Povežite se s nama

Školstvo

Roditeljima pomoć za nove knjige

Objavljeno:

- dana

NOVI UDŽBENICI

Ne samo da su školske torbe teške, od nove školske godine za mnoge roditelje će biti i puno skuplje. U novoj školskoj godini 2014./2015. uvode se novi udžbenici, što znači da neće više biti razmjene udžbenika ili kupovanja rabljenih, već će svi učenici morati kupiti nove knjige.

– Četiri godine je prošlo i mi smo u razgovoru s nakladnicima dogovorili i osigurali da udžbenički kompleti od iduće godine budu kvalitetniji, bolji, interaktivni i usklađeni s jedinstvenim hrvatskim pravopisom. To će omogućiti da školske torbe budu 15 do 20 posto lakše, a ti će kompleti biti jeftiniji – najavio je ministar Željko Jovanović u subotu u RTL danas.

Temeljno polazište u kriterijima sufinanciranja bit će socijalni status obitelji

Na pitanje može li Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, po uzoru na zagrebačkoga gradonačenika Milana Bandića koji osigurava besplatne knjige, to učiniti i u ostalim gradovima, Jovanović je rekao kako smatra da u Hrvatskoj ne trebaju svi imati besplatne udžbenike jer ima obitelji koje dobro stoje i njima ne trebaju besplatne knjige.

– Sasvim je sigurno da dio obitelji treba dobiti besplatne udžbenike i zbog toga ćemo s Ministarstvom socijalne politike i mladih te nakladnicima odrediti jedan cenzus ispod kojeg će biti omogućeno da obitelji kojima je potrebno dobiju besplatne udžbenike i to možemo očekivati od nove školske godine – najavio je ministar.

No koliko će točno roditelji morati izdvojiti novca za nove, a prema najavama i kvalitetnije te lakše udžbenike, još se ne zna jer bi ministar to trebao odrediti do 15. veljače. No koji će to biti udžbenici ovisi o nastavnicima koji će moći izabrati koji su udžbenici najkvalitetniji i tako, kaže ministar, donijeti najbolju odluku za učenike.
Dok roditelji čekaju i strahuju zbog novog udara na njihove džepove i pitaju se kako financirati nove udžbenike, posebno ako imaju više školaraca, Grad Varaždin je ove godine, u proračunu za 2014., prvi put osigurao novce za sufinanciranje nabave školskih udžbenika i to 700.000 kuna.

Sufinanciranjem će biti obuhvaćena sva djeca koja pohađaju osnovnu školu i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, a žive na području Varaždina.

– Sedam osnovnih škola i Centar Tomislav Špoljar u tekućoj školskoj godini pohađa 3560 učenika u 189 razrednih odjeljenja, a s obzirom na to da upis djece u prvi razred osnovne škole počinje tek za nekoliko mjeseci, sredstva su planirana u odnosu na broj djece u tekućoj školskoj godini – pojašnjavaju u Gradu Varaždinu.

No hoće li svi dobiti “dio kolača” i po kojem će se modelu novac raspoređivati?

– Zakon o socijalnoj skrbi stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a trenutno je u izradi ili donošenju niz provedbenih propisa. Nakon prihvaćanja tih podzakonskih akata utvrdit će se kriteriji, odnosno model sufinanciranja nabave udžbenika. Temeljno polazište u kriterijima sufinanciranja bit će socijalni status svake pojedine obitelji s time da će biti obuhvaćeno svako dijete koje polazi osnovnu školu – poručuju iz Grada Varaždina.

U proračunu ništa, ali…

Za razliku od Grada Varaždina, Varaždinska županija u proračunu nije osigurala financijska sredstva za pomoć roditeljima u kupnji udžbenika.
– To je zato što su dosad najugroženije skupine stanovništva, odnosno korisnici socijalne pomoći, to pravo ostvarivali putem centara za socijalnu skrb. Kako je stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi ta nadležnost stavljena u domenu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, isto je u obvezi donijeti provedbene propise o načinu ostvarivanja prava na pomoć za nabavu udžbenika – izvijestili su iz Varaždinske županije.

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje