Povežite se s nama

Kultura

Rekordan broj filmova na 5. VAFI-ju. Stiže Papiga koja je voljela zimu

Objavljeno:

- dana

U KONKURENCIJI FILMOVI IZ IRANA, HONG KONGA, KOLUMBIJE, MEKSIKA…

VAFI 5 u Varaždin dovodi nam 194 crtana filma, 194 neobične ideje pristigle sa svih dijelova Zemljine kugle koje nećete vidjeti na televizijskim ekranima. Peto izdanje Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI, koji će se održati od 22. do 27. travnja, u službenu konkurenciju privuklo je rekordan broj filmova iz 47 zemalja svijeta. Najbolji su ušli u utrku za statuu VAFI.

Pred selektorima, recenzentom i urednikom Kokica i Animatika Boškom Piculom i strip-crtačem, ilustratorom i animatorom Matijom Pisačićem bio je ogroman posao. Za VAFI junior prijavilo se 237 filmova, a u službenu konkurenciju selektori su odabrali njih 112 – rekla je programska direktorica festivala Sandra Malenica te dodala da su selekciju za VAFI Senior napravile ona i Dubravka Kalinić-Lebinec, učiteljica na II. osnovnoj školi, voditeljica Medijske grupe i, ono što je najvažnije, prva voditeljica Vanime uz Srećka Lebinca koja je njoj i Hrvoju Selecu prenijela svoje znanje o animaciji dok su još bili klinci i pohađali Vanimu. Za VAFI Senior pristigao je 171 film od čega ćemo vidjeti njih 82.

Za djecu, a sad i za odrasle

VAFI je festival koji je počeo kako bi se djeci i mladim animatorima pružila prilika da svoj film vide na velikom platnu i da se bar na tih nekoliko minuta koliko traje njihov film osjete važno. Festival je jedinstven i po tome što su radovi djece i mladih podijeljeni u kategorije.

U kategoriji MINI su filmovi djece do 10 godina, a ove će se godine prikazati njih 40 u službenoj konkurenciji. U kategoriji MIDI filmovi su djece od 11 do 14 godina i u službenu konkurenciju ušlo je njih 41 dok su u kategoriji MAXI filmovi animatora od 15 do 18 godina, a na festivalu će ih se prikazati njih 31.

Iz Irana i Brazila

Uz velik broj filmova iz hrvatskih studija poput varaždinske Vanime, čakovečkog ŠAF-a, Foto kino video kluba Zaprešić, Škole crtanog filma Dubrava, osječkog CTK-a te studija iz susjednih zemalja u konkurenciju su prvi put ušli i animirani filmovi iz Moldavije, Australije, Estonije i Brazila, a po peti put u goste u Varaždin dolaze mladi animatori iz Hong Konga.

Ako je suditi samo po naslovima filmova poput “Papiga koja je voljela zimu”, “Tajna crva” ili “ Samo priča i hlače”, očekuje nas brdo zanimljivih ideja iza kojih se krije dječja mašta.

Mali ocjenjuju velike

Velika novost petog izdanja VAFI-ja je VAFI Senior. Nasuprot VAFI Junioru u kojem mlade animatore ocjenjuju profesionalci, VAFI Senior je dio festivala u kojem će profesionalne animatore ocjenjivati djeca iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA i to u tri kategorije: MINI (filmovi za djecu do 10 godina), MIDI (za djecu od 11 do 14 godina) i MAXI (za djecu od 15 godina na dalje).

 

Imat će i što ocjenjivati jer će u sve tri kategorije biti prikazana 82 filma. U kategoriji MINI njih 26, u MIDI 28, a u MAXI 28. Kao i mlađi kolege, i stariji su animatori svoje filmove slali sa svih strana svijeta pa će se gledati i filmovi iz SAD-a, Kolumbije, Irana i Meksika.

– Novost petog VAFI-ja je što će VAFI Senior zapravo najavljivati VAFI Junior. Naime prva tri dana festivala bit će prikazana svaka kategorija VAFI Seniora u tri službene projekcije tijekom utorka, srijede i četvrtka u jutarnjim satima, a nagrade će se dodijeliti u četvrtak navečer kada će i biti službeno otvaranje festivala i kada nastupaju JUNIORI – objašnjava Malenica.

Uz službeni dio programa na VAFI-ju će se i ove godine održati niz neslužbenih projekcija, ali i radionica. Partner ovogodišnjeg izdanja je Francuska.

Više informacija možete naći na www.vafi.hr.

Izvor:
Foto:

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski skladatelj Davor Bobić dobio prostor u stalnom postavu “Kuće tambure“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski skladatelj Davor Bobić dobio je ovih dana prostor u stalnom izložbenom postavu u osebujnijoj „Kući tambure“ koja je svečano otvorena u petak, 12. travnja, u Slavonskom Brodu.

Odnosno u gradu koji ima najstariju folklornu manifestaciju u Slavoniji „Brodsko kolo“. Tambura je dobila još jedno priznanje na muzejskom prostoru površine gotovo 2500 metara četvornih.

U Tvrđavi Brod svečano je otvoren interpretacijski centar „Kuća tambure – slavonska notna bajka“. Svečanost je otvorio gradonačelnik Mirko Duspara, a svojim je dolaskom istu uveličao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa svojom pratnjom, a koji je istaknuo kako grad Slavonski Brod može biti iznimno ponosan na realizaciju ovako velikoga projekta.

Jer malo se koji grad u Republici Hrvatskoj a i regiji može pohvaliti impozantnom građevinom, posebice u očuvanom spomeniku nulte kategorije Tvrđavi Brod. Predsjednik Svjetske tamburaške asocijacije i osnivač Tamburica Festa u Novom Sadu Jovan Pejčić također je posjetio Slavonski Brod i novootvorenu Kuću tambure te se pohvalio kako dobra suradnja među tamburaškim orkestrima dviju susjednih zemalja postoji već godinama jer i Hrvati sudjeluju na Tamburica festu.

 Za glazbeni program bili su zaduženi učenici Glazbene škole Slavonski Brod, student Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, članovi Folklornog ansambla Broda i Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ te svjetski poznat duo Hojsak&Novosel. Moderator programa otvorenja bio je Branko Uvodić, dobitnik nagrade za životno djelo od strane Svjetske tamburaške asocijacije.

Obilaskom postava Interpretacijskog centra „Kuća tambure – slavonska notna bajka“ posjetitelji se upoznaju s poviješću toga glazbenog instrumenta, starim i suvremenim sustavima tambure, tamburaškim orkestrima i komornim tamburaškim sastavima, tamburom u školstvu kao i tradicijskom kulturom Slavonije. Osim postava, u Kuću tambure smještena je i majstorska radionica gdje posjetitelji mogu svjedočiti izgradnji tambura.

Također, Kuća tambure sadrži koncertnu dvoranu, ambijentalnu dvoranu, kao i suvremeni tonski studio.
Dodajmo da je varaždinski skladatelj Davor Bobić dobio prostor u stalnom izložbenom postavu!

– Velika je čast i privilegija dobiti prostor i vrijeme u stalnom postavu muzeja Nova kuće tambure – “Slavonska notna bajka”. Iznimno mi je drago da sam mogao podijeliti ove dragocjene trenutke otvaranja izložbenog prostora s mojim velikim prijateljem Ivanom Enjingijem. Naime, njemu je ujedno posvećena Vinska Simfonija  za tamburašku filharmoniju, koja je briljantno praizvedena uz  sjajni Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem uglednog maestra Siniše Leopolda. Radujem se skorom izlasku nosača zvuka u nakladi udruge Aulos i Koncertnog ureda Varaždin – ističe Bobić.

“Kuća tambure – slavonska notna bajka“ ne predstavlja samo očuvanje glazbenog stvaralaštva već je i promocija tambure kao simbola regije te potiče stvaralaštvo inovativnih kulturno-umjetničkih, edukativnih i drugih sadržaja. Projekt je trajao 72 mjeseca i financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupne vrijednosti 4.296.585,80 eura, uključujući infrastrukturne radove i opremanje novoobnovljenih prostora ukupne površine 2.429,65 metara četvornih.

Iz EU fondova sufinancirano je 3.652.097,85 eura, a iz proračuna Grada Slavonskog Broda osigurano je 644.487,95 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje