Povežite se s nama

U fokusu

Renata Potočnik u obrani Srednje škole Ludbreg, uvučene u političku aferu Kišić-Bajsić

Objavljeno:

- dana

Priopćenje iz Ludbrega

Strasti oko maloljetnika uvučenog u političke igre se ne stišavaju.

 

Na medijske napise da su Gradski vijećnici Ludbrega još lani znali sve o događanjima u Srednjoj školi Ludbreg, javili su se hdz-ov Zlatko Balaško i pravaš Goran Horvat pa izjavili kako oni o ničemu nisu imali pojma i Balaško je prozvao su gradonačelnika Dubravka Bilića i „frakcije SDP-a za političku pedofiliju“. Danas je, 2. veljače priopćenje poslala i predsjednica Gradskog vijeća Ludbrega, Renata Potočnik.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti: 

Obzirom na jučerašnje navode vijećnika Gradskog vijeća Grada Ludbrega, Zlatka Balaška (HDZ) i bivšeg vijećnika HDZ-a, a sada člana HSP AS Gorana Horvata moram napomenuti kao predsjednica Gradskog vijeća Grada Ludbrega i članica SDP-a kako sam iznenađena neznanjem ili namjernim izokretanjem činjenica.

 Naime, Srednjom školom Ludbreg upravlja Varaždinska županija, a pismo ili zapisnik koje se spominje upućeno je iz nekih razloga vijećnicima Gradskog vijeća Grada Varaždina. Dakle, gradski vijećnici grada Ludbrega, a time ni ja kao predsjednica Vijeća, nismo primili spomenuti zapisnik te ga kao takvog nismo ni mogli predstaviti Gradskom vijeću.

Obzirom da je istraga u tijeku, a u cijelom slučaju riječ o maloljetniku nadamo se da će nadležne službe, od pravobraniteljice za djecu, policije i prosvjetne inspekcije riješiti cijeli slučaj i prezentirati ga javnosti, naravno u okviru koji je zakonski prihvatljiv, a da se time ne narušavaju prava maloljetnika.

Što se pak tiče navoda gradskog vijećnika Gorana Horvat (HSP AS), koji kaže da je uništena Srednja škola Ludbreg želim skrenuti pozornost vijećniku da su učenici te iste srednje škole svjetski prvaci u robotici, finalisti natječaja „Ideja godine“, a ostvarili su i još niz hvalevrijednih uspjeha. Za ovu školsku godinu gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i varaždinski župan Predrag Štromar uputili su javni apel da se Srednjoj školi Ludbreg odobri upis još jednog razrednog odjeljenja cnc-operatera. Razlog su bili upravo mladi ljudi koji su ostvarili spomenute rezultate. Nažalost, tadašnji ministar Šustar nije se oglasio po tom pitanju, možda se i bi kada bi se po istom pitanju oglasile njegove stranačke kolege i tadašnji koalicijski partneri no čini se da im ti rezultati nisu bili zanimljivi. Za razliku od ove afere koju rješava pravobraniteljica i policija kako i dolikuje cijeloj situaciji. Umjesto da putem medija čitamo međusobne optužbe, laži i podmetanja bilo bi bolje da pričekamo rezultate istrage te da zbog dobrobiti maloljetnika ne povlačimo njegovo ime svakodnevno kroz medije i koristimo ga, kako iz viđenih priopćenja možemo iščitati, i dalje za politička prepucavanja

Očito je da su spomenuti vijećnici i njihove stranke vidjele priliku da u ovoj situacije ulove poneki predizborni politički poenčić, ne obazirući se na istragu koja je u tijeku, ne obazirući se na dobrobit maloljetnika, a pogotovo ne obazirući se na interese Srednje škole Ludbreg kojoj očito zazivaju uništenje.

 Predsjednica Gradskog vijeća

Grada Ludbrega

Renata Potočnik, v.r.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje