Povežite se s nama

Život i društvo

Revolucionarna operacija u OB Varaždin: ženi odstranili tkivo dojke i rekonstruirali s protezom

Objavljeno:

- dana

Prvi put je u Općoj bolnici Varaždin izvedena operacija profilaktičke obostrane mastektomije s poštedom kože i areole te primarna rekonstrukcija dojki sa silikonskim protezama, stigla je vijest iz OB varaždin.

Radi se od pacijenticama koje imaju genske mutacije (BRCA1 ili BRCA2 gen) zbog kojih je povećana vjerojatnost pojave karcinoma dojke te su u obitelji imali pojavu karcinoma dojke.

Rekonstrukcijska kirurgija dojke kirurška je tehnika kojom se ženama rekonstruira uklonjena dojka, a cilj je napraviti novu dojku koja će izgledom i veličinom biti najprikladnija uz drugu dojku. Riječ je o zahvalnoj kirurškoj tehnici čiji je cilj umanjiti psihološku traumu bolesnicama jer zahvaljujući tom zahvatu one ne gube osjećaj ženstvenosti i vraća im se povjerenje u vlastito tijelo.

U varaždinskoj bolnici oformljen je tim od četiri supspecijalista plastične kirurgije, a budući da takve operacije dosad nisu obavljali, odlučili su uspostaviti suradnju s Klinikom za tumore KBC Sestre milosrdnice iz koje je u Varaždin stigao plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth.

Dr. sc. Nikica Knez, dr. med., spec. opće kirurgije, supspec. plastične kirurgije, dio je četveročlanog tima koji se pridružio dr. sc. Rothu.

– U varaždinskoj sam bolnici već tri godine kao supspecijalist, prije godinu dana došla nam je kolegica Danijela Gadže iz Čakovca, a doktori Dejan Šimičević i Donat Grgurović sa specijalizacije. Oformili smo tim od četiri supspecijalista, te imamo i dvije liječnice na specijalizaciji na Klinici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju KB Dubrava, dr. Petra Novak i dr. Ines Pitner a cilj nam je bio uspostaviti suradnju i sa klinikom koja je u top tri u Hrvatskoj kad je riječ o kirurgiji dojke – rekao je dr. sc. Knez dodavši da se u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice obavlja najviše operacija karcinoma dojke.

U Općoj bolnici Varaždin u srijedu su operirane dvije pacijentice, a dr. sc. Andrej Roth objasnio je o kakvim je operacijama riječ.

– Prva pacijentica, srećom, nije oboljela od karcinoma dojke, ali je imala genetskim testom utvrđenu predispoziciju. Ona bi tijekom života, s velikom vjerojatnošću, dobila karcinom dojke. S obzirom da je gospođa u godinama, da je rodila i dojila, nema više namjeru to raditi, dogovorili smo se da spriječimo eventualni nastanak raka, da odstranimo tkivo dvije dojke, mastektomiju s očuvanjem kože i bradavice. Na neki način izljušti se tkivo dojke, koža i bradavica ostaju. I onda se kroz mišić uđe unutra, u prostor gdje se stavi ekspander koji se kasnije s vremenom puni izvana – pojasnio je.

Druga pacijentica imala je s jedne strane tumor dojke i cijela joj je dojka odstranjena.

– Rekonstruirali smo tu dojku samo s ugradnjom ekspandera, a s drugom dojkom napravili smo profilaktičku operaciju te kao i kod prve pacijentice odstranili tkivo dojke i rekonstruirali s protezom – rekao je jedan od vodećih plastičnih kirurga u Hrvatskoj te zaključio da će za varaždinsku bolnicu biti koristi od ovih zahvata.

– Bolnica ima četiri gotova plastična kirurga koji su educirani i to rade. Oni su danas sudjelovali u operacijama. Vidi se da barataju materijom, ali kako to nisu do sada radili, a ja dosta radim te operacije, rado sam se odazvao da prenesem neka svoja iskustva koja će im biti od koristi. Danas sam bio ovdje kao operater, a rado ću se odazvati sljedeći put kao asistent – poručio je dr. sc. Roth.

Život i društvo

Besplatno klizanje za lepoglavske školarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući odličnom odazivu građana odlučeno je da klizalište u Lepoglavi ostane raditi sve do kraja mjeseca siječnja, što će zasigurno razveseliti one najmlađe.

Radno vrijeme klizališta je od 16 do 21 sat.

Posebno raduje i vijest kako školarci imaju mogućnost besplatnog klizanja.

– Početkom tjedna uputili smo dopis ravnateljima u kojem nudimo besplatno klizanje svim osnovnim školama na području grada Lepoglave u jutarnjim satima u sklopu nastave. Škole su s oduševljenjem prihvatile prijedlog i od sada školarci mogu pokazati svoje vještine klizanja u sklopu nastave. Veseli nas puno klizalište i pozivam sve ljubitelje klizanja da iskoriste svaku minutu i uživaju do kraja siječnja – izjavio je direktor TKIC-a Damjan Županić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji varaždinskih srednjih škola posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u četvrtak, 20. siječnja, posjetili su ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Riječ je o još jednom dokazu da MEV nastoji unaprjeđivati suradnju s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i znanstvenim institucijama s ciljem zajedničkog razvoja znanosti i STEM područja, ali i promocije Međimurskog veleučilišta među budućim studentima.

Dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan je uz ravnatelje varaždinskih srednjih škola ugostio i Miroslava Huđeka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a u pratnji suradnika pokazao im je i nedavno otvoreni Centar održivog razvoja.

Kako je naglasio Klopotan, smjer suradnje će definitivno biti robotika i STEM, no otvoreni su i za sve ostale oblike.

– Pročelnik je isto tako predložio da zajedno pokrenemo jedan vid cjeloživotnog obrazovanja i o tome ćemo naravno nastaviti razgovarati – poručio je dekan Klopotan.

Istaknuvši važnost suradnje, pročelnik Huđek pohvalio je programe koje Međimursko veleučilište provodi i dodao kako se više od 20 % srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji obrazuje u sektorima strojarstva i elektrotehnike.

– Svaki oblik suradnje u STEM području podržavamo i zato smo danas ovdje s ravnateljima srednjih škola – rekao je Huđek naglasivši kako Varaždina županija završava još dva strukovna centra izvrsnosti, a stručnjaci u strojarstvu s MEV-a mogli bi biti podrška u stvaranju domaćeg proizvoda.

Pročelnica Odjela Održivog razvoja Magdalena Zeko pojasnila je kako su prije dvije godine u potpunosti revidirali i modernizirali ovaj smjer, a u pripremi je otvaranje i specijalističkog studija.

– Nastavu već održavamo u laboratorijima koje smo nedavno otvorili te tako pružamo studentima mogućnost da odmah dobe i praktična znanja – rekla je Zeko.

Pročelnik Jurica Trstenjak rekao je kako njihov Odjel Računarstva obrazuje dva profila, klasične programere i buduće sistem administratore.

– Zasad imamo preddiplomski, trogodišnji studij i nadamo se da najesen krećemo i s diplomskim studijem, odnosno 4. i 5. godinom – istaknuo je Trstenjak.

Pročelnik Odjela Menadžmenta turizma i sporta Tibor Rodiger naglasio je kako je to najveći odjel jer se osim preddiplomskog izvodi i specijalistički studij. Njihovi bivši studenti, istaknuo je Rodiger, vrlo su uspješni, a velik broj ih je i u poduzetničkim vodama.

Na kraju sastanka dekan Klopotan pozvao je sve ravnatelje u uredništvo časopisa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje