Povežite se s nama

Međimurje

Revitalizacija čakovečkog parka: počela sadnja stabala u Perivoju Zrinskih

fontane

Objavljeno:

- dana

Posljednjih nekoliko dana traje proljetno uređivanje čakovečkog Perivoja Zrinskih. Radovi se odvijaju prema Projektu revitalizacije Perivoja Zrinskih, a osim uklanjanja bolesnih i starih stabala te orezivanja krošnji i grmova, sadi se i više od 40 novih stabala, stotinjak grmova te 1800 cvjetnih sadnica.

Uklonjeno je 20 stabala za koje je zbog bolesti, starosti ili dotrajalosti postojala opasnost od rušenja. Djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Čakom orezali su stabla i grmove koji su onemogućavali normalno kretanje pješačkim stazama. Uklanjanje raslinja obavljeno je pod nadzorom struke.

Radove u parku obišli su čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, direktor Čakoma, Ivica Perhoč te voditelj hortikulture Zdravko Abramović, koji obavlja poslove nadzora.

Gradonačelnik Kovač tom je prilikom istaknuo da je riječ o održavanju Perivoja Zrinskih prema projektu koji je izradila struka. Osvrnuvši se na napise na društvenim mrežama rekao je da je i njemu žao što se neka drva uklanjaju, no da vjeruje struci.

– Odmah se sade nova stabla te će za nekoliko godina mjesta na kojima su bolesna i stara debla uklonjena, zasjati u punom sjaju. Ono što me posebno smeta su insinuacije da stabla rušimo bez reda i plana, po vlastitom nahođenju te da drvo prodajemo. Svi zahvati u Perivoju Zrinskih odvijaju se prema pravilima struke i planski, a srušena drva daruju se građanima Čakovca slabijeg imovinskog stanja za ogrjev – istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Kovač.

Zdravko Abramović potvrdio je da nije srušeno niti jedno zdravo stablo. Pokazao je to na panju stabla srušenog poljskog jasena u blizini ulazne kule u Stari grad.

– Iako stablo na prvi pogled u presjeku djeluje zdravo, ono to nije. Tamnije središte stabla ukazuje na simptome centralne truleži. To stablo više nije imalo zdravu statiku te je postojala mogućnost da se kod jačeg vjetra sruši na pješačku stazu. S toga se stabla, inače prošle godine tijekom ljetnog nevremena odlomila grana, koja, na sreću, nikoga nije ozlijedila. Stabla koja neposredno ne ugrožavaju sigurnost prolaznika, a trebala bi se ukloniti, ostavljena su te će se pratiti njihovo zdravstveno stanje – dodao je Abramović.

Prema procjenama ovaj proljetni zahvat koštat će oko 120.000 kuna, a novac je osiguran u gradskom proračunu.

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Debitantski videospot kotoripske country grupe Veni Vidi Whiskey “Born to be Free”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kotoriba je kotao u kojem su se smiješali maštoviti sastojci od kojih se prošle godine rodio novi hrvatski bend s prepoznatljivim zvukom!

Nositelji su pamtljiva imena Veni Vidi Whiskey, a sviraju ono što vole i dolazi im prirodno – country. Kostur grupe čini akustična četvorka: Renato Mikulan (gitara, tamburin, bisernica), Toni Miklobušec (vokal, cajon, usna harmonika), Krunoslav Siladi (kontrabas) i Damir Dolenec (gitara), dok im podršku na back vokalima pružaju Ana Radmanić i Michelle Fundak, koja je osmislila i ime benda. Zadnjega dana travnja javnosti su predstavili svoj prvi autorski singl i videospot „Born to be free“.

Od tambure do viskija

– Priča je započela tako da su tri četvrtine benda svirale tamburice u KUD-u Kotoriba. U želji za kvalitetnijim druženjem počeli smo svirati između ili nakon proba. Radilo se pretežno o obradama pjesama kojima smo mogli upotpuniti bajkerske fešte. Počeli smo se fokusirati na strane pjesme i shvatili da nam to svima odgovara, osobito stvari kao što su one Johnnyja Casha i Willieja Nelsona.
Moramo priznati da nam to što smo akustični olakšava puno toga: kako ne trebamo ozvučenja, jako smo mobilni, tako da elektrifikacija nije u planu (smijeh) Reakcije na naš prvi spot su odlične, komentari su jako pozitivni i to nam daje dodatan vjetar u leđa – kaže „viskijevac“ Renato Mikulan.

Grupa je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Spona Music iz Zagreba, a njihov će nastupni autorski singl otvoriti Sponinu EP kompilaciju „Country of Origin: Croatia“, koja uskoro izlazi.

– Čini nam se da je ime originalno, prepoznatljivo i da dobro opisuje duh countryja i naše glazbe (smijeh) Viski i country, naime, neraskidivo su vezani – objašnjava kontrabasist Krunoslav Siladi. Dodaje da i dalje sviraju covere, no da su trenutačno orijentirani na autorske skladbe.

Sloboda i prihvaćenost

– Svi surađujemo u procesu stvaranja, što nam je, na kraju krajeva, i cilj. Pjesma „Born to be free“ nastala je na temeljima ideje slobode, što je velika motoristička strast koja nam je svima važna. Uz kadrove u kojima je prikazan „život na motoru“, spot je orijentiran i na putovanje koje od samoće vodi do prihvaćanja – kažu iz benda.

Singl je snimljen u studiju Benjamina Fabića, koji je u ruke za ovu prigodu uzeo i bubnjarske palice. Spot je sniman na nekoliko lokacija – na farmi konja „Muškatljin“, u garaži jednoga od članova benda te u prostorijama clubhousea Moto kluba “Rolling Fish”. Za ideju, režiju, montažu i rukovanje kamerom zaslužan je Denis Radmanić iz „Cutt Productiona“ uz pomoć kolege Matije Režeka (također „Cutt Production“), Marka Habuša i Lore Piškurić. Zahvalni su i Damiru Markaču koji im je pomogao s rasvjetom, a više puta i s ozvučavanjem, kao i glumcima u spotu: Karlu Žgancu, Gabrijelu Dolencu, Zvonku Habušu, Vinku Dolencu i Aleksandru Patafti.

– Hvala svima koji su nam pomogli u stvaranju ove lijepe priče, a ostalima želimo da uživaju u pjesmi i spotu! – poručuju „viskijevci“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!