U subotu, 27. travnja, završilo je 17. međunarodno gudačko natjecanje “Rudolf Matz”.

Čakovec je po četvrti puta bio domaćin ovog najprestižnijeg gudačkog natjecanja u zemlji. Od ove godine apsolutnom pobjedniku ili pobjednici dodjeljuje se posebna nagrada Grada Čakovca.

Natjecanje su organizirali Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” iz Čakovca te Hrvatsko društvo gudačkih pedagoga. Pokrovitelj je bio Grad Čakovec.

 

Tao-Yuan Hsiao (Tajvan), dobitnica Nagrade Grada Čakovca za pobjednika natjecanja

Međunarodno gudačko natjecanje “Rudolf Matz” je glazbena manifestacija sa sudionicima iz cijeloga svijeta te najuglednijim svjetskim i hrvatskim glazbenicima i glazbenim pedagozima kao članovima ocjenjivačkoga suda. Ovo natjecanje, jedinstveno u Hrvatskoj i svijetu, svoju popularnost zahvaljuje specifičnim propozicijama: to je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje je namijenjeno violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, pri čemu je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent, a ne toliko na specifične tehničke vještine na svakom pojedinom instrumentu kao na ostalim natjecanjima.

Još jedna specifičnost je to što nema dobnih kategorija, već postoji kategorizacija prema godinama učenja instrumenta. Nakon svake kategorije, članovi žirija održavaju radionice sa svim zainteresiranim kandidatima. Natjecanje je utemeljeno 1981. godine kad je započelo s radom kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije, da bi se 2006. preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo se na violiniste i violiste. Na manifestaciji 2010. godine sudjelovalo je 70–ak kandidata iz 12 zemalja.

– Međunarodni karakter natjecanja čini ga iznimno značajnim za naše područje – kaže ravnateljica Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“, Senka Bašek-Šamec. Od 2013. natjecanje se održava u Čakovcu, a od 2016. godine na natjecanju mogu sudjelovati i kontrabasisti. Na natjecanju su ove godine ukupno prijavljena 53 natjecatelja iz Hrvatske, Italije, Slovenije i drugih zemalja.

Rudolf Matz

Ocjenjivački sud činili su redom renomirani umjetnici i pedagozi: Anđelko Krpan, Dobrila Berković-Magdalenić, Vanja Bošnjak, Vildana Repše i Oleg Gourskii.

Dodijeljeno devet posebnih nagrada

Nagrada Udruge A. Janigro: Plaćena kotizacija za seminar violončela 2019. /Entrance Fee for Cello masterclass 2019. – David Pavlović, violončelo, Hrvatska

Nagrada Organizacije UNISON: Plaćene kotizacije za Violončelističko natjecanje
A. Janigro 2020. – Adam Horvat, Hana Gubić, Eva Jandrašek i Vid Krpan, Hrvatska; Arina Pavlovič i Živa Maček, Slovenija; Mattia Midrio, Italija

Nagrade Hrvatske glazbene mladeži: Plaćene kotizacije za Seminare violine, viole i violončela u Grožnjanu 2019. – Ana Labazan Brajša, Benjamin Klanjac i Lovre Tunuković , Hrvatska

Seminar violončela – Monika Leskovar, Nina Lucia Perina, Hrvatska

Hana Gubić

Nagrade Thomastik Infeld Vienna:

2. kategorija: Lea Kramarić, Ines Turšić

3. kategorija: Lorena Radičević, Hana Rabadan

4. kategorija: Nina Lucia Perina, Vid Krpan

5. kategorija: Ana Labazan Brajša

7. kategorija: Karmen Perišin

Komentari

Komentara