Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Rotarijanci varaždinskoj bolnici darovali šest krevetića – kolica za novorođenčad

Objavljeno:

- dana

SLATKI DAROVI

Najmlađi Rotary klub u Varaždinu danas je djelatnicama ginekološke službe Opće bolnice Varaždin darovao šest krevetića – kolica u kojima novorođenčad boravi uz krevete svojih majki.

Donaciju su uručili članovi Rotary kluba Varaždin Jug koji broji dvadesetak članova. Ovogodišnji predsjednik kluba Matija Tomašković kazao je kako su im u prikupljanju sredstava pomogli i drugi Rotary klubovi, prvenstveno Rotary klub Varaždin 1181.

“Mi smo prikupili sredstva za pet krevetića, a članovi Rotary kluba Varaždin 1181 dali su novac za još jedan krevetić tako da ih sad ima ukupno šest. Prikupljanje donacija organizirali smo tijekom našeg tradicionalnog Festivala vina koji se održava u svibnju. Tada je prikupljeno više od 30.000 kuna za nabavu novih krevetića koji su sada konačno i predani bolnici. Na festivalu su sudjelovali vinari našega kraja tako da su se sredstva prikupila prodajom vina. U prikupljanju donacija sudjelovali su svi gosti i iz drugih Rotary klubova”, pojasnio je Tomašković dodavši kako su nedavno organizirali još jednu akciju. Ovoga tjedna VII. Osnovnoj školi u Varaždinu darovali su 78 knjiga u vrijednosti od 6.000 kuna.

Više poroda nego lani!

“Ova donacija je velika stvar za naše male pacijente i njihove prve dane života. Sad je sve kompletirano, imamo ukupno 27 novih krevetića plus jedan rezervni”, kazala je voditeljica Službe za ginekologiju varaždinske bolnice Ivana Risek.

Ranije su se koristili stari krevetići koji su bili nesigurni za korištenje, a novi krevetići – kolica puno su lakši za rukovanje i omogućuju bebama da borave uz krevete svojih majki tijekom čitavog boravka u bolnici.

U ovoj je godini u varaždinskoj bolnici bilo 1521 porod, dok ih je u prošloj godini bilo 1536.

“Ali očekujemo još poroda do kraja ove godine tako da se nadamo da će ih biti i nekoliko više nego lani”, rekla je Ivana Risek.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Dan neovisnosti uz svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je povodom Dana neovisnosti župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kod Križa zahvalnosti u Varaždinu zapalio svijeću u spomen na sve poginule i preminule hrvatske branitelje odavši im tako počast i poštovanje za doprinos u obrani Hrvatske.

Podsjetimo, Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj je spomendan koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska maturantica kolabirala pišući test u potkrovlju bez klime

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučerašnji toplinski val loše je utjecao na neke maturante koji pišu državnu maturu.

Srednjoškolka iz Makarske se onesvijestila pišući dvoipolsatni esej iz hrvatskog jezika na maturi, a index.hr javila se majka učenice iz Varaždina. Ispričala je da se njenoj kćeri dogodila slična situacija.

– Maturu su pisali u potkrovlju škole, ne znam zašto, kad su učionice na donjim katovima. U potkrovlju nisu imali klimu. Mojoj kćeri pozlilo je već nakon 20 minuta. Profesorica koja je dežurala zvala je van, no ona je sama rekla da želi nastaviti pisati test i napisala ga je skoro do kraja kad joj je ponovno pozlilo. Pozvali su me iz škole, otišli smo u bolnicu i proveli pet sati u hitnoj internističkoj ambulanti na infuziji i pretragama – priča još pod dojmom Đurđica Vodopija.

Kaže kako moraju obaviti još neke pretrage kod obiteljskog liječnika.

Pohvalila je prisutno nastavno osoblje jer su pohrlili u pomoć. Spominje da joj nije jasno zašto se, uz to što maturu pišu u ovakvim uvjetima, djecu poziva da pred školu dođu puno ranije, pa se tako izlažu stajanju na suncu.

Škola o kojoj je riječ je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, a bitna je činjenica da je to tek jedna od mnogih hrvatskih škola koje u 2021. godini još uvijek nemaju klimatizacijske uređaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!