Povežite se s nama

Novosti

S Forumom 300 tisuća kuna više u gradskoj kasi godišnje

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKE TOPLICE

Na gotovo četverosatnoj sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica dominirala je jedna tema – aktiviranje gradske tvrtke Forum koja danas doslovno postoji samo na papiru. Ideja je da se, poput primjerice novomarofskog Novokoma, ludbreškog Lukoma, ivanečkog Ivkoma… aktivira za obavljanje komunalne djelatnosti.

Na taj bi način u gradskom proračunu godišnje ostalo 300 tisuća kuna, koje se danas isplaćuju koncesionarima. Premda uopće po zakonu to nije bila dužna, već je mogla samostalno „pokrenuti“ tvrtku s mrtve točke, gradonačelnica se ponadala dogovoru s vijećnicima. Uzalud. Oni su firmu već pokopali i nemaju sluha za „ekshumaciju“.

Izgubljena bitka

Bez obzira na buduću uštedu, sumnjičave je vijećnike smetalo pitanje povećanja temeljnoga kapitala tvrtke s 21 na 200 tisuća kuna. –Teško je očekivati poslovanje s dosadašnjim temeljnim kapitalom od 21 tisuće kuna – rekla je Štefanić. Planirano je da se kroz “Forum”, kao gradsku tvrtku, obavlja cijela lepeza djelatnosti – održavanje cesta, zimske službe, građevinski radovi, dimnjačarska djelatnost, održavanje groblja, javnih površina… Tvrtka koja će donositi profit Gradu. Svi gradovi ove županije imaju svoje tvrtke. – Osim toga, za niz poslova nam ne bi trebali koncesionari, već bismo bili u mogućnosti bez natječaja poslove dati vlastitoj, gradskoj firmi – istaknula je Štefanić.

Rafal HDZ-a

Vijećnika HDZ-a Franju Prsteca zanimalo je, pak, samo jedno – hoće li tvrtka imati Nadzorni odbor. Iako gradonačelnica po Statutu ima pravo imenovanja NO-a, ona to nije željela učiniti nego je predložila peteročlani odbor – konkretno, iz svake stranke u Vijeću po jednoga člana. HDZ i laburisti nisu željeli predložiti članove. Bio je to dovoljan indikator za ono što se na kraju i dogodilo – šest vijećnika glasalo je ZA, isto toliko je bilo suzdržanih dok su dvojica glasala protiv. – Gospodine Prstec, predlagali ste tri člana Nadzornog odbora i to dvojicu iz HDZ-a i jednoga iz HSLS-a. Prema tome bi se moglo zaključiti kako bi HDZ pristao na Forum pod uvjetom da samo njihovi članovi i HSLS sjede u Nadzornom odboru – zaključila je. Ako je suditi prema raspoloženju gradonačelnice, ona će iskoristiti svoje pravo i aktivirati Forum. – Taman s jednim zaposlenim za početak – rekla je.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje