Povežite se s nama

Kultura

Romano Bogdan: “Savjest mi je čista. Žele li moju smjenu, neka bude tako!”

Objavljeno:

- dana

Čakovečki Centar za kulturu već je neko vrijeme u fokusu javnosti. Predsjednica Odbora za društvene djelatnosti Grada Čakovca Karolina Juzbašić (HNS) primijetila je da u poslovanju Centra postoje neke nepravilnosti pa je o tome izvijestila gradonačelnicu Ljerku Cividini, gradske službe te Ministarstvo kulture i medija.

Karolina Juzbašić

O nepravilnostima je bilo riječi i na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca održanoj krajem siječnja, a jedna od njih detektirana je i u Upravnom vijeću ustanove. Naime, utvrđeno je da jedan od dotadašnjih članova Vijeća, istaknuti kulturni djelatnik Dejan Buvač, nema prebivalište na području Grada Čakovca, što je po važećem pravilniku, odnosno Statutu, bio dužan imati.

Buvač zbog navedenog više nije članom Vijeća, iako članstvo nije sam tražio. Gradonačelnica Cividini morala je reagirati nakon što je u Gradu zaprimljen anoniman dopis koji upozorava na činjenicu o prebivalištu.

Revizija i izvidi

Druga nepravilnost odnosi se na činjenicu da Centar nije imao registriran niz djelatnosti kojima se bavio, što je problem koji je razriješen na sjednici UV-a od 21. lipnja. Statut ustanove iz 2015. godine pak nije usklađen s novim Zakonom o ustanovama i Zakonom o upravljanju javnim ustanovama u kulturi. Sporne su bile i isplate autorskih honorara.

Ravnatelju Centra Romanu Bogdanu na teret se stavlja i nedavno poništenje natječaja za radno mjesto Voditelja glazbene djelatnosti u CZK-u, koje je ostalo upražnjeno nakon što je prijašnji voditelj i bivši ravnatelj Centra za kulturu Ladislav Varga otišao u mirovinu. Naime, nakon što se Vijeće već odlučilo za jednog kandidata, drugi je kandidat u žalbenom roku podnio prigovor u kojem je ustvrdio kako prihvaćeni kandidat nema odgovarajuću stručnu spremu, odnosno da ne zadovoljava uvjete natječaja.

Ironično je pritom da su, prihvativši na sjednici održanoj sredinom lipnja kandidata Karla Petrovića, predsjednik Vijeća Damir Klaić i vijećnica Karolina Juzbašić pohvalili ravnateljevo rezoniranje, dostavljene materijale i transparentnost postupka, da bi Bogdan kasnije dobio “jezikovu juhu” upravo zbog natječaja za koji je ranije pohvaljen.

Izvješće o poslovanju CZK-a u 2021. godini nije prihvatilo ni Upravno vijeće ustanove, ni Gradsko vijeće. Nad Centrom je provedena redovna financijska revizija.

– Služba za unutarnju reviziju Grada Čakovca obavila je i završila reviziju financijskog poslovanja ustanove. Zbog činjenice da se trenutačno provode izvidi i druge mjere radi prikupljanja podataka, upozoreni smo da je, temeljem Zakona o kaznenom postupku, davanje bilo kakvih informacija vezanih uz predmet temeljem kojeg se obavljaju izvidi kazneno djelo. Nakon što izvidi završe te nadležno državno odvjetništvo donese rješenje, svi dokumenti i sve informacije bit će dostupne javnosti – odgovorili su iz Grada Čakovca na naš upit o rezultatima revizije.

Dodaju i da ni propisima, niti pak Statutom ustanove nije striktno regulirano koji su predviđeni postupci u slučaju kada Upravno vijeće ili predstavnik osnivača (u ovome slučaju Grada Čakovca) ne prihvate izvješće o poslovanju.

Na 11. sjednici Gradskog vijeća, Karolina Juzbašić najavila je traženje ostavke ravnatelja. Ostavku općenito predlaže Upravno vijeće te šalje na prihvaćanje Gradskom vijeću. U Gradu smo pitali i čiji je propust što CZK dosad nije imao registrirane potrebne djelatnosti za zakonito poslovanje te kako to dosad nije primijećeno.

– Propust je to svih onih koji su kontrolirati usklađenost akata ustanove sa zakonom – u prvom redu ravnatelja ustanove, a zatim i stručnih službi ustanove koje prate izmjene zakona važnih za njihovo poslovanje – objašnjenje je koje smo dobili.

Zaboravljene činjenice

Što pak na sve kaže ravnatelj Romano Bogdan? Već je prije otkrio da su famozni “izvidi” u tijeku zbog anonimne prijave DORH-u, zbog čega oni upleteni u ovu sagu mnogošto nisu smjeli otkriti, a za Regionalni tjednik otkriva i da je na sjednici Upravnog vijeća, koja je održana 20. srpnja, prihvaćen prijedlog za njegovu smjenu, koji je upućen na čakovečko Gradsko vijeće. Ukoliko ga vijećnici usvoje većinom glasova, Bogdan će biti smijenjen.

– Kad se govori o “financijskoj dubiozi” Centra za kulturu, moram napomenuti da CZK posluje dobro. U 2021. krajem godine zabilježen je manjak od gotovo 60.000 kuna samo zato što nam u tome trenutku nisu bila isplaćena ugovorena potraživanja od Grada od 100.000 kuna za programe za javne potrebe u kulturi te 50-ak tisuća kuna za redovnu djelatnost, što znači da smo, kad nam je Grad uplatio ta sredstva početkom godine, 2021. završili u plusu. Mi smo u COVID-godini do travnja radili s jednom trećinom kapaciteta i unatoč svemu realizirali 600-tinjak programa – to nije mala stvar.

Ono što se “zaboravilo” spomenuti u javnosti i u medijima jest da revizija koja se spominje nije izvanredna revizija pokrenuta zbog ove situacije, već redovna revizija koja se periodički provodi među ustanovama Grada Čakovca – ističe ravnatelj CZK-a. Dodaje da je on na poziciji ravnatelja tek dvije godine, a da nitko prije nije uočio navodne “nepravilnosti”.

Pod Bogdanovim je vodstvom Kazališna družina “Pinklec” postala poznatom u Hrvatskoj, regiji, ali i šire

– Neke je stvari doista trebalo popraviti te je to i učinjeno ili se na tome radi, no zanimljivo je da je ista Karolina Juzbašić koja sada pokreće ovakve inicijative već bila članicom Upravnog vijeća Centra od 2007. do 2009. godine. Kako tada nije uočila spomenute nepravilnosti? Sporne djelatnosti nisu ni tada bile registrirane.

Uglavnom, mislim da je svakome jasno o čemu je ovdje riječ. Moja je savjest čista i žele li me smijeniti, neka bude tako – kaže Romano, pod čijim je vodstvom Kazališna družina “Pinklec”, simbol Centra za kulturu, postala profesionalnom trupom, poznatom u Hrvatskoj, regiji, ali i šire.

Zapisnik i audiosnimke

Za komentar smo pitali i predsjednika Upravnog vijeća Damira Klaića Ključa, koji je na navedeno prvotno i pristao, no kasnije se predomislio i samo kratko javio: “Poštovani! Ne mogu komentirati Vaša pitanja, obzirom da traju izvidi nadležnih službi i institucija.”

Pokušali smo dobiti komentar i na pitanja potpuno nepovezana s izvidima, no odgovor nismo primili.

I Dejan Buvač i Romano Bogdan upravo ove godine slave 40 godina djelovanja u kulturi. Mnogobrojni Međimurci s pravom se pitaju – gdje će se naći drugi toliko iskusni pojedinci koji će bolje koordinirati CZK, koji je lani također proslavio četiri desetljeća?

Jedno od naših pitanja tako je bilo i hoće li se audiozapise sjednica Upravnog vijeća, koji se čuvaju u arhivu Centra za kulturu, početi stavljati na mrežne stranice Centra. Na webu CZK-a se inače redovito koji dan nakon održane sjednice UV-a pojavljuju zapisnici, kako nam kažu i neki članovi Vijeća, no onaj sa sjednice održane 20. srpnja, na kojem je izglasan prijedlog za Bogdanovu smjenu, iz nekog razloga još uvijek nije objavljen, a nije nam ni poslan na naše izričito traženje.

Radi li se o čistoj slučajnosti, sezoni godišnjih odmora ili nečemu drugom, zaključite sami.

Kultura

U Lepoglavi otvorena izložba “Čipka u filateliji”, može se razgledati do 30. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, u utorak, 16. kolovoza otvorena je izložba “Čipka u filateliji” autora Milka Lineca iz Maribora.

Na 15-ak panoa autor je predstavio hrvatske čipkarske centre koristeći filatelističke materijale kao i informacije koje je prikupio istražujući pojedinosti o svakom od predstavljenih centara.
Tako se uz čipku i način njene izrade, posjetitelji mogu upoznati s krajem iz kojeg predstavljena čipka dolazi, počecima čipkarstva u navedenom kraju, okolnostima u kojima je započela njena izrada te drugim zanimljivim podacima. Najviše, na izložbi predstavljenog materijala odnosi se na lepoglavsku čipku koju Milko Linec, autor izložbe, neumorno promovira na čemu mu je, ispred domaćina izložbe – Gradske knjižnice Ivana Belostenca, zahvalila njena ravnateljica Karmela Geček.

Izložba nudi brojne odgovore o čipki, naglasio je Linec, a što je, govoreći o izložbi, potvrdio i Josip Jelenečki iz Varaždinskog kluba kolekcionara istaknuvši pri tom da je Linec jedan od rijetkih osoba koja ima uvid u širinu čipkarskih centara u Hrvatskoj i Sloveniji. Izložbu je otvorio predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara, ujedno i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Milan Pavleković rekavši pri tom da je riječ o vrijednoj izložbi koja na reprezentativni način predstavlja 10 hrvatskih čipkarskih centara. Dodao je da je filatelija redoviti pratitelj Međunarodnih festivala čipke u Lepoglavi, a da je autor izložbe zaljubljeniku filateliju.

U glazbenom dijelu otvorenja izložbe, koja će se moći razgledati do 30. kolovoza u radnom vremenu Gradske knjižnice Ivana Belostenca, nastupio je Ženski pjevački zbor Collegium artisticum iz Lepoglave. Izložba je otvorena ususret 26. Međunarodnom festivalu čipke koji će se u Lepoglavi održavati od 9. do 11. rujna.

Nastavite čitati

Kultura

U Ludbreg stiže međunarodna izložba radova djece i mladih „Peaceful Sky for Ukraine“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje Ludbreg organizira se međunarodna izložba radova djece i mladih „Peaceful Sky for Ukraine“/“Mirno nebo za Ukrajinu“. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 18. kolovoza, u 18 sati u izložbenom prostoru dvorca Batthyany u Ludbregu.

Izložbu u Ludbreg dovodi pokret mladih „Zdrava Ukrajina“, koji od 2014. godine organizira program rehabilitacije putem likovnog stvaranja za djecu pogođenu ratom.

Intenziviranjem rata u Ukrajini, 2022. godine, projekt razvija humanitarnu notu te pod nazivom „Peaceful Sky for Ukraine“ izlaže radove mladih umjetnika diljem Europe.

Svim posjetiteljima, naročito onima koji žele doprinijeti akciji, važno je napomenuti da će se, osim donacijama, pomoć moći pružiti i kupnjom nekih od izloženih slika, ističu organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje