Povežite se s nama

U fokusu

Restoran na Gradskim bazenima punih je deset godina poslovao u “ilegali”!

Objavljeno:

- dana

BAZENI

Gradski bazeni su na Trgovačkom sudu u Varaždinu podnijeli tužbu protiv Brodosplit-inženjeringa, izvođača radova, za naknadu štete zbog loše obavljenih radova. 

Postupak osiguranja dokaza je već proveden i sada se čekaju nalazi vještaka o tome je li izvođač radova odgovoran za prokišnjavanje krovišta, loše izvedenu hidroizolaciju i bazensku tehniku.

Neobične stvari

Brodosplit-inženjering je još 2003. godine s Gradom Varaždinom potpisao ugovor o izgradnji bazena, koji su dovršeni i otvoreni prije punih deset godina. Zašto je tek sada podnesena tužba? Pitali smo to ravnatelja Javne ustanove Gradski bazeni Mladena Putara, koji je na tu funkciju imenovan 2012. godine.

– O tome što je bilo prije mojeg dolaska na mjesto ravnatelja ne mogu govoriti. Međutim, kada sam došao u Javnu ustanovu, prvo sam počeo rješavati imovinsko-pravne odnose. Za objekt su bile izdane čak tri građevinske dozvole, a u njima čak ni čestice nisu bile ispravno upisane. Bespravno izgrađene dijelove objekte napokon smo uspjeli legalizirati – rekao nam je Putar.

 

Sanitarni čvorovi i tuševi su mimo dozvole bili pretvoreni u kuhinju

Najveći problemi su bili s restoranom: izgrađen je bio sukladno projektu, no kasnije je došlo do preinaka, pa su garderobe, sanitarni čvorovi i tuševi bili pretvoreni u dio kuhinje! Nije to jedino neobično. – Građevinska dozvola za fitnes klub nije izdana na Grad Varaždin ili Gradske bazene, nego na fizičku osobu – kaže Putar.

No tužba protiv tvrtke iz Splita, koja je gradila bazene, nije jedini sudski spor. Četiri godine nakon što je u Gradskim bazenima počela istraga zbog malverzacija, počelo je suđenje u postupku protiv bivše ravnateljice Natalije Žetko, njezinog bivšeg zamjenika Željka Čengića, bivše djelatnice u računovodstvu Ljiljane Golić Domislović i također bivše djelatnice Lidije Kojdić. Kao što je već poznato, tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, utaju poreza ili carine te krivotvorenje službene isprave. 

Osuđeni, a rade

Djelatnik Gradskih bazena Božidar Kolarić, koji je prvi ukazao na malverzacije, smatra da cijeli proces ne traje (pre)dugo. – Na Bazenima je očito bilo toliko kriminala da je saslušan veliki broj svjedoka i pregledano toliko materijala da za to naprosto treba vremena. Pravda je spora, ali dostižna i vjerujem da će se na kraju čekanje isplatiti – kaže Kolarić.

 

Dvojica djelatnika koji su se nagodili osuđeni su uvjetno na pet odnosno osam mjeseci zatvora uvjetno

I dok se za četvero okrivljenih iz afere Bazeni tek čeka ishod suđenja, u slučaju Nikole Jozića i Velimira Mudrog sve je poznato. Oni su kao petookrivljeni i šestookrivljeni postigli sporazum s Državnim odvjetništvom te su krajem prošle godine proglašeni krivima zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u utaji poreza ili carine te su obojici izrečene uvjetne osude. Mudri je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, a Jozić na kaznu zatvora od pet mjeseci, koje neće biti izvršene ako u roku od jedne godine ne počine novo kazneno djelo. Obojica i dalje rade na Gradskim bazenima. Za razliku od njih, Ljiljana Golić Domislović je dobila otkaz prije nego što je počela istraga, dok je Natalija Žetko otišla s 45.300 kuna otpremnine i to nakon prijave zbog sumnje u zlouporabu položaja.

– Svi su trebali imati jednaki tretman, no Ljiljanu Golić Domislović su maknuli iz Javne ustanove iz razloga koji su meni potpuno jasni – kaže Božidar Kolarić.
Djelatnici računovodstva otkaz je, naime, dala bivša ravnateljica. Što će biti s dvojicom djelatnika koji su pravomoćno osuđeni, a rade na Gradskim bazenima? – Sukladno Statutu i zakonu, najprije ću tražiti mišljenje osnivača, Grada Varaždina, kao i Upravnog te Radničkog vijeća. Postupit ću sukladno njihovim pisanim očitovanjima te sukladno zakonskim odredbama – zaključio je ravnatelj Putar. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!