Povežite se s nama

Kultura

Na Gudačkom natjecanju “Rudolf Matz” dodijeljeno 9 prvih, 10 drugih i 12 trećih nagrada

Objavljeno:

- dana

U subotu, 27. travnja, završilo je 17. međunarodno gudačko natjecanje “Rudolf Matz”.

Čakovec je po četvrti puta bio domaćin ovog najprestižnijeg gudačkog natjecanja u zemlji. Od ove godine apsolutnom pobjedniku ili pobjednici dodjeljuje se posebna nagrada Grada Čakovca.

Natjecanje su organizirali Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” iz Čakovca te Hrvatsko društvo gudačkih pedagoga. Pokrovitelj je bio Grad Čakovec.

 

Tao-Yuan Hsiao (Tajvan), dobitnica Nagrade Grada Čakovca za pobjednika natjecanja

Međunarodno gudačko natjecanje “Rudolf Matz” je glazbena manifestacija sa sudionicima iz cijeloga svijeta te najuglednijim svjetskim i hrvatskim glazbenicima i glazbenim pedagozima kao članovima ocjenjivačkoga suda. Ovo natjecanje, jedinstveno u Hrvatskoj i svijetu, svoju popularnost zahvaljuje specifičnim propozicijama: to je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje je namijenjeno violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, pri čemu je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent, a ne toliko na specifične tehničke vještine na svakom pojedinom instrumentu kao na ostalim natjecanjima.

Još jedna specifičnost je to što nema dobnih kategorija, već postoji kategorizacija prema godinama učenja instrumenta. Nakon svake kategorije, članovi žirija održavaju radionice sa svim zainteresiranim kandidatima. Natjecanje je utemeljeno 1981. godine kad je započelo s radom kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije, da bi se 2006. preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo se na violiniste i violiste. Na manifestaciji 2010. godine sudjelovalo je 70–ak kandidata iz 12 zemalja.

– Međunarodni karakter natjecanja čini ga iznimno značajnim za naše područje – kaže ravnateljica Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“, Senka Bašek-Šamec. Od 2013. natjecanje se održava u Čakovcu, a od 2016. godine na natjecanju mogu sudjelovati i kontrabasisti. Na natjecanju su ove godine ukupno prijavljena 53 natjecatelja iz Hrvatske, Italije, Slovenije i drugih zemalja.

Rudolf Matz

Ocjenjivački sud činili su redom renomirani umjetnici i pedagozi: Anđelko Krpan, Dobrila Berković-Magdalenić, Vanja Bošnjak, Vildana Repše i Oleg Gourskii.

Dodijeljeno devet posebnih nagrada

Nagrada Udruge A. Janigro: Plaćena kotizacija za seminar violončela 2019. /Entrance Fee for Cello masterclass 2019. – David Pavlović, violončelo, Hrvatska

Nagrada Organizacije UNISON: Plaćene kotizacije za Violončelističko natjecanje
A. Janigro 2020. – Adam Horvat, Hana Gubić, Eva Jandrašek i Vid Krpan, Hrvatska; Arina Pavlovič i Živa Maček, Slovenija; Mattia Midrio, Italija

Nagrade Hrvatske glazbene mladeži: Plaćene kotizacije za Seminare violine, viole i violončela u Grožnjanu 2019. – Ana Labazan Brajša, Benjamin Klanjac i Lovre Tunuković , Hrvatska

Seminar violončela – Monika Leskovar, Nina Lucia Perina, Hrvatska

Hana Gubić

Nagrade Thomastik Infeld Vienna:

2. kategorija: Lea Kramarić, Ines Turšić

3. kategorija: Lorena Radičević, Hana Rabadan

4. kategorija: Nina Lucia Perina, Vid Krpan

5. kategorija: Ana Labazan Brajša

7. kategorija: Karmen Perišin

Kultura

Deseta Likovna kolonija „Sveti Martin“ okupila 70 umjetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 7. svibnja, u Šćepanju u Općini Breznički Hum održana je jubilarna 10. Likovna kolonija „Sveti Martin“.

Iako je dan započeo maglovito i tmurno, oblaci su se razilazili kako su umjetnici dolazili u Breznički Hum, pa se uskoro ondje okupilo 70-ero slikarica i slikara s područja sjeverne i srednje Hrvatske, među kojima i bosanskohercegovački umjetnik Hajrudin Osmanagić, zbog čega je ovogodišnja kolonija postala međunarodna.

– Ponosimo se činjenicom da sve više ljudi podržava ovu našu kulturnu manifestaciju, koja je svih ovih godina stasala u važan društveni događaj, što je i sam župan uvodno istaknuo rekavši da je ovo jedno od najvećih i najvažnijih likovnih okupljanja kod nas – rekao je glavni organizator događanja, načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

Dokaz tomu je impresivna lista od 70-ero umjetnika iz Čakovca, Varaždina, Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara, Križevaca, Karlovca, Zaboka, Krapine, Klanjca, Rijeke i drugih manjih mjesta, među kojima su i sudionici svih dosadašnjih kolonija „Sveti Martin“ Dobra Vein, Vladimir Zopf, Marija Pukec Žigić, Katica Trumbetaš, Marija Tokić i Mladen Palić.

Unatrag 10 godina, otkako se Likovna kolonija „Sveti Martin“ održava, nastao je fundus od 400-tinjak umjetničkih djela koja su dijelom prodana na aukcijama slika u humanitarne i društveno korisne svrhe. Uz Općinu Breznički Hum, Koloniju su pomogli organizirati Likovna udruga „Humščak“, umjetnici Ivica Nemec i Mladen Sekovanić te članovi DVD-a Šćepanje.

Koloniju je posjetio i župan Radimir Čačić, a akademski slikar Nedeljko Tintor u ime svih sudionika zahvalio je Čačiću poklonivši mu svoj rad, njegov portret.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Koncertom ispred varaždinske sinagoge u simboličnoj formaciji odan pijetet žrtvama fašizma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Večeras, 9. svibnja, između varaždinske sinagoge i skulpture K19 autora Zlatka Kopljara održan je koncert povodom Dana Europe i sjećanja na žrtve fašizma.

Program je bio organiziran na način da su izvođači bili leđima okrenuti prema željezničkom kolodvoru, dok su posjetitelji s desne strane imali sinagogu, s lijeve skulpturu K19, a konceptualno su činili kolonu.

Na programu su bili tema iz filma „Schindlerova lista“ Johna Williamsa u izvedbi violinistice Rute Bobić i Danijela Ota, klavinova, te odabrani muzički brojevi iz monodramatske opere „Dnevnik Anne Frank“ Grigorija Frida.

Pritom je Marija Lešaja utjelovila Anne Frank, a na klavinovi je bio Stjepan Vuger.

Organizatori događaja su Grad Varaždin, Koncertni ured Varaždin i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.

Djelić atmosfere s koncerta pogledajte u galeriji fotografija.

Nastavite čitati