Povežite se s nama

Život i društvo

Ribička kuća kod Kocinke nova oaza, a Društveni dom u Svibovcu središte društvenog života

Objavljeno:

- dana

– Općina se vodi time da ne postoji udruga u Općini koja nema maksimalno uređene prostorije. Udruge su nosioci tradicije i od velikog su značaja za Općinu Sračinec, pa im se odužujemo na najbolji mogući način. Oni to svojim primjerom zaslužuju – rekao je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Briga

Tako Udruga umirovljenika Sračinec – Svibovec koristi novouređene prostorije nekadašnjega Vatrogasnog doma, Udruga „Preslica“ je u podrumu zgrade Općine, KUD „Zavičaj“ također ima svoje prostorije u Domu kulture, kao i braniteljska udruga, dok Udruga „Črna sraka“ koristi tavanske prostorije Doma kulture. Udruga „Črepičar“ koristi podrumske prostorije Doma u Svibovcu Podravskom, a tu su i sportski klubovi, koji djeluju u novouređenim prostorijama.

Novoselec i Lukačić s Ljiljanom Jeretić, predsjednicom KUD-a Benedikt

Posljednje udruge koje će uskoro u nove prostorije su Športsko ribolovni klub Sračinec i KUD „Benedikt“ iz Svibovca Podravskog.

Naime, za dva tjedna završit će radovi na ribičkoj kući kod jezera Kocinka. Taj je prostor prije desetak godinama bio devastiran, no članovi srakarskoga ribičkoga kluba zasukali su rukave i stavili ga u funkciju.

Novo ruho

Očistili su jezero od glomaznog otpada, uredili okoliš, zasadili nova stabla i postavili temelje, te je na tome mjestu niknula nadstrešnica.

Tu nadstrešnicu Općina je prenamijenila u ribičku kuću. Radovi su počeli prošle godine i sada su u završnoj fazi.

Radilo se punom parom u ribičkoj kući

– Dogovorili smo se da idemo na tome mjestu napraviti jedan eminentni prostor. U početku nije bilo lako ishoditi sve dozvole, no uspjeli smo. U cijelu priču Općina je uložila više od milijun kuna. Sredstva smo namaknuli iz vlastitog proračuna mudrim i racionalnim planiranjem prethodnih godina, a planiramo je i prijaviti na natječaje kako bismo povratili dio uloženih sredstava – govori Novoselec.

Tako je u međuvremenu zatvorena nadstrešnica, uređena vanjska i unutarnja stolarija, instalirano centralno grijanje, vodovod i odvodnja te su napravljeni sanitarni čvorovi, a prostor će biti i klimatiziran.
Također, bit će natkrivena i dio vanjske terase, tu je i prostor za roštilj te dječje igralište, a u interijeru će biti postavljeni stol i stolci.

Podrumske prostorije Udruge “Črepičar”

– Bilo je neophodno da Športsko ribolovni klub Sračinec ima takav prostor jer se na natjecanjima koje organizira okupi oko 100 natjecatelja. No, prostor će koristiti i mještani za razne privatne proslave. Evo, prije desetak godina taj prostor je devastiran, a sada će to biti oaza koju će svi rado posjećivati – naglasio je Novoselec.

Poribljavanje Kocinke amurom i šaranom

Osim ŠRK-a Sračinec, u nove prostorije uskoro će se preseliti KUD „Benedikt“.

Remont

Riječ je o dijelu Društvenog doma, tj. „staroj školi“ u Svibovcu Podravskom. Sada je prostor doživio potpuni remont. Dvije prostorije preuređene su u jednu, postavljena je nova PVC stolarija te drvena unutarnja stolarija, postavljena je nova rasvjeta, spušteni su stropovi. Zahvatom su obuhvaćene i ostale tri prostorije, koje su također zasjale u potpuno novom ruhu i postale funkcionalne. Tu je reljefna karta bivše države, koja je sada osvijetljena i dijelom restaurirana kako bi se spasila od propadanja. Također, uredit će se i nova manja kuhinja, a u planu je i nabava namještaja za potrebe KUD-a. Svakako valja spomenuti da će sad prostora biti i za instrumente koje je donirao Vladimir Drožđek, Svibovčanin koji živi u Norveškoj.

Prostorije Udruge “Preslica”

– Bit će to funkcionalan prostor koji će koristiti KUD „Benedikt“, a ono što je također bitno je da ćemo uvelike smanjiti troškove energenata – zaključio je načelnik Općine Sračinec.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje