Povežite se s nama

Život i društvo

Rene Neuberg-Jagetić iz Prve Gimnazije Varaždin najbolja je debatantica u Hrvatskoj na njemačkom jeziku

Objavljeno:

- dana

Rene Neuberg-Jagetić, učenica 4.c razreda Prve gimnazije Varaždin, prošle je godine bila najuspješnija u Hrvatskoj na državnoj razini natjecanja „Jugend debattiert im Mittel-, Ost-und Südosteuropa“.

Riječ je o natjecanju u debati na njemačkom jeziku na kojem sudjeluju učenici koji njemački jezik uče kao strani jezik. Rene je u svojim nastupima pokazala borbeni duh, izvrsno poznavanje jezika, zavidnu razinu općeg znanja i mogućnost ispravnog i brzog argumentiranja, ali i posjedovanje timskog duha i poznavanje pravila debate koja se odnose na uvažavanje sugovornika iz afirmacijske ili negacijske ekipe, izvijestila je profesorica Anja Bušić.

Tema finalnog državnog natjecanja bila je „Treba li cijepljenje protiv virusa COVID-19 postati obvezujuće“.

Međunarodna razina natjecanja iz epidemioloških se razloga nije mogla održati u Pragu, kako je izvorno bilo planirano, već je natjecanje provedeno online. U prvom krugu međunarodne razine natjecanja koji je održan 29. rujna učenici su debatirali o tome treba li e-sport postati olimpijski sport i treba li uvesti porez na proizvode koji sadrže šećer.

Učenicu su za natjecanje pripremale profesorice Dunja Sačić i Anja Bušić. Rene o svom iskustvu sudjelovanja u ovakvom tipu retoričkog natjecanja kaže ovo:

– Ove godine imala sam priliku okušati se u debati na njemačkom jeziku, što je bilo zaista posebno iskustvo, iako se održalo online, a ne u Pragu, kako je bilo planirano. Najviše su me se dojmili natjecatelji iz različitih zemalja Europe, njihove navike, priče i način razmišljanja. Debatirati na stranom jeziku bilo je itekako izazovno, ali vrlo produktivno i korisno za unapređenje vještina iz jezika te širenje horizonta o različitim važnim društveno-političkim temama – rekla je učenica Rene Neuberg-Jagetić.

Život i društvo

Vidovec: Udruga umirovljenika i Udruga žena u novim prostorijama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Općine Vidovec i Udruga žena Općine Vidovec službeno su otvorili vrata novih prostorija u prizemlju općinske zgrade koje su im dodijeljene putem provedenog Javnog natječaja Općine Vidovec.

Službenom otvorenju nazočili su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović, potpredsjednici Vijeća Mihael Blažeković i Maja Pintarić te direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačke banke Zagorka Mintas.

Prigodnim uvodnim riječima svima prisutnima kratko se obratio načelnik Bruno Hranić napomenuvši kako Općina Vidovec kontinuirano ulaže u rad udruga, ne samo kroz osiguranje proračunskih sredstava za provedbu njihovih programa i djelatnosti, već i kroz ulaganje u prostor u kojem obavljaju administrativne poslove, održavaju redovne sastanke, skupštine i druge djelatnosti.

– Drago mi je što vas danas mogu pozdraviti u novim prostorijama, za koje slobodno mogu tvrditi da su adekvatno opremljene za sve vaše potrebe. Želim da Vam ove prostorije i dalje služe za uspješno provođenje ciljeva udruge – istaknuo je načelnik Hranić dodavši kako je za uređenje prostorija iz općinskog proračuna izdvojeno oko 70.000 kuna.

Načelnik Hranić ujedno je zahvalio Zagrebačkoj banci i direktorici Regije Kontinentalna Zapadna Zagorki Mintas na doniranom uredskom namještaju vrijednosti oko 30.000 kuna kojim su opremljene prostorije udruga, ali i ured Savjetodavne službe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina T. Bartolovečki sponzorirala sportaše Stefani Hrman i Nikolu Koseca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnicu Vericu Vitković posjetilo je dvoje uspješnih sportaša s područja Općine.

Stefani Hrman reprezentativka je u latinoameričkim plesovima, a Nikola Kosec reprezentivac je u plivanju.

Stefani Hrman bavi se sportskim plesom već 10 godina, od čega je četiri godine plesala solo, a zadnjih šest godina pleše u paru. Trenutno pleše za Sportski Plesni centar Zagreb by Nicholas. Dvostruka je državna prvakinja u svojoj i starijoj kategoriji, a s partnerom je osvojila državno prvenstvo u latinoamaeričkim plesovima i viceprvaci su u starijoj kategoriji. Na međunarodnim natjecanjima Stefani je uvijek osvajala prva mjesta. Iza nje i njenog partnera dva su Svjetska prvenstva, u Jerevanu u Armeniji i u Sibiu u Rumunjskoj na kojima su ostvarili odlične rezultate, budući da zajedno plešu tek godinu dana.

– Htjela bih se zahvaliti načelnici i Općinskom vijeću na sponzorstvu jer ovaj sport iziskuje uistinu velike troškove, poput haljina, profesionalne šminke i frizure. Sponzorstvo u iznosu od 20.000 kuna jako mi je puno značilo u pripremi za Svjetsko prvenstvo – istaknula je Stefani.

Član varaždinskog Plivačkog kluba Vidra iz Varaždina, Nikola Kosec, nastupio je na Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom. Natjecanje se održalo u talijanskom gradu Ferrara, početkom listopada, u sklopu Trigames – Europskog prvenstva u atletici, košarci, futsalu, judu, stolnom tenisu, tenisu, sinkroniziranom plivanju i plivanju za sportaše s Down sindrom. U Ferrari je nastupilo 400 sportaša iz 17 država. U svom drugom EU prvenstvu plivao je 50 metara leđno, 50 metara slobodno, 100 metara leđno, 50 metara delfin i 50 metara prsno te je došao do dva finala – na 50 metara i 100 metara leđno, zauzeo je sedmo i osmo mjesto. Kao mlađi senior osvojio je broncu na 50 metara leđno te četvrto mjesto na 100 metara leđno. Općina Trnovec Bartolovečki ovog je uspješnog sportaša sponzorirala s 20.000 kuna.

– Želim se od srca zahvaliti ovim predivnim mladim ljudima na posjeti, ali i uistinu hvale vrijednoj ljubavi i energiji koju daju u bavljenje sportom. Naravno, njihovim roditeljima koji su im u tome najveća podrška treba odati posebno priznanje. Općina će se uvijek truditi, koliko god je moguće, poticati ovakve mlade ljude da ustraju u svojim zacrtanim ciljevima, a veliko im hvala što na ovaj način promoviraju našu općinu Trnovec Bartolovečki – rekla je Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje