Povežite se s nama

Školstvo

Roditelji i dalje plaćaju 800 kuna za vrtić

Objavljeno:

- dana

Grad za dijete u privatnom daje 500, a u gradskom 1050 kuna

Cijena privatnog vrtića u ovoj godini ostaje jednaka za roditelje – i dalje će plaćati 800 kuna dok je ekonomska cijena porasla sa 1350 kuna na 1440 kuna. No, razliku cijene plaćat će Grad Varaždin što je rezultat višemjesečnih pregovora sa vlasnicima devet privatnih vrtića u gradu.

Oni su krajem godine tražili povećanje cijene koja se nije mijenjala od 2009. dok su se troškovi režija i hrane u tom razdoblju gotovo dvostruko povećali. Kako je Grad dužan osigurati smještaj za svoju djecu u predškolskom odgoju, osigurali su u proračunu 700.000 kuna više od prethodnih godina za privatne vrtiće. O problematici financiranja vrtića Regionalni tjednik pisao je još u jesen prošle godine.

Gradski vrtić je skup jer imaju kolektivni ugovor

– Želja nam je da se u budućnosti izjednači sufinanciranje po djetetu u gradskom i privatnom vrtiću – rekao je gradonačelnik Goran Habuš danas na konferencije za novinare u Gradskoj vijećnici. Grad je povisio subvenciju po djetetu u privatnim vrtićima i sa 410 na 500 kuna. Istovremeno boravak djeteta u gradskom vrtiću financira sa 1050 kuna, odnosno puna cijena gradskog vrtića je 1750 kuna dok je ona privatnog 310 kuna niža.

– To je zbog kolektivnog ugovora koje imaju djelatnici Dječjeg vrtića Varaždin. Imaju veća prava i veće plaće – pojasnio je Habuš.

– Bila je upitna održivost poslovanje i uz ovo povećavanje možemo i dalje raditi. Ukoliko će biti budućih povećanja povećat ćemo plaće odgajateljima – kaže Mirjana Rajković iz Udruge privatnih vrtića.

Grad godišnje boravak 770 djece u privatnim vrtićima subvencionira sa 4.620,000 kuna dok se za gradski vrtić koji polazi oko 800 djece godišnje izdvaja čak 10,5 milijuna kuna. Roditelji za boravak djeteta u gradskom vrtiću izdvajaju 700 kuna, a oni u privatnim vrtićima 800 kuna.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje