POU

U prostorima Romskog obiteljskog centra u Kuršancu potpisan je Sporazum o izgradnji višenamjenskoga sportskog igrališta u tamošnjem romskome naselju vrijedan 437 tisuća kuna.

Zanimljivo je da je to prvi projekt koji se provodi na čakovečkom području za koji su Romi sami osigurali gotovo polovicu potrebnih sredstava.

Sporazum su u prostorima Romskog obiteljskog centra potpisali gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i Suzana Krčmar

Supernova

Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i direktorica Saveza za Rome Hrvatske „Kali Sara“ Suzana Krčmar u prisustvu saborskoga zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Čakovca Josipa Petrovića, predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaša Oršuša i mještana naselja.

Potpora

Kako je prilikom potpisivanja rekao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ovo je projekt koji će djeci i mladima omogućiti bavljenje sportom i izvannastavnim aktivnostima. Vrlo je važno što gotovo polovicu novca osiguravaju sami Romi, dakle ne traže sve od lokalne zajednice, već i svojim sredstvima sudjeluju u financiranju.

Što se tiče Grada Čakovca, naglasio je Kovač, uvijek će davati potporu konkretnim projektima, posebno onima namijenjenim i usmjerenim na obrazovanje, djecu i mlade, jer samo tako Romi mogu napredovati i uključiti se u život zajednice.

Projekt će djeci i mladima u Kuršancu omogućiti bavljenje sportom i izvannastavnim aktivnostima

Direktorica Saveza za Rome Hrvatske „Kali Sara“ Suzana Krčmar zahvalila se Gradu Čakovcu na sufinanciranju višenamjenskog igrališta. Ono je prvo takvo u Međimurju. U skladu sa Sporazumom, igralište bi trebalo biti dovršeno do kraja svibnja ove godine.

Pomaci

​Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da je mnogo toga u posljednjih nekoliko godina učinjeno za romsku zajednicu u Hrvatskoj, no da su očekivanja velika, a pomaci spori. Ne može se očekivati da problemi koji postoje desetljećima budu riješeni u godinu-dvije, dodao je, no, zahvaljujući prvenstveno dobroj suradnji koji imaju s Gradom Čakovcem, stvari su se uvelike pomaknule s mrtve točke.

Provodi se niz projekata usmjerenih na obrazovanje, djecu i mlade, a pri kraju je i proces legalizacije koji će omogućiti izradu projekta za izgradnju komunalne infrastrukture u naselju. S Gradom će nastaviti rješavati probleme koji postoje u naselju. Kajtazi smatra da i Romi trebaju shvatiti da postoje pravila igre te da među njima ima pojedinaca koji svojim ponašanjem stvaraju lošu sliku o svim Romima, što mogu i trebaju promijeniti oni sami.

Komentari

Komentara