Povežite se s nama

Život i društvo

Rotary klub Trakošćan akcijom “Novčić nade” pomaže Udruzi udomitelja “Nada”

Novčić nade

Objavljeno:

- dana

Rotary klub Trakošćan nastavlja s organiziranjem humanitarnih akcija vezanih uz manifestaciju Noć muzeja.

Nakon uspješno provedenih akcija tijekom kojih su 2017. i 2018. godine prikupljena sredstva za prehranu srednjoškolaca slabijeg imovinskog stanja te za pomoć Udruzi Ivanečko sunce, Rotary klub Trakošćan ove godine organizira humanitarnu akciju «Novčić nade», za pomoć radu Udruge udomitelja «Nada» Ivanec.

Riječ je o Udruzi čiji su članovi udomitelji za djecu te udomitelji za starije i nemoćne osobe. Udruga djeluje s ciljem zajedničkog djelovanja udomiteljskih obitelji i obiteljskih domova na poboljšanju kvalitete života i njihovih korisnika kao i na poboljšanju kvalitete udomiteljstva. Udruga trenutno pruža niz socijalnih usluga za lokalnu zajednicu – individualnu pomoć u učenju djeci s intelektualnim teškoćama i s teškoćama u učenju, psihosocijalnu podršku putem mobilnog tima koji čine psihologinja i socijalna radnica, individualno savjetovanje, grupe podrške za djecu, mlade, roditelje i udomitelje, kreativne i psihoedukativne radionice za djecu, aktivnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena tijekom praznika, informiranje, lobiranje, zagovaranje prava. Usluge pruža sedam zaposlenih osoba za oko 70-ak korisnika, s time da svakodnevnu individualnu pomoć u učenju ima 30 djece.

Veliki problem s kojim se Udruga suočila je nedostatak prostora za provedbu aktivnosti pa je stoga krenula u obnovu prostora površine 64 m2 koji joj je ustupljen u dugotrajni najam. Udruzi je za realizaciju tog projekta, koji će omogućiti preseljenje Udruge u novi prostor te tako pružanje kvalitetnijih usluga još većem broju korisnika, potrebna podrška i pomoć koju će joj kroz akciju «Novčić nade» pružiti RC Trakošćan.

Također, ova humanitarna akcija moći će se podržati dolaskom na Noć muzeja u dvorac Trakošćan, 1. veljače, gdje će članovi RC Trakošćan, od 18 sati do ponoći, prikupljati donacije, a donatore počastiti krafnama, kuhanim vinom i čajem.

Humanitarna akcija «Novčić nade» trajat će od 20. siječnja do 20. veljače. U tom će se periodu sredstva moći donirati uplatom na humanitarni račun akcije HR6123600001502464282, otvoren kod Zagrebačke banke.

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke koje prate i povijesni rezultat županijskog turizma.

Naime, Varaždinske Toplice u 2022. godini ostvarile su čak 51 % više noćenja i 63 % više dolazaka u odnosu na 2021. što je itekako dobar pokazatelj za daljnji turistički razvoj grada koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna destinacija.

Inače, u protekloj godini, uz odlične turističke brojke vezane uz broj noćenja i dolazaka, Varaždinske Toplice bilježe i veliki porast noćenja u kućama za odmor u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, prema čemu su u samom županijskom vrhu.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak naglasila je kako je cilj grad i destinaciju promovirati kao važnu turističku točku hrvatskog kontinentalnog turizma čemu u prilog, osim bogate kulturne i povijesne baštine te činjenice da su Varaždinske Toplice središte lječilišnog turizma, idu i brojne manifestacije koje upotpunjuju tamošnju turističku ponudu.

– Grad Varaždinske Toplice u protekloj godini zabilježio je 12.996 dolazaka i 46.345 noćenja što su odlični turistički pokazatelji, a daljnji rast očekujemo i u 2023. godini. U odnosu na prethodne godine, Varaždinske Toplice privlače sve više stranih gostiju koji otkrivaju ovaj kraj, a turisti kod nas u prosjeku i duže borave. Uz pozicioniranje grada kao središta antičke kulture, lječilišnog turizma i ostavštine starih Rimljana, naglasak stavljamo na kuće za odmor, domaće proizvode i eno i gastro ponudu specifičnu za naše krajeve što je ono što današnji turisti traže – rekla je Husnjak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković također je potvrdila kako je riječ o odličnim turističkim brojkama čiji se daljnji rast očekuje i u ovoj godini. Naime, u najavi je prijava još jednog velikog projekta koji se odnosi na rekonstrukciju bazena Minerve u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice što će doprinijeti dodatnom razvoju lječilišnog turizma.

-Rezultat prema kojem su Varaždinske Toplice u županijskom vrhu dobiva još više na težini budući da su podaci na razini cijele županije odlični. Drago mi je što se u našem gradu stvara pozitivna energija i što sve više i više turista, kako domaćih, tako i stranih to prepoznaje. Želimo se pozicionirati kao poželjna kontinentalna turistička destinacija što osim odličnih turističkih brojki, pokazuje i posjećenost svih manifestacija na području Grada – poručila je gradonačelnica Ratković.

Prošle godine na području Grada Varaždinskih Toplica zabilježeno je 46.345 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 30.511, a strani 15.834 noćenja što je 51 % više u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče dolazaka, u odnosu na 2021. godinu kada ih je zabilježeno 8.218, u 2022. godini ostvareno je 12.996 dolazaka što je čak 63 % više.

Ovi rezultati dobivaju na još većoj važnosti kada se usporede s turističkim brojkama cijele Varaždinske županije koja je prošle godine nadmašila pretpandemijsku 2019. te u odnosu na 2021. godinu zabilježila 21 % više dolazaka i 35 % više noćenja.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje