Povežite se s nama

Međimurje

Rudi Grula: “Za razvoj održivog turizma nije važno samo zadovoljstvo gostiju već i domaćeg stanovništva”

Objavljeno:

- dana

U rujnu 2017. godine u Čakovcu je održana početna konferencija projekta Attractoru. Nositelj projekta je međimurska Razvojna agencija uz partnere Međimursku županiju, Turističku zajednicu Međimurske županije i mađarski grad Letenye.

Uz glavni cilj projekta, uspostavu novoga prekograničnoga turističkog proizvoda, glavne aktivnosti uključile su uređenje zgrade zapovjedništva straže u bivšoj čakovečkoj vojarni, koje je pred završetkom ovih dana, te postaje Turističko-interpretacijskog centra za kulturnu baštinu Međimurja i općenito turističku ponudu Međimurske županije.

Održivi rast

No, osim glavnih ciljeva, županijska Turistička zajednica iskoristila je projekt i za uvođenje inovacije u nacionalnim okvirima.

– Započeli smo s provedbom Europskog sustava turističkih pokazatelja ETIS. Naime, Europska komisija je još 2014. godine pokrenula implementaciju ovog sustava s obzirom na to da turizam osim pozitivnih ekonomskih učinaka ima i mnoge negativne, koji možda nisu primjetni u prvi mah – rekao nam je Rudi Grula, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije.

ETIS je osmišljen kao proces kojim se upravlja na lokalnoj razini i koji je namijenjen praćenju, upravljanju i jačanju održivosti turističkog odredišta. Razvijen je na temelju pouka naučenih iz prethodnih inicijativa sustava pokazatelja te prilagođen na temelju povratnih informacija dobivenih ispitivanjem na terenu u nizu različitih odredišta u Europi. Nakon Malog Lošinja, Međimurska županija tek je druga jedinica lokalne samouprave koja se odlučila na ovaj korak.

– Aktualni strateški plan razvoja turizma je donijet na temelju određenih pokazatelja, broja noćenja, strukture posjetitelja… ali se mnogi podaci za našu regiju nikada nisu mjerili, pa su u plan uključene procjene. S obzirom na to da je gospodarstvo zainteresirano za velike projekte u turizmu, kao što je bilo nedavno otvaranje novog hotela u Čakovcu, investitori traže podatke koje mogu uključiti u svoje procjene kako bi dobili što jasniju sliku onoga što mogu očekivati od svojih ulaganja. Mjerenja kroz ETIS omogućuju nam da s terena dobijemo takve podatke – pojašnjava Grula.

No, uvođenje Europskog sustava turističkih pokazatelja ima daleko širi krug djelovanja.
– Mjerenjem dobivamo podatke koji su zanimljivi i za praćenje promjena stanja ekološke slike u Međimurju. Nitko nikada nije mjerio koliki je pritisak turizma na okoliš, koliko zbog turizma proizvedemo smeća koje je potrebno zbrinuti. Bilanca turizma nije samo prihod već tu spadaju i sve investicije u komunalnu infrastrukturu, koje su nužne ako uopće želimo imati promet od turizma. To u Međimurju možda nije toliko izraženo kao, primjerice, na Malom Lošinju, koji je ograničen prostornim kapacitetima u zbrinjavanju otpada, ali za budući razvoj turističke ponude itekako mu se moramo posvetiti i ne dozvoliti da u budućnosti i nama to postane problem – kaže Grula.

A da bi se Međimurska županija uskoro mogla suočiti s takvim ili sličnim problemima, daju naslutiti podaci o broju gostiju. Naime, unatrag desetak godina prosječni rast noćenja je oko 16 posto, a ove godine očekuje se oko 200.000 noćenja, što je gotovo 100.000 gostiju.
– Što gotovo odgovara broju stanovnika u Međimurske županije. Kroz ETIS mjerimo količinu dodatne potrošnje vode, električne energije, možemo izračunati dodatnu emisiju ugljik dioksida…

ETIS je jednako važan i u marketinškom smislu jer sve je više gostiju koji prilikom odabira destinacije obraćaju pozornost na činjenicu da netko provodi kontrolu učinka turizma na okolinu i kojima je važno da dolaze u sredinu koja brine o održivom turizmu.

Mjerenje

– Implementacija ovog standarda ogromna je promocija Međimurja na stranom tržištu, nešto što si ne bismo mogli priuštiti plaćanjem promidžbenih kampanja. Upravo stoga radimo na kvaliteti, standardima i certifikatima, koji sve većem broju gostiju postaju glavni pokazatelji kvalitete lokalne turističke ponude. Takvim gostima nije problem skuplje platiti jer znaju da se dio njihova novca vraća u zajednicu, da se tim novcem brine o okolišu i slično. Riječ je o visoko osviještenim gostima – rekao je Grula.

Podaci se prikupljaju u 10 turističkih tvrtki koje obuhvaćaju oko 90 posto turističkog prometa u Međimurju. Podaci se prikupljaju od turista, ali i lokalnog stanovništva.

– Nije bitno samo zadovoljstvo gostiju jer ako nema zadovoljstva lokalnog stanovništva, takav turizam nije dugoročno održiv. S ETIS-om ćemo nastaviti i nakon završetka projekta Atractour u travnju 2019. godine. Ideja je da ga provodimo do 2020. godine, kada bismo na temelju dobivenih pokazatelja, kroz ankete i statistiku, raditi nove strateške planove razvoja turizma u Međimurju. Vjerujem da će se moći iščitati zanimljivi podaci – zaključio je Grula.

Utjecaj na život lokalnog stanovništva

ETIS sustav se sastoji od niza pokazatelja, kompleta alata i skupova podataka. Izrađen je kao instrument koji svako odredište može prihvatiti i provoditi bez posebnog osposobljavanja. Može biti korisno sredstvo za praćenje rezultata koje ostvaruje odredište te za donošenje boljih upravljačkih odluka te utjecati na odgovarajuće politike. U Međimurju se mjeri 17 obveznih indikatora i 40 opcionalnih.

– Kroz ETIS ćemo dobiti strukturu zaposlenih, zastupljenost spolova po radnim mjestima. Jednako tako treba znati da turistička događanja u Međimurju imaju utjecaj i na socijalne aspekte života. Ako imamo pritisak velikog broja gostiju na određene točke, tada se i lokalna kultura počinje prilagođavati i mijenjati.

Možda ono što je bilo sastavni dio našeg života postane tek predstava za turiste. Turizam može toliko utjecati na lokalnu zajednicu da ona više ne može živjeti svoj uobičajeni život te se gubi kvaliteta života koja je nekada postojala. Pritisak gostiju može biti toliki da su lokacije primorane prilagođavati se, pri čemu gube svoje prepoznatljive karakteristike zbog kojih su i postale zanimljive turistima. U Međimurju ovog trenutka nije takva situacija, ali želimo izbjeći moguće buduće probleme. Razvoj održivog turizma apsolutni nam je prioritet – pojasnio je Grula.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati