Povežite se s nama

U fokusu

Ruža Tomašić ide u mirovinu, europski mandat predaje Varaždincu Ladislavu Ilčiću

Objavljeno:

- dana

Zahvaljujem Ruži Tomašić za briljantan posao koji svakodnevno obavlja za nas u Bruxellesu, komplimentirao je u četvrtak Ruži Tomašić Talijan Raffaele Fitto, supredsjedatelj skupine europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu (ECR).

Bilo je to tijekom još jedne u seriji virtualnih konferencija »Budućnost Europe«, što ih organizira politička grupacija sa 62 od ukupno 705 europskih parlamentaraca, a najjači im je pojedinačna stranka poljski PiS.

U Saboru naša Hrvatska konzervativna stranka danas ima dva zastupnika i tu je još taj mandat u Europskom parlamentu.

Ovaj je put domaćica bila upravo Ruža Tomašić, koja je sa sobom prigodno dovela Varaždinca Ladislava Ilčića, kojem 1. srpnja predaje mandat u Europskom parlamentu, piše novilist.hr.

Ona je u njemu provela osam godina i, što se može zaključiti i iz Fittovih riječi, izgradila tamo solidan status među euroskepticima.

Političari nevoljko odlaze u mirovinu, odgađaju taj trenutak dok god je to moguće. Dugogodišnja zastupnica u Europskom parlamentu, međutim, tvrdi da se raduje tom novom razdoblju svog života.

– Zacrtala sam si da ću, da tako kažem, u mirovinu otići kad ću biti na političkom vrhu. U Saboru naša Hrvatska konzervativna stranka danas ima dva zastupnika i tu je taj moj mandat u Europskom parlamentu, pa uzdignutog čela, s veseljem, idem u mirovinu. Radim od svoje 17. godine i mislim da sam zaslužila mirovinu, u kojoj ću se najviše posvetiti svojim dvjema unučicama. Zamijenit će me kolega Ilčić i na njemu je da se izbori za status u ECR-u, u kojem sam se ja doista snašla i u kojem me cijene. Neki su zastupnici već u četvrtak rekli Ilčiću da će imati puno posla kako bi me uspješno mogao zamijeniti. On počinje iz početka, može pokušati gurati svjetonazorske teme, ali ubrzo će uvidjeti da to ne prolazi. Važno je činiti ono što će biti dobro za život hrvatskih građana. Paralelno s etabliranjem unutar ECR-a, Ilčić mora u sljedeće tri godine, do izbora, uvjeravati hrvatske građane da je vrijedan njihove podrške, da imaju razloga dati mu glas kako bi zadržao mjesto europskog zastupnika. Neće mu biti nimalo lako, sav je teret na njemu – zaključuje Ruža Tomašić.

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje