Povežite se s nama

Život i društvo

Rekordan broj učenika radi za džeparac, no u Varaždinu se najviše konobari

Objavljeno:

- dana

Posao preko ljeta

Ljeto je i školski su praznici. Dok većina školaraca vrijeme provodi ne razmišljajući o nikakvim obvezama, sve je veći broj onih koji si taj luksuz ne mogu priuštiti.

Oni mogu birati – ili biti slobodan i bez kune u džepu ili pronaći sezonski posao i jesen dočekati s novcima na računu. Ili pak odraditi prvi dio ljeta, pa sa zarađenime otići na ljetovanje. Bez obzira na što će ga potrošiti, oni su odlučili novac zaraditi. Za to im je najbolja varijanta rad preko učeničkoga ili studentskog servisa. Sudeći prema brojkama, srednjoškolci su postali vrlo marljivi radnici.

Više učenika  

Učenički servis ima 795 članova, od čega je njih čak 593 novih, učlanjenih do kolovoza ove godine. Toliki broj novih iskaznica iznenadio je i Karmelu Bajsić i Aleksandru Malec iz računovodstva, koje brinu o učeničkom servisu. 

– Ove godine je, slobodno mogu reći, abnormalni interes – veli Karmela Bajsić. I potražnja je veća no ikad. Nikad nije bilo ni toliko potpisanih ugovora za posao, čak 1.648, dok ih je prošle godine bilo 1.200. 

U učeničkom servisu nema, kao u studentskom, ponude poslova. Najviše je konobarenja i, sad u sezoni, odlazaka na more, gdje rade na poslovima pomoćnih radnika u hotelima i restoranima – na pospremanju, kao pomoć u kuhinji… Konobarenje na moru je najunosnije, zaradi se i po 25 kuna po satu. Na kontinentu poslove najčešće nude veliki trgovački lanci za punjenje polica i rad na blagajni, ali i neke tvrtke u proizvodnji. Ove je godine, čujemo od učenika, popularna velika tvrtka iz Breznice koja ima korektan odnos i učenike plaća 20 kuna po satu. Prosječna je zarada 15 kuna za sat rada. Ipak, ponekad se “potrefe” i jako dobro plaćeni poslovi. 
– Baš su navalili na berbu krastavaca u Petrijancu – istaknula je Aleksandra Malec. Koliko čujemo, posao nije lagan, ali je dobro plaćen. 

Međutim, nisu svi poslodavci korektni prema ovoj, najmlađoj radnoj snazi na tržištu. Ima tvrtki koje podcjenjuju rad marljivih učenika, pa im za poslove u pogonima plaćaju devet kuna po satu, što je čisto iskorištavanje. Još gore – ima i onih koji uopće ne plate, pa se djeca tako vrlo rano nađu u nerijetkoj hrvatskoj situaciji na tržištu rada – bitki za svoj zarađeni novac. Ali za takve se tvrtke brzo pročuje, pa će ih ubuduće, nadaju se računovotkinje, učenici izbjegavati. 
U učeničkom servisu nema, kao u studentskom, ponude poslova.

Prema reakcijama koje čuju od učenika, Bajsić i Malec zaključuju da je sve veći broj članova rezultat nedostatka novaca. 
– Djeca više ne mogu očekivati da im roditelji kupe što žele, pa se moraju sami pobrinuti za to. Svi su zadovoljni. Djeci dobro dođe novac, roditeljima pomoć, a poslodavcima vrijedna radna snaga – vele.

A studenti? 

Sa studentima je malo drukčija priča. Dok je sve više učenika koji rade, u studentskom je servisu tek 3 % članova nego lani. Iako im je priča olakšana jer imaju na raspolaganju veliki broj poslova – svakodnevno je aktivno 50-ak oglasa – od velikog broja upisanih u studentski servis tek je njih oko 3.000 aktivnih. Čak je i poslodavaca 18 % više nego lani – njih 1.280 – ali tek je petstotinjak ugovora više. S obzirom na to da je veća potražnja, sve je više studenata koji ljeti traže posao tako da preciziraju u koji grad žele i točno od kada do kada.  Od poslova studentima se nudi uglavnom ugostiteljstvo, pomoćni poslovi u turizmu, prerađivačka poduzeća…  Studentski servis ima i „crnu“ listu poslodavaca koju dijeli s ostalim servisima u Hrvatskoj. Studenti posao mogu naći sami ili preko studentskog servisa kao posrednika. Ako je riječ o poslu preko servisa, tad on i garantira naplatu. 

– Studenti su na prvome mjestu i mi smo ovdje zbog njih. Pomažemo im olakšati studij na svaki način, pa tako i na ovaj financijski – govori ravnatelj Studentskog centra Nenad Milijaš.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje