Povežite se s nama

Život i društvo

Roditelji novorođenih i studenti Malog Bukovca dobili veće naknade

Objavljeno:

- dana

U društvenom domu u Svetom Petru Općina Mali Bukovec organizirala je podjelu naknada roditeljima novorođenčadi i studentima.

U skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama, naknade su dijeljene pojedinačno.

Ove su godine, a prema najavama iz općinske uprave, naknade povećane.U vrijeme blagdana novorođenu djecu s područja Općine Mali Bukovec darujemo s novčanim iznosom koji smo ove godine povećali za 500 kuna i naknada je sada 2500 kuna. U ovom trenutku imamo 22 bebe. To me veseli jer se ne smanjuje broj novorođenih nekoliko godina zaredom – rekao je načelnik Darko Marković.

– Studentima smo za 200 kuna povećali iznos božićnice, jednokratne novčane potpore krajem godine, i one sada iznose 1200 kuna. Dobilo ih je 40 studenata – dodao je Marković.

Općina Mali Bukovec, osim najmlađih i studenata, pomaže i srednjoškolsku djecu.

– Raspisali smo javni poziv za stipendiste deficitarnih zanimanja upisanih u srednje škole. Stipendija je 300 kuna mjesečno, i to za svih 12 mjeseci u godinu, ne samo za deset mjeseci školske godine. Javni poziv ćemo produžiti do kraja siječnja kako bi svim učenicima omogućili da tijekom praznika izvrše prijavu – kazao je načelnik.

– Organiziranu podjelu darova Svetog Nikole svake godine selimo po naseljima. Prošle godine to je bilo u Župancu, ove godine je trebalo biti u Novom Selu Podravskom, kada Sveti Nikola dolazi na kočiji, s konjima. To je tradicija kod nas. No ove godine to nismo mogli organizirati pa smo to napravili s Osnovnom školom Veliki Bukovec financirajući poklone svoj djeci koji su im bili dodijeljeni od njihovih razrednika ili razrednica – pojasnio je načelnik.

Koronavirus je ove godine spriječio tradicionalno druženje s djecom za svetog Nikolu, no darovi su ipak stigli.

Dodajmo na kraju da su prigodnu naknadu, božićnicu, dobili i umirovljenici s područja Općine Mali Bukovec. Za sve koji imaju mirovinu manju od 1700 kuna iz općinskog je proračuna osigurano po 200 kuna. Ukupno je ovo pravo ostvarilo 197 umirovljenika.

– Nadam se da će ovi skromni pokloni u ovo vrijeme darivanja sve koji su ih primili razveseliti i biti im poticaj za darivanje i suosjećanje prema drugima, jer sada više nego ikada trebamo probuditi ljudskost jednih u drugima, i biti tu jedni za druge. Ljubav ovogodišnjeg Božića neka ispuni vaša srca radošću, suosjećanjem, mirom, utjehom i nadom, a u novoj 2021. godini svima najviše želim zdravlja i sreće! – poručio je svima načelnik.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati