Stanovništvo Hrvatske sve je starije, tako da je, posebice kod žena, sve učestaliji problem osteoporoze, bolesti poroznih kostiju. Riječ je o bolesti koju karakterizira gubitak koštane mase i poremećaj koštane građe, zbog čega kosti gube čvrstoću i povećava se rizik od prijeloma.

Ulaskom u menopauzu žene počinju intenzivno gubiti koštanu masu, a čimbenici rizika za razvoj ove bolesti uključuju naslijeđe, spol, gubitak estrogena u žena, nisku tjelesnu težinu, bijelu i žutu rasu, visoku dob, prehranu, tjelesnu aktivnost, bolesti i stil života. Procjenjuje se da će se sljedećih 50 godina, zbog povećanja prosječne životne dobi i načina života, udvostručiti broj oboljelih, a broj prijeloma uzrokovanih osteoporozom povećat će se četiri puta.

Bez simptoma

– U Hrvatskoj oko 130.000 žena u postmenopauzi ima osteoporozu, a otkriva se tek u 20 do 25 % bolesnika, a manje od 10 % oboljelih se liječi. Osteoporozu imaju i muškarci i poznato je da oni čine 33 % bolesnika. Osteoporoza je bolest koja je najčešće bez simptoma. Prijelom kosti nakon male ozljede, gubitak tjelesne visine i pojava pogrbljenosti znaci su bolesti. Ponekad se mogu pojaviti umjereni do jaki difuzni bolovi u kostima. Pri pojavi nagle i jake boli u području kralježnice treba posumnjati na prijelom kralješka.

Osteoporozu je važno otkriti čim prije jer je tada učinak liječenja bolji. Smatra se da svaka žena ulaskom u menopauzu mora kontrolirati gustoću kostiju, osobito ako su prisutni rizični čimbenici – kaže reumatologinja Poliklinike Medikol Vesna Budišin, koja ističe da se na pojavu i razvoj bolesti može utjecati i zdravim stilom života.

Rizični čimbenici za osteoporozu

– dugotrajan niski unos kalcija, vitamina D i bjelančevina
– pušenje i prekomjerno uživanje alkohola i kave
– niski indeks tjelesne mase (BMI manji od 19)
– nedostatak estrogena
– rana menopauza (prije 45. godine života) ili obostrano uklanjanje jajnika
– prolongirana premenopauzalna amenoreja (izostajanje mjesečnice)
– nedostatna i neprimjerena tjelesna aktivnost

Postmenopauzalna osteoporoza (tip I.) javlja se u dobi između 50. i 75. godine života. Povezana je s gubitkom funkcije spolnih žlijezda i šest je puta češća kod žena. Senilna ili involucijska osteoporoza (tip II.) javlja se u starijih od 60 godina i dva puta je češća kod žena. Čimbenici rizika nastanka senilne osteoporoze su promjene hormona vezane za godine, smanjenje vitamina D, smanjenje kretanja i neadekvatna ishrana.

Sekundarna osteoporoza čini manje od 5 % svih slučajeva osteoporoze i javlja se uz druge bolesti. Procjenjuje se da će 40 % žena i 15 do 30 % muškaraca koji boluju od osteoporoze doživjeti prijelom kosti do kraja života. Njih 20 % zadobit će prijelom bedrene kosti.
Liječnica Budišin ističe važnost preventivnih pregleda i dijagnostike osteoporoze denzitometrijskim, radiološkim i laboratorijskim nalazima.

– Denzitometrijom se mjeri gustoća kostiju i predviđa rizik za prijelome. Pomoću ove metode dijagnoza osteoporoze može se postaviti puno prije nego nastupe prijelomi, te se određenim terapijskim postupcima može zaustaviti daljnji razvoj osteoporoze i spriječiti nastanak prijeloma – ističe reumatologinja. Denzitometrijom se mjeri mineralna gustoća kostiju na različitim dijelovima skeleta: slabinskoj kralježnici, natkoljenoj kosti i podlaktici.

 

Komentari

Komentara