Povežite se s nama

Kultura

Respektabilni filmovi djece i mladeži u kinu “Galerija”

Objavljeno:

- dana

VAFI od 19. do 24. travnja

Varaždinsko kino Galerija po sedmi će put, od 19. do 24. travnja biti glavna “pozornica” internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin u organizacije VANIMA-e.

Dolazak na službene projekcije potvrdilo je više od 70 gostiju iz Ukrajine, Moldavije, Hong Konga, Turske, Španjolske Litve, Srbije, Slovenije i Izraela

Na ovogodišnji festival, koji je tijekom dosadašnjih šest izdanja stekao reputaciju respektabilnog događanja u svijetu filma djece i mladih, u sekciji JUNIOR (filmovi koje su radila djeca i mladi) pristiglo je 305 filmova iz 52 zemlje dok je u sekciji SENIOR – animirani filmovi za djecu i mlade – stiglo čak 566 filma iz 68 zemalja.

Tri kategorije

Svaka sekcija je podijeljena na tri kategorije- s obzirom na dob autora, odnosno gledatelja – na mini ( djeca do 10 godina starosti), midi (od 11 do 14 godina) i maxi (mladi od 15 do 18 godina). Producentica i predsjednica ASIFA Hrvatske, Maša Udovičić, i animatorica Petra Zlonoga odabrale su 35 mini, 50 midi i 43 maxi filma – dakle 128 filma ili 360 minuta. Od 566 pristigla seniorska filma, prema odabiru Dubravke Kalinić Lebinec, osnivaćice VANIME i programske voditeljice VAFI-ja ,Sandre Malenica, na festivalu će biti prikazano ukupno 97 filma. Filmove će za kategoriju senior ocjenjivati žiri članova VANIME dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih.

Gosti

Dolazak na službene projekcije potvrdilo je više od 70 gostiju iz Ukrajine, Moldavije, Hong Konga, Turske, Španjolske Litve, Srbije, Slovenije i Izraela. – Najveći broj gostiju dolazi nam iz Izraela budući da je Izrael zemlja partner ovogodišnjeg VAFI-ja. Izraelska animatorica Mizmor Watzman održati će radionicu pikselacije za djecu, a Katarina Hananeia i Max Epstein prirediti će u Sinagogi svojevrsni performans animacije pjeska uživo, najavila je programska vodeiteljica, Sandra Malenica. U varaždinskom Galerijskom centru biti će otvorena izložba pod nazivom “Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost”, skupine autora – Elizabete Zaidner, Katarine Hananeia Olge Golster, Vasyla Sribnya i Maxa Epsteina. Izraelac je također i jedan od članova žirija za sekciju junior – animator profesor i osnivač Centra animacije u Tel Avivu, Zsvika Oren. – Tsvika Oren je ujedno pripremio i selekciju suvremene izraelske animacije, animiranih filmova nastalih u proteklih 12 godina koje ćemo, osim na otvaranju, vidjeti u još dva bloka po sat vremena, govori Sandra Malenica navaljujući predstavljanje gostiju i njihovih festivala. Jer, VAFI je član Youth Cinema Networka koji okuplja festivale i filmske družine iz cijelog svijeta, a uz VAFI su hrvatski članiovi mreže i DUFF iz Dubrovnika te karlovački Four River Festival.

RADIONICE:

Radionica pikselacije

Od utorka, 19. travnja, do četvrtka, 21. travnja, od 14 do 18 sati u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12 u Varaždinu održat će se trodnevna radionica pikselacije za djecu od 10 do 14 godina. Radionicu vodi Mizmor Watzman iz Izraela, a posebna tehnika stop animacije – animacije ljudskih tijela bit će snimana s iPadima.

Radionica zvuka

rugu, jednodnevnu radionicu produkcije zvuka za animirani film održat će Nikola Janković iz Media Education Centra za djecu iz Srbije. Polaznici – djeca od 9 do 15 godina – moći će učiti kako nastaje zvuk za animirane filmove u subotu, 23. travnja, od 10 do 12 sati, također u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12.

Broj polaznika na radionicama je ograničen pa se za pohađanje potrebno prijaviti na e-mail [email protected] do petka, 15. travnja.

Izvor:
Foto:

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje