Povežite se s nama

Život i društvo

Ribolovna društva u Varaždinskoj županiji najviše muku muče s kormoranima

Objavljeno:

- dana

Na inicijativu župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka u Županijskoj palači u Varaždinu 9. veljače održan je radni sastanak župana s ovlaštenicima Sportskog ribolovnog saveza Varaždinske županije, a uz župana je sastanku nazočio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek.

Marijan Kolednjak, tajnik Sportskog ribolovnog saveza Varaždinske županije je istaknuo kako se na sastanku raspravljalo o kvaliteti vode, poribljavanju, autohtonim vrstama riba, zaštiti okoliša, kao i o budućim aktivnostima saveza.

– Od trenutnih problema ribolovna društva najviše muku muče s kormoranima, pa na kraju ispada da sva riba koja se ispušta u vode, se iskoristi na indirektan način za prehranu kormorana, što je dugoročno neodrživo. Istaknuti je i problem oscilacija razine vode, pogotovo sada u proljeće za vrijeme mrijesta ribe. Kako imamo nekoliko hidroelektrana na potezu od Slovenije prema istoku na rijeci Dravi, uslijed puštanja vode dolazi do smanjenja ili podizanja razine vode koja se kreću i do jednog metra. Uslijed pada razine vode, ikra koja se nalazi na zelenim površinama jednostavno ugine ili ih pak pojedu labudovi, pa se i kroz ovaj vid izgubi jako puno ribljeg fonda – rekao je.

Kolednjak te dodao kako svaki ovlaštenik mora po pravilniku poribljavati svoju ribolovnu zonu.

– Razgovarali smo i o domaćinstvu Grada Ivanca, ali i Varaždinske županije Svjetskom prvenstvu za invalide, veterane i mastere 2025. godine i dobili smo podršku Županije na čemu se zahvaljujemo – zaključio je Kolednjak.

Župan Stričak je naznačio kako su vode jedan od naših najvažnijih prirodnih resursa, a najbolje ih svakako poznaju naši ribiči.

– Upravo zbog toga smo organizirali sastanak sa svim ribolovnim društvima, koja djeluju na području Varaždinske županije, a imali smo prilike čuti s kojom se sve problematikom susreću. U proračunu smo ove godine za njihov rad predvidjeli 13.270 eura, a društva će ta financijska sredstva uložiti u zaštitu okoliša i rad udruga – rekao je župan te pružio podršku organizaciji spomenutog Svjetskog prvenstva 2025. godine.

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje