Povežite se s nama

U fokusu

Runac: Nabavu i odabir konzultantske tvrtke proveli su sami klubovi, Zajednica je samo posrednik!

Objavljeno:

- dana

AFERA EURO CONSULTING

Vijećnik HSLS-a Željko Bunić jučer je na aktualnom satu Gradskog vijeća pozvao MUP i DORH da preispitaju poslove koje je dobio Euro Consulting.

Riječ je o poslovima projektiranja četiri sportska terena u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kućanu, koja su u vlasništvu Grada Varaždina, a kojim upravljaju lokalni klubovi.

Uloga Zajednice samo posrednička

Bunić se pitao zašto je taj posao od nevjerojatnih 770.000 kuna dodijeljen privatnoj tvrtki umjesto Razvojnoj agenciji sjever – DAN ili Tehnološkom parku.  

– Dostavljena mi je inkriminirajuća dokumentacija, kako se izigrava javna nabava i kako je posao dobila tvrtka Euro Consulting – rekao je jučer Bunić na što mu je gradonačelnik Goran Habuš rekao da su javnu nabavu provela udruge, dok je Zajednica sportskih udruga grada Varaždina sve to nadzirala.

>>Bunić: Pozivam MUP i DORH da reagiraju u vezi projektiranja sportskih terena koje radi Euro Consulting

Alen Runac, predsjednik Zajednica sportskih udruga grada Varaždina danas je poslao priopćenje u kojem navodi da su nabavu i odabir konzultantske tvrtke proveli sami klubovi.

– Temeljem njihove odluke Zajednica je tim klubovima uplatila sredstva koja je osigurao Grad Varaždin kroz proračun za pokriće troškova projekta – reagirao je Runac.

Navodi da je uloga Zajednice u tom postupku bila posrednička.

– S jedne strane je Grad Varaždin osiguranjem sredstva omogućio klubovima da se prijave na raspisani natječaj, a s druge strane sportski klubovi su ti koji su sami proveli nabavu, prema postojećem internom pravilniku o nabavi Zajednice. Na temelju provedene nabave dobivena je najbolja ponuda za izradu potrebne dokumentacije i prijavu na natječaj – objasnio je Runac.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati