Povežite se s nama

U fokusu

Renata Potočnik: “Žena u muškom svijetu mora znati glasno reći što misli”

Objavljeno:

- dana

Zamjenica ludbreškog gradonačelnika Renata Potočnik sudjelovala je ovih dana u radu 8. međunarodne konferencije “Žena u biznisu 2018” koja je u Zagrebu okupila najuspješnije poslovne žene iz cijele Hrvatske.

Ona i te kako dobro zna kako je to biti dio poslovnog svijeta, u kojem još uvijek vrijede “muška pravila”. Renata Potočnik, naime, već je godinama u vrhu snažne inozemne tvrtke sa sjedištem u Prelogu. Za Regionalni tjednik je ispričala kako se već godinama nosi sa izazovima u poslovnom svijetu ali i izazovima u politici.

Iza Vas je bogato višegodišnje iskustvo rada u vrhu velike strane tvrtke. Riječ je o odgovornoj poziciji i poslu koji oduzima puno vremena i traži predanost poslu i rezultate?
Radim u firmi Hilding Anders u Prelogu i to je korporacija koja ima svoje sjedište u švedskom Malmeu, a dio te korporacije postala je tvrtka Hespo u kojoj sam se zaposlila 2005. godine. Ove smo godine promijenili organizaciju i samim je time moja pozicija za jednu stepenicu viša, unaprijeđena, znači odgovaram direktno našem direktoru koji vodi tvrtku. Vodim cjelokupno poslovanje koji je vezano uz veleprodaju na domaćem i stranom tržištu i kontakte s najvećim kupcima poput Lesnine, Jyska i dr.

Grad ne čeka isključivo privatne poduzetnike. Tu je i velik broj EU projekata

Na međunarodnoj konferenciji “Žene u biznisu 2018” u Zagrebu čula su se razna iskustva žena koje su vodeće u svom biznisu. Iako se vremena mijenjaju i dalje ženama je puno teže uspjeti u poslovnom svijetu koji je još uvije “rezerviran” za muškarce?
Moram priznati da je ženama, žele li uspjeti u poslu, vrlo važno znati artikulirati svoj stav, znati dovoljno glasno reći i iskazati svoje mišljenje i mogućnosti. Radim isključivo u muškom svijetu, moji nadređeni su uvijek bili muškarci, kao i moji kolege i kupci s kojima radim. Iz mog bogatog međunarodnog iskustva mogu reći da sam rijetko sretala na visokim pozicijama žene, ali kad partneri s druge strane prepoznaju znanje, stav i korektnost onda nema apsolutno nikakvih problema u pregovorima. Da je ženama uvijek teže nego muškima, to je točno i to zato jer se za postizanje istog cilja žene moraju barem 30 posto više potruditi. Pokazuju to i plaće jer žene i u mojoj branši zarađuju barem 20 % manje za isti posao nego muški kolege.

Uigrani tim

Uz neumoljiv poslovni svijet u kojem već dugi niz godina napredujete već dulje vrijeme ste i u vrhu političke scene Ludbrega. Zamjenica ste gradonačelnika Bilića a upravo je vaše područje, gospodarstvo i dobri rezultati u gospodarstvu, ono što Ludbreg izdvaja od većine gradova?
U politički sam se život uključila iz lokalpatriotskih razloga 2009. godine sa željom da svojim iskustvom koje imam u poslovnom svijetu na neki način doprinesem i lokalnoj zajednici jer stvarno mislim da to mogu. U narednom periodu, bila sam najprije gradska vijećnica, a onda sam se uključila u SDP, što je isključiva zasluga sadašnjeg gradonačelnika i predsjednika SDP-a u Ludbregu, Dubravka Bilića. Dvije i pol godine obnašala sam dužnost predsjednice Gradskog vijeća, uz odličnu suradnju s Dubravkom, a u ovom mandatu, od svibnja prošle godine, kandidirala sam se zajedno s gradonačelnikom na listi SDP-a kao njegova zamjenica.

Ludbreg je posljednjih godina zauzeo poziciju lidera kad je u pitanju korištenje EU fondova. U pet godina povukli smo 108 milijuna kuna. Prolaznost projekata je preko 80 posto.

Ludbreg već godinama postiže i više nego dobre rezultate u gospodarstvu što je osnovni preduvjet da napreduju i ostala područja. No, bez obzira na rezultate gradska uprava želi još više?
Gospodarstvo grada Ludbrega raste naočigled. Tvrtke koje već jesu u Ludbregu šire svoje pogone, zapošljavaju nove ljude i to je zasluga samih gospodarstvenika, ali ono što je sigurno doprinijelo tome je izuzetno dobra suradnja s lokalnom vlašću, u ovom i prošlom mandatu. Potrudili smo da se urede gospodarske zone, da otvorimo mogućnost i drugim tvrtkama da dolaze u Ludbreg. Imamo stabilno gospodarstvo temeljeno na tvrtkama koje već dugi niz godina rade, a neke od njih su također svjetski poznate korporacije. Gospodarstvenici su u Ludbregu uložili 400-tinjak milijuna kuna kuna proteklih godina što je i rezultiralo porastom broja zaposlenih za čak 400 osoba u manje od tri godine.

Cilj gradske uprave u Ludbregu je imati što veću zapošljivost, ali i što veći prosjek plaća budući Ludbreg dijeli sudbina kakve imaju županije na sjeveru Hrvatske?
Po pitanju nezaposlenosti situacija na području grada Ludbrega usporediva je s onim u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji – mi stvarno imamo vrlo nisku stopu nezaposlenosti, ali plaće su niske i to je nekako diktirano potrebama na tržištu. Činjenica je da sve više ljudi odlazi raditi u inozemstvo i samim time su gospodarstvenici motivirani da svoje radnike zadrže tako da im poboljšaju plaće i uvjete rada, ali jedan dio toga doprinosi i država. Naš je cilj da industrije koje su na području grada Ludbrega budu, da tako kažemo, bolje plaćene, nego neke prerađivačke.

“Moram priznati da je ženama, žele li uspjeti u poslu, vrlo važno znati artikulirati svoj stav, znati dovoljno glasno reći i iskazati svoje mišljenje i mogućnosti. Radim isključivo u muškom svijetu, moji nadređeni su uvijek bili muškarci, kao i moji kolege i kupci s kojima radim. Iz mog bogatog međunarodnog iskustva mogu reći da sam rijetko sretala na visokim pozicijama žene, ali kad partneri s druge strane prepoznaju znanje, stav i korektnost onda nema apsolutno nikakvih problema u pregovorima.”

Grad ne čeka isključivo privatne poduzetnike da privatnim investicijama doprinesu gospodarskoj slici grada. Tu je i velik broj dobivenih EU projekata?
Kad je riječ o europskim projektima, tu zaista prednjačimo, imamo izuzetno dobro uigran tim. Posljednjih smo godina zauzeli poziciju lidera kad je u pitanju korištenje EU fondova. U pet godina povukli smo 108 milijuna kuna. Prolaznost projekata je preko 80 posto. Bilo koji natječaj da se pojavi, mi imamo osnove i predispozicije da se na njega javimo. Sve odrađujemo promptno i unutar Grada, znači gradskih službi. Moram pohvaliti ekipu koja na tome radi i zahvaljujući kojoj ne ovisimo o vanjskim agencijama. Koristimo apsolutno sve moguće izvore za koje vidimo da mogu kvalitetu života u našem gradu podići na jedan viši stupanj.

Kao i u poslovnom svijetu i u politici surađujete većinom s muškarcima. Kakva je vaša suradnja s gradonačelnikom s kojim činite, prema rezultatima, jako dobar tim?
Suradnja s gradonačelnikom Bilićem je zapravo jedan kontinuitet. Surađivali smo već kad sam bila predsjednica Gradskog vijeća, oboje smo radili u interesu grada, bili iz iste opcije i uvijek su nam projekti bili na prvom mjestu. Gradonačelnik Bilić je izuzetno liberalan čovjek pa se osjećam ravnopravnom i to se vidi i stoga jer on vrlo često traži moje mišljenje i savjete. On voli čuti drugo, treće, četvrto mišljenje i uvažava druga mišljenja, a to se ne odnosi samo na mene, već na sve ljude koji rade u Gradu i na partnere izvana. I upravo je to snaga našega rada koju građani prepoznaju. Zato u istom timu mislimo nastaviti i dalje nakon ovog mandata jer ima još dosta projekata koje možemo odraditi u Ludbregu, ali i u Županiji.

Renata Potočnik

Renata Potočnik rođena je Ludbrežanka gdje je završila osnovnu školu, a Gimnaziju u Varaždinu. Najveća ljubav iz tih dana je bio rukomet, pa je osim u lokalnom klubu igrala i u Koki u Varaždinu te je proglašena i najboljom sportašicom Ludbrega. Prije nego je počela studirala na Fakultetu organizacije i informatike uslijedio je odlazak i Englesku.

– Htjela sam učiti jezike pa sam radila kao baby sitter, snalazila sam se već s 18 godina i uzela jednogodišnju pauzu između srednje škole i fakulteta. Odradila sam i taj dio, završila na Cambridgeu strane jezike, vratila se u Hrvatsku, diplomirala i počela raditi u Ludbregu sve do odlaska u tvrtku Hespo u Prelogu. Centar mog privatnog svijeta su moji sinovi, na koje sam jako ponosna, Martin, uspješan student i apsolvent PTF u Osijeku i Rok, uspješan gimnazijalac 3. razreda 1. varaždinske gimnazije – zaključila je Potočnik.

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi 10 poslovnih prilika za prijavu njihovom mogućnosti brze prijave! Sretno!

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/ž). Rad se izvršava u Novom Marofu, a rok za prijavu je 06.02.2022. Traži se sistematična i proaktivna osoba sa znanjem talijanskog i engleskog jezika. Prijavite se putem linka.

KTC d.d. zapošljava Kuhara (m/ž) i Konobara (m/ž) u Prelogu. Prijave se zaprimaju do 25.03.2022.  Za rad je potrebna završena srednja stručna sprema. Prijavite se ovdje.

Gradax d.o.o. traži Građevinskog inženjera niskogradnje (m/ž). Prijaviti se možete do 28.02.2022. Podaci za prijavu nalaze se na linku.

Boxmark Leather d.o.o. traži Šivača (m/ž). Mjesta rada su Trnovec Bartolovečki i Zlatar Bistrica. Prijave se zaprimaju do 03.02.2022. Posao uključuje šivanje kožnih navlaka za sjedala u automobilima. Prijavit se možete brzo i jednostavno putem brze prijave.

Čokoland d.o.o. traži trgovačkog predstavnika (m/ž) za izvršavanje rada na području cijele Hrvatske. Prijaviti se možete do 01.02.2022. Traži se kandidat sa izvrsnim prodajnim vještinama, koji je spreman na terenski rad. Prijave se zaprimaju brzo i jednostavno putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava tehničkog agenta sa znanjem njemačkog jezika (m/ž). Rad se izvršava iz udobnosti vlastitog doma. Potrebne su dobre komunikacijske i organizacijske vještine te napredno poznavanje njemačkog jezika. Prijaviti se možete do 04.02.2022. putem linka.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži  Operatera / Blagajnika u kladionici (m/ž). Mjesto rada je Breznički Hum, a rok za prijavu je 31.01.2022. Poslodavac nudi stimulativna primanja uz dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje te rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se brzo i jednostavno ovdje.

Hanjes d.o.o. trži Skladištara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, Varaždin. Posao obuhvaća pakiranje i obilježavanje proizvoda, pripremu i isporuku robe te utovar i istovar iste. Prijaviti se možete do 31.01.2022. putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/f). Nude mogućnost rada od kuće, a prijaviti se možete do 04.02.2022. Od kandidata se traži komunikativnost, proaktivnost i komunikativno znanje njemačkog jezika. Prijave se zaprimaju putem linka.

Bistro Barracuda d.o.o. traži Voditelja ugostiteljskog objekta (m/ž) u Prelogu. Prijaviti se možete do 17.02.2022. Za posao je potrebna završena srednja škola u trajanju od 3 godine, a iskustvo je poželjno, no nije uvjet. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Za dodatnu ponudu poslova kliknite na link i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Želimo vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje