Povežite se s nama

Međimurje

Ribolov: ekipni i pojedinačni pobjednici I. međimurske lige

Izvor: Miroslav Mikulčić

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: SRD „ČIKOV“, slijeva: Boris Klarić, Sandi Kraljić, Franjo Smej – pehari i medalje osvojeni u 2020. godini

SRD “Čikov” – Sveti Martin na Muri

Društvo je osnovano 2. prosinca 1990. godine. Prvi predsjednik društva bio je Martin Perčić, dopredsjednik Zdravko Jurović, a tajnik Zvonimir Živčec. Društvo ima svoj centar u Žabniku u Ribičkoj 31. gdje je izgrađen jedinstveni ribički dom sa pratećom infrastrukturom i pomoćnim objektima, sve unutar turističke šetnice. Ribolovne vode kojima upravlja su: stara Mura Žabnik (jedna od najpoznatijih natjecateljskih voda u Hrvatskoj sa najdužom natjecateljskom stazom na kojoj svaki natjecatelj ima svoju platformu) rukavci stare Mure -Čestijanec, Lapšina, Brezovec, Martinska, Šljunčare na lijevoj obali Mure…

Ekipa seniora u I Međimurskoj ligi osvaja najviša mjesta, a najistaknutiji pojedinci su Sandi Kraljić, Franjo Smej, Boris Klarić i Milan Sović. U radu Društva posebno se ističe suradnja s Turističkom zajednicom, Općinom i ekološkim udrugama.

Intervjuirani : Sandi Kraljić

Po treći put osvajate I Međimursku ligu?
Tri godine smo zaredom osvojili I Međimursku ligu, 2018., 2019. I 2020. godine. Tri prekrasne natjecateljske godine su iza nas, triput zaredom prvaci, dugo sam već u ribolovu, al’ ne sjećam se da je to ijednoj međimurskoj (a ni šire) ekipi uspjelo.

Kako to da niste ni jednom dosad otišli ligu gore, ligu više?

Nakon osvajanja ekipnoga drugog mjesta te pojedinačnog osvajanja lige Franje Smeja-Ferija došlo je do spleta nesretnih okolnosti pri čemu se ekipa skoro pa raspala. Svi u društvu smo bili na iglama i u potrazi za novim igračima-natjecateljima. Nekako smo u zadnjim minutama, prije zadnjega sučeva zvižduka uspjeli prijaviti kompletnu ekipu i odlično odloviti s njom sezonu 2018. Ovim putem bih se zahvalio Nebojši Žnidariću i Borisu Klariću što su u onim trenucima zajedno sa Franjom Smejom bili perjanice našeg društva te te iste godine osvojili I. međimursku ligu.

III. hrvatska liga je naš cilj i naš san, mislim da sad već imamo dovoljno iskustva te da ćemo od iduće godine biti u njoj. Znate da natjecanje u hrvatskim ligama iziskuje i puno veće financijske izdatke te ovim putem apeliramo na sponzore iz naše Općine, a naravno i šire, da nam u tom smislu izađu u susret, unaprijed istim zahvaljujemo.

Kakva je bila 2020. ribolovna godina?

Gledajući na druge ribolovne saveze u Hrvatskoj naš Međimurski ribolovni savez je napravio vrhunski posao. Odlovljene su sve lige pa čak i nešto više, za svaku pohvalu savezu te predsjedniku Zoranu Pfeiferu i ostalima. Mi smo sezonu započeli vrlo uspješno: na domaćem terenu u Žabniku odmah smo bili ekipno prvi. Drugo kolo u Prelogu na Perutnici treći. Međutim, tada smo upali u nekakvu tzv. crnu rupu iz koje smo se brzo izvukli iz i na posljednja dva kola ponovno zablistali, dvaput zaredom osvojili prvo mjesto i epilog svih tih pobjeda je osvajanje lige.

Gdje se okupljala ekipa?

Imamo jedan poseban ritual kod člana Borisa Klarića – ljudine rodom iz Like, koji se zbog ljubavi preselio u Donji Kraljevec. Bez obzira gdje lovili, bilo to na kanalu u Svetoj Mariji il na Kontošu u Palovcu, uvijek kod njega doma imamo okupljanje. Najprije zajednički doručak, kavica i nezaobilazne „kratke“ odnosno više njih. Zahvaljujemo se Borisu i njegovoj boljoj polovici na svom odricanju i zalaganju oko svega,

Proslava 1. mjesta?

Tradicionalno već slavimo sve pobjede u našem ribičkom domu. Pripremo razne delicije za sve natjecatelje, upravu društva, istaknute članove, a naravno, svi su pozvani zajedno s ženama. Večere su prilike da se malo podružimo, izmijenimo iskustva i nazdravimo za uspješnu ribolovnu sezonu.

Ekipa „Čikova“ s pobjedničkim peharom

Oliver Pogorelec – pojedinačni pobjednik I. međimurske lige

Oliver Pogorelec dolazi iz Kotoribe; ponos je SRD-a „Som“ iz Kotoribe. U mlađim kategorijama se profilirao u vrhunskog natjecatelja na nivou hrvatskih liga.

Prvi susret s ribolovom?

Od devet godina sam neprekidno do danas član SRD-a „Som“ Kotoriba, što bi značilo već punu 31 godinu. Prvi susreti s ribolovom su bili od malih nogu – praktički kada sam upoznao Dravu. Najprije sam s tatom i ujakom odlazio na ribolov u Donju Dobravu na Dravu. Ljubav za ribolov sam naslijedio prije svega od oca, ujaka i strica. Oni su mi bili i prvi učitelji. Nekako nam je to u genima.

Kakva je bila ta prva oprema?

Prva oprema je bila štap od vrbove šibe i od slibovine. Tek kasnije kada sam malo zanat „ispekao“ dobio sam prvi pravi štap. Znate kak sam bio ponosan kad sam u ruke primio prvi direktaš!? To mi je u ono vrijeme bila životna želja, imati u ruci pravi štap! Hvala ocu što mi ju je u ono vrijeme ispunio.

Nekada i sada?

Razlika između opreme danas i prije dvadeset-trideset godina je jako velika. Nekad nismo ni znali da postoje duži štapovi. Tko je u ono dječje vrijeme imao direktaša od 6 metara bio je glavna faca na vodi. Danas već svi imaju vrhunske šteke od 11 metara nadalje. Današnja oprema je neusporedivo kvalitetnija nego ona prije. S time je danas i lakši ribolov, iako mislim da je nekako riblji fond prije bio bogatiji.

2020. ribolovna godina?

Godina kao ribolovna sezona nije baš dobro krenula. Budući da se SRD „Som” natječe u I Hrvatskoj ribolovnoj ligi, pripremao sam se za nju. Bio sam optimist do samog kraja, vjerovao da će se natjecanja održati. Nažalost, virus je nadvladao i sve je okrenuo na glavačke. Prva hrvatska liga, kao ni druge hrvatske lige, se nisu lovile.

Brzom reakcijom ribolovnog saveza Međimurja kojem se ovim putem zahvaljujem na tome u Međimurju je organizirana „Međimurska premijer liga“. Pohvalio bi ih i za organizaciju lige mladeži, na mladima svijet ostaje. U ovo digitalno doba to je super. Mi kao natjecateljska ekipa u Društvu smo se preorganizirali i dogovorili tko će loviti u kojoj ligi.

I. međimurska liga?

Tako sam ja počeo loviti međimursku prvu ligu. Ligu sam odlovio odlično, kao i ostatak moje ekipe. Ekipa “Soma” je do prije zadnjeg kola bili prva na tablici. Onda smo u zadnjem kolu loše odlovili i pali na drugo mjesto. Konkurencija je bila vrlo jaka. Ima mnogo vrhunskih natjecatelja i ekipa, tako da nema mjesta za upuštanje.

Vi osobno?

U prvih pet kola isto toliko puta sam bio na postolju te osvojio samo sedam negativnih bodova. Najdraži ulov ove sezone mi je bila mrena od 5 kilograma uhvaćena na Kanalu. Prije zadnjeg kola sam već bio pojedinačni prvak lige. Super ribolovna sezona za mene.

Oliverov najveći i najdraži ulov ove sezone, mrena od 5 kilograma

Hobi ribolov?

Za hobi ribolov nažalost nemam mnogo vremena, al nađe se ponekad. Teško je danas uskladiti posao, obitelj i ribolov, na kraju uvijek nešto mora trpjeti. Bilo je tu puno neprospavanih noći. Mnogo potpore dobivam od matičnog društva. Ovim putem zahvaljujem svojoj supruzi i kćeri što imaju razumijevanja za moj hobi.

Planovi za dalje?
… da se iduće godine natječemo u prvoj Hrvatskoj ribolovnoj ligi, postignemo što bolji rezultat ekipno i pojedinačno.

Za iduću godinu želim svima sve najbolje. Natjecatelji, pripremajte se sto posto. Nema “lako ćemo”, jer ništa nije lako. Ako si sto posto spreman, neće izostati rezultati. I trenirajte. Bez treninga nema rezultata, kao ni u jednom sportu. Na kraju svima sve najbolje u novoj 2021. godini. Bistro!!!

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje