Povežite se s nama

Kultura

Respektabilni filmovi djece i mladeži u kinu “Galerija”

Objavljeno:

- dana

VAFI od 19. do 24. travnja

Varaždinsko kino Galerija po sedmi će put, od 19. do 24. travnja biti glavna “pozornica” internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin u organizacije VANIMA-e.

Dolazak na službene projekcije potvrdilo je više od 70 gostiju iz Ukrajine, Moldavije, Hong Konga, Turske, Španjolske Litve, Srbije, Slovenije i Izraela

Na ovogodišnji festival, koji je tijekom dosadašnjih šest izdanja stekao reputaciju respektabilnog događanja u svijetu filma djece i mladih, u sekciji JUNIOR (filmovi koje su radila djeca i mladi) pristiglo je 305 filmova iz 52 zemlje dok je u sekciji SENIOR – animirani filmovi za djecu i mlade – stiglo čak 566 filma iz 68 zemalja.

Tri kategorije

Svaka sekcija je podijeljena na tri kategorije- s obzirom na dob autora, odnosno gledatelja – na mini ( djeca do 10 godina starosti), midi (od 11 do 14 godina) i maxi (mladi od 15 do 18 godina). Producentica i predsjednica ASIFA Hrvatske, Maša Udovičić, i animatorica Petra Zlonoga odabrale su 35 mini, 50 midi i 43 maxi filma – dakle 128 filma ili 360 minuta. Od 566 pristigla seniorska filma, prema odabiru Dubravke Kalinić Lebinec, osnivaćice VANIME i programske voditeljice VAFI-ja ,Sandre Malenica, na festivalu će biti prikazano ukupno 97 filma. Filmove će za kategoriju senior ocjenjivati žiri članova VANIME dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih.

Gosti

Dolazak na službene projekcije potvrdilo je više od 70 gostiju iz Ukrajine, Moldavije, Hong Konga, Turske, Španjolske Litve, Srbije, Slovenije i Izraela. – Najveći broj gostiju dolazi nam iz Izraela budući da je Izrael zemlja partner ovogodišnjeg VAFI-ja. Izraelska animatorica Mizmor Watzman održati će radionicu pikselacije za djecu, a Katarina Hananeia i Max Epstein prirediti će u Sinagogi svojevrsni performans animacije pjeska uživo, najavila je programska vodeiteljica, Sandra Malenica. U varaždinskom Galerijskom centru biti će otvorena izložba pod nazivom “Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost”, skupine autora – Elizabete Zaidner, Katarine Hananeia Olge Golster, Vasyla Sribnya i Maxa Epsteina. Izraelac je također i jedan od članova žirija za sekciju junior – animator profesor i osnivač Centra animacije u Tel Avivu, Zsvika Oren. – Tsvika Oren je ujedno pripremio i selekciju suvremene izraelske animacije, animiranih filmova nastalih u proteklih 12 godina koje ćemo, osim na otvaranju, vidjeti u još dva bloka po sat vremena, govori Sandra Malenica navaljujući predstavljanje gostiju i njihovih festivala. Jer, VAFI je član Youth Cinema Networka koji okuplja festivale i filmske družine iz cijelog svijeta, a uz VAFI su hrvatski članiovi mreže i DUFF iz Dubrovnika te karlovački Four River Festival.

RADIONICE:

Radionica pikselacije

Od utorka, 19. travnja, do četvrtka, 21. travnja, od 14 do 18 sati u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12 u Varaždinu održat će se trodnevna radionica pikselacije za djecu od 10 do 14 godina. Radionicu vodi Mizmor Watzman iz Izraela, a posebna tehnika stop animacije – animacije ljudskih tijela bit će snimana s iPadima.

Radionica zvuka

rugu, jednodnevnu radionicu produkcije zvuka za animirani film održat će Nikola Janković iz Media Education Centra za djecu iz Srbije. Polaznici – djeca od 9 do 15 godina – moći će učiti kako nastaje zvuk za animirane filmove u subotu, 23. travnja, od 10 do 12 sati, također u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12.

Broj polaznika na radionicama je ograničen pa se za pohađanje potrebno prijaviti na e-mail [email protected] do petka, 15. travnja.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje