u kategorije.

U kategoriji MINI su filmovi djece do 10 godina, a ove će se godine prikazati njih 40 u službenoj konkurenciji. U kategoriji MIDI filmovi su djece od 11 do 14 godina i u službenu konkurenciju ušlo je njih 41 dok su u kategoriji MAXI filmovi animatora od 15 do 18 godina, a na festivalu će ih se prikazati njih 31.

Iz Irana i Brazila

Uz velik broj filmova iz hrvatskih studija poput varaždinske Vanime, čakovečkog ŠAF-a, Foto kino video kluba Zaprešić, Škole crtanog filma Dubrava, osječkog CTK-a te studija iz susjednih zemalja u konkurenciju su prvi put ušli i animirani filmovi iz Moldavije, Australije, Estonije i Brazila, a po peti put u goste u Varaždin dolaze mladi animatori iz Hong Konga.

Ako je suditi samo po naslovima filmova poput “Papiga koja je voljela zimu”, “Tajna crva” ili “ Samo priča i hlače”, očekuje nas brdo zanimljivih ideja iza kojih se krije dječja mašta.

Mali ocjenjuju velike

Velika novost petog izdanja VAFI-ja je VAFI Senior. Nasuprot VAFI Junioru u kojem mlade animatore ocjenjuju profesionalci, VAFI Senior je dio festivala u kojem će profesionalne animatore ocjenjivati djeca iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA i to u tri kategorije: MINI (filmovi za djecu do 10 godina), MIDI (za djecu od 11 do 14 godina) i MAXI (za djecu od 15 godina na dalje).

 

Imat će i što ocjenjivati jer će u sve tri kategorije biti prikazana 82 filma. U kategoriji MINI njih 26, u MIDI 28, a u MAXI 28. Kao i mlađi kolege, i stariji su animatori svoje filmove slali sa svih strana svijeta pa će se gledati i filmovi iz SAD-a, Kolumbije, Irana i Meksika.

– Novost petog VAFI-ja je što će VAFI Senior zapravo najavljivati VAFI Junior. Naime prva tri dana festivala bit će prikazana svaka kategorija VAFI Seniora u tri službene projekcije tijekom utorka, srijede i četvrtka u jutarnjim satima, a nagrade će se dodijeliti u četvrtak navečer kada će i biti službeno otvaranje festivala i kada nastupaju JUNIORI – objašnjava Malenica.

Uz službeni dio programa na VAFI-ju će se i ove godine održati niz neslužbenih projekcija, ali i radionica. Partner ovogodišnjeg izdanja je Francuska.

Više informacija možete naći na www.vafi.hr.

Izvor:
Foto:

Kultura

Arhiv u Varaždinu bogatiji za dva likovna djela vezana uz obitelj Kukuljević Sakcinski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu Međunarodnog tjedna arhiva, u dvorani Državnog arhiva u Varaždinu u utorak, 6. lipnja, kulturnoj javnosti predstavljena je izložba “Književno stvaralaštvo Ivana Kukuljevića Sakcinskog“.

Izložba koju svi zainteresirani mogu razgledati do 14. srpnja, ukazuje  na značaj Kukuljevićevog rada na polju književnosti, a njezin cilj je potaknuti nastavak istraživanja ovog segmenta golemog Kukuljevicevog stvaralačkog opusa i rad na objavljivanju dosad neobjavljenih radova.

U svojem osvrtu na arhivski fond HR-DAVŽ-532. obitelji Kukuljević, ravnatelj Arhiva prof. Damir Hrelja, objasnio je okupljenima na otvorenju izložbe da se u njemu između ostaloga čuvaju rukopisi objavljenih, ali i dosad neobjavljenih literarnih radova lvana Kukuljevića Sakcinskog.

– Posebnost izložbe predstavlja činjenica da su na njoj izložena i dva likovna djela, koja se tematski vezuju uz obitelj Kukuljević. Riječ je o radovima prof. dr. sc. Krešimira Frankića, odnosno o portretu Radovana Kukuljevića (ulje na platnu) i dvorcu obitelji Kukuljević u Ivancu (ulje na dasc) – rekao je Hrelja o likovnim djelima koja je Arhivu 1. lipnja 2023. godine darovala Dubravka Kukuljević, praunuka lvana Kukuljevića Sakcinskog.

Nastavak istraživanja

Dodajmo da izložba „Književno stvaralaštvo lvana Kukuljevića Sakcinskog” donosi pregled najvažnijih sačuvanih Kukuljevićevih književnih rukopisa iz spomenutog fonda. Uz originalne Kukuljevićeve rukopise koji su objavljeni, izloženi su i tiskani primjerci.


– U pojedinim slučajevima Kukuljević će zabilježiti da je nezadovoljan izmjenama koje su urednici, bez njegovog znanja, unijeli u njegove radove. Posebnu pak vrijednost i zanimljivost izložbe predstavljaju dosad neobjavljeni ili pak u potpunosti nepoznati književni radovi lvana Kukuljevića Sakcinskog – naglašava Hrelja.


I dok su u izdanju Državnog arhiva u Varaždinu 2018. i 2019. godine objavljene četiri dotad neobjavljene Kukuljevićeve drame (Beg Bele, Nenadani sastanak, Skenderbeg, Ženit se ili ne ženit se), u Obiteljskom fondu Kukuljević čuva se i određeni broj neobjavljenih Kukuljevićevih pjesama. Neke od njih se ljubavnom tematikom uklapaju u prvo razdoblje Kukuljevićevog književnog stvaralaštva, dok će dio njih prema političkom naboju i porukama pripadati samom kraju drugog ili u treće kronološko razdoblje njegovog pisanja.


– Među navedenim se rukopisima, značajem i opsegom, posebno ističe epska pjesma Bezmir spjevana 1844., a koju spominje kao „dio eposa” i Tadija Smičiklas u govoru održanom na sjednici filologičko – historičkog razreda JAZU održanom 27. siječnja 1892. godine – zaključio je Damir Hrelja.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski vokalni ansambl 16. lipnja održat će prvi cjelovečernji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 16. lipnja 2023. godine, prvim cjelovečernjim koncertom varaždinskoj publici predstavit će se Varaždinski vokalni ansambl.

Ansambl je osnovan na prijedlog Janje Knapić Omranloo i istaknutog dirigenta Milada Omranlooa, koji ujedno djeluje i kao voditelj ansambla uz Koncertnog ureda Varaždin.

Ansambl izvodi pjesme a capella, pretežito u pop i jazz stilu, a također im nisu strani ni svi ostali žanrovi.

U njihovim izvedbama glas se često koristi kao sredstvo oponašanja zvučnih boja raznih instrumenata te svaki član unutar ansambla nosi ulogu solista.

Glasovne boje svakog člana istaknute su tim više pjevanjem na mikrofone, što iziskuje izričitu preciznost i kontrolu u posebnoj vrsti vokalne tehnike.

U tom smislu VVA je jedinstven u Varaždinu, a i šire i na je dobrom putu da vrlo brzo postane jedan od reprezentativnih ansambala Varaždina i Hrvatske u svijetu.

Karte po cijeni od 7 eura mogu se kupiti na blagajni HNK-a, a koncert će se održati na velikoj sceni HNK s početkom u 19 sati.

– Ne propustite priliku čuti Varaždinski vokalni ansambl na prvom koncertu sezone! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje