Povežite se s nama

Kultura

Rekordan broj filmova na 5. VAFI-ju. Stiže Papiga koja je voljela zimu

Objavljeno:

- dana

U KONKURENCIJI FILMOVI IZ IRANA, HONG KONGA, KOLUMBIJE, MEKSIKA…

VAFI 5 u Varaždin dovodi nam 194 crtana filma, 194 neobične ideje pristigle sa svih dijelova Zemljine kugle koje nećete vidjeti na televizijskim ekranima. Peto izdanje Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI, koji će se održati od 22. do 27. travnja, u službenu konkurenciju privuklo je rekordan broj filmova iz 47 zemalja svijeta. Najbolji su ušli u utrku za statuu VAFI.

Pred selektorima, recenzentom i urednikom Kokica i Animatika Boškom Piculom i strip-crtačem, ilustratorom i animatorom Matijom Pisačićem bio je ogroman posao. Za VAFI junior prijavilo se 237 filmova, a u službenu konkurenciju selektori su odabrali njih 112 – rekla je programska direktorica festivala Sandra Malenica te dodala da su selekciju za VAFI Senior napravile ona i Dubravka Kalinić-Lebinec, učiteljica na II. osnovnoj školi, voditeljica Medijske grupe i, ono što je najvažnije, prva voditeljica Vanime uz Srećka Lebinca koja je njoj i Hrvoju Selecu prenijela svoje znanje o animaciji dok su još bili klinci i pohađali Vanimu. Za VAFI Senior pristigao je 171 film od čega ćemo vidjeti njih 82.

Za djecu, a sad i za odrasle

VAFI je festival koji je počeo kako bi se djeci i mladim animatorima pružila prilika da svoj film vide na velikom platnu i da se bar na tih nekoliko minuta koliko traje njihov film osjete važno. Festival je jedinstven i po tome što su radovi djece i mladih podijeljeni u kategorije.

U kategoriji MINI su filmovi djece do 10 godina, a ove će se godine prikazati njih 40 u službenoj konkurenciji. U kategoriji MIDI filmovi su djece od 11 do 14 godina i u službenu konkurenciju ušlo je njih 41 dok su u kategoriji MAXI filmovi animatora od 15 do 18 godina, a na festivalu će ih se prikazati njih 31.

Iz Irana i Brazila

Uz velik broj filmova iz hrvatskih studija poput varaždinske Vanime, čakovečkog ŠAF-a, Foto kino video kluba Zaprešić, Škole crtanog filma Dubrava, osječkog CTK-a te studija iz susjednih zemalja u konkurenciju su prvi put ušli i animirani filmovi iz Moldavije, Australije, Estonije i Brazila, a po peti put u goste u Varaždin dolaze mladi animatori iz Hong Konga.

Ako je suditi samo po naslovima filmova poput “Papiga koja je voljela zimu”, “Tajna crva” ili “ Samo priča i hlače”, očekuje nas brdo zanimljivih ideja iza kojih se krije dječja mašta.

Mali ocjenjuju velike

Velika novost petog izdanja VAFI-ja je VAFI Senior. Nasuprot VAFI Junioru u kojem mlade animatore ocjenjuju profesionalci, VAFI Senior je dio festivala u kojem će profesionalne animatore ocjenjivati djeca iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA i to u tri kategorije: MINI (filmovi za djecu do 10 godina), MIDI (za djecu od 11 do 14 godina) i MAXI (za djecu od 15 godina na dalje).

 

Imat će i što ocjenjivati jer će u sve tri kategorije biti prikazana 82 filma. U kategoriji MINI njih 26, u MIDI 28, a u MAXI 28. Kao i mlađi kolege, i stariji su animatori svoje filmove slali sa svih strana svijeta pa će se gledati i filmovi iz SAD-a, Kolumbije, Irana i Meksika.

– Novost petog VAFI-ja je što će VAFI Senior zapravo najavljivati VAFI Junior. Naime prva tri dana festivala bit će prikazana svaka kategorija VAFI Seniora u tri službene projekcije tijekom utorka, srijede i četvrtka u jutarnjim satima, a nagrade će se dodijeliti u četvrtak navečer kada će i biti službeno otvaranje festivala i kada nastupaju JUNIORI – objašnjava Malenica.

Uz službeni dio programa na VAFI-ju će se i ove godine održati niz neslužbenih projekcija, ali i radionica. Partner ovogodišnjeg izdanja je Francuska.

Više informacija možete naći na www.vafi.hr.

Izvor:
Foto:

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Kultura

Povodom blagdana sv. Barbare glazbeno-dramska večer KUD-a “Mura” u CZK-u “Rudar”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom blagdana svete Barbare KUD “Mura” će u Centru za kulturu „Rudar“ s početkom u 18 sati izvesti kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Mješoviti pjevački zbor, Ženska vokalna skupina “Ftičice” i Dramska grupa.

– To će biti vrlo zanimljiv i bogat program koji je posvećen svim građanima, s posebnim naglaskom na naše rudare. Kao što znamo, Mursko Središće i Međimurski ugljenokopi su u prošlom stoljeću bili nositelji gospodarskoga, kulturnog i ekonomskog razvoja našeg grada i cijele Međimurske županije. Njima zahvaljujemo što imamo KUD, Dom kulture i mnoge druge spomenike, stambene zgrade, ceste…..

Danas grad nosi ime Grada Rudara. Prije dvije godine je KUD “Mura” u spomen na rudare organizirao Prvi susret zborova pod imenom “Pjesma Gradu Rudara”. Sudjelovalo je sedam zborova, uglavnom iz rudarskih krajeva.

ŽVS “Ftičice”

Bila je to prekrasna svečanost koju još i danas pamtimo. Tada smo mislili da će to prerasti u tradiciju, ali nažalost, već prošle godine smo zbog pandemije koronavirusa u tome bili zaustavljeni. Ove godine smo ipak pripremili zanimljiv kolaž program vlastitim snagama, kako su zbog epidemioloških mjera mnoga kulturno-umjetnička društva morala odustati.

Želimo svakako nastaviti slaviti blagdan svete Barbare, jer su to naši rudari zavrijedili, a građani su vjerujem željni kulturnih događaja. Zato vas pozivamo da dođete u subotu, 4. prosinca, u 18 sati u naš prekrasni Centar za kulturu Rudar i uživate u programu koji su pripremili naši kudovci i njihovi voditelji – piše Marija Trstenjak iz KUD-a “Mura”.

Neće nedostajati pjesme i svirke iz raznih krajeva, kao i šaljivih i veselih dogodovština u izvođenju glumaca dramske grupe. Kako je riječ o amaterskom kulturno-umjetničkom događaju, prema mjerama Stožera, potrebne su COVID potvrde za sve prisutne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje