Povežite se s nama

Zabava & Stil

S menopauzom često dolazi i osteoporoza

Objavljeno:

- dana

Stanovništvo Hrvatske sve je starije, tako da je, posebice kod žena, sve učestaliji problem osteoporoze, bolesti poroznih kostiju. Riječ je o bolesti koju karakterizira gubitak koštane mase i poremećaj koštane građe, zbog čega kosti gube čvrstoću i povećava se rizik od prijeloma.

Ulaskom u menopauzu žene počinju intenzivno gubiti koštanu masu, a čimbenici rizika za razvoj ove bolesti uključuju naslijeđe, spol, gubitak estrogena u žena, nisku tjelesnu težinu, bijelu i žutu rasu, visoku dob, prehranu, tjelesnu aktivnost, bolesti i stil života. Procjenjuje se da će se sljedećih 50 godina, zbog povećanja prosječne životne dobi i načina života, udvostručiti broj oboljelih, a broj prijeloma uzrokovanih osteoporozom povećat će se četiri puta.

Bez simptoma

– U Hrvatskoj oko 130.000 žena u postmenopauzi ima osteoporozu, a otkriva se tek u 20 do 25 % bolesnika, a manje od 10 % oboljelih se liječi. Osteoporozu imaju i muškarci i poznato je da oni čine 33 % bolesnika. Osteoporoza je bolest koja je najčešće bez simptoma. Prijelom kosti nakon male ozljede, gubitak tjelesne visine i pojava pogrbljenosti znaci su bolesti. Ponekad se mogu pojaviti umjereni do jaki difuzni bolovi u kostima. Pri pojavi nagle i jake boli u području kralježnice treba posumnjati na prijelom kralješka.

Osteoporozu je važno otkriti čim prije jer je tada učinak liječenja bolji. Smatra se da svaka žena ulaskom u menopauzu mora kontrolirati gustoću kostiju, osobito ako su prisutni rizični čimbenici – kaže reumatologinja Poliklinike Medikol Vesna Budišin, koja ističe da se na pojavu i razvoj bolesti može utjecati i zdravim stilom života.

Rizični čimbenici za osteoporozu

– dugotrajan niski unos kalcija, vitamina D i bjelančevina
– pušenje i prekomjerno uživanje alkohola i kave
– niski indeks tjelesne mase (BMI manji od 19)
– nedostatak estrogena
– rana menopauza (prije 45. godine života) ili obostrano uklanjanje jajnika
– prolongirana premenopauzalna amenoreja (izostajanje mjesečnice)
– nedostatna i neprimjerena tjelesna aktivnost

Postmenopauzalna osteoporoza (tip I.) javlja se u dobi između 50. i 75. godine života. Povezana je s gubitkom funkcije spolnih žlijezda i šest je puta češća kod žena. Senilna ili involucijska osteoporoza (tip II.) javlja se u starijih od 60 godina i dva puta je češća kod žena. Čimbenici rizika nastanka senilne osteoporoze su promjene hormona vezane za godine, smanjenje vitamina D, smanjenje kretanja i neadekvatna ishrana.

Sekundarna osteoporoza čini manje od 5 % svih slučajeva osteoporoze i javlja se uz druge bolesti. Procjenjuje se da će 40 % žena i 15 do 30 % muškaraca koji boluju od osteoporoze doživjeti prijelom kosti do kraja života. Njih 20 % zadobit će prijelom bedrene kosti.
Liječnica Budišin ističe važnost preventivnih pregleda i dijagnostike osteoporoze denzitometrijskim, radiološkim i laboratorijskim nalazima.

– Denzitometrijom se mjeri gustoća kostiju i predviđa rizik za prijelome. Pomoću ove metode dijagnoza osteoporoze može se postaviti puno prije nego nastupe prijelomi, te se određenim terapijskim postupcima može zaustaviti daljnji razvoj osteoporoze i spriječiti nastanak prijeloma – ističe reumatologinja. Denzitometrijom se mjeri mineralna gustoća kostiju na različitim dijelovima skeleta: slabinskoj kralježnici, natkoljenoj kosti i podlaktici.

 

Zabava & Stil

Pepelko opet rasprodao Lisinski, “kajkavski velemajstor“ obilježava i velikih 55 godina glazbenog stvaralaštva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najpoznatiji kajkavski glazbenik, kantautor, skladatelj, tekstopisac i aranžer Ivica Pepelko, u organizaciji Radija „Kaj“, ponovno je rasprodao Veliku dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na radost ljubitelja glazbe i svojih obožavatelja.

Ovo mu je 26. nastup u  hrvatskom „hramu kulture“, a jedini je kajkavac kome je to uspjelo.

Koncert će se održati u nedjelju,  2. travnja u 19 sati.

Na ovom glazbenom događaju, Pepelko obilježava i velikih 55. godina glazbenog stvaralaštva, prigodom čega će mu biti uručeno i zaslužno priznanje. Valja napomenuti da je ovaj poznati i priznati  glazbenik i sudionik hrvatskog obrambenog  Domovinskoga rata, te da pored zabavne i narodne glazbe, piše duhovnu, klasičnu i filmsku glazbu, za što je primio i niz međunarodna priznanja, od Toronta, Stockholma. Džakarte, Munchena…

– Veselim se druženju sa svojom prijateljima, kako ja nazivam svoje obožavatelje. Oni točno znaju po što dolaze na moj koncert – rekao nam je kajkavski „velemajstor“ Pepelko.

Uz ovog pjevača, nastupit će i domaće kajkavske snage: Gabriela Hrženjak, Gordana Ivanjek-Tušek, Iva i Ella Ranogajec-Inkret i Ivan Benc, te ŽSV „Kušlec“. Glazbenim orkestrom ravnat će maestro Darko Berović.

Sve u svemu, bit će to još jedan koncert za pamćenje!

Nastavite čitati

Zabava & Stil

U Čakovcu u travnju koncerti troje poznatih pjevača, a jesen počinje nastupom Bajage

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proljeće će biti bogato koncertima u Međimurju.

Neda Ukraden uz bogatstvo svoje karijere i samostalno bi priredila vrhunski šou, a kad joj se pridruži popularna grupa Vigor, uskršnja večer bi se zbilja mogla urezati duboko u pamćenje.

Naime, u dvorani Graditeljske Škole Čakovec uskoro se sprema upravo takva glazbena kombinacija. U nedjelju, 9. travnja, s početkom u 20 sati bit će održan koncert ove glazbene zvijezde i dobro uigranog osječkog sastava.

Hrvatski kantautor i pjesnik slavonske ravnice, Miroslav Škoro, u petak, 14. travnja, dolazi u Čakovec. I on će zapjevati na GOC-u.

Jedan od najboljih muških vokala ovih prostora i miljenik regije, Saša Matić, najavio je svoj prvi koncert u Čakovcu. Dugoočekivani koncert održat će se 28. travnja u dvorani Graditeljske škole Čakovec.

Za njegove nastupe nerijetko se traži karta više, a uskoro će i Čakovčane i njihove goste počastiti bezvremenskim hitovima, koji ga već dugi niz godina sigurno drže na samom vrhu regionalne glazbene ljestvice. Njegov glas osvojio je i okuplja brojne obožavatelje, a hitovi poput ‘More tuge’, ‘Nađi novu ljubav’, ‘Samo ovu noć’, ‘Kralj izgubljenih stvari’, ‘Sto svirača’, ‘Idemo anđele’, ‘Poklonite mi nju za rođendan’ i brojni drugi, po prvi puta uživo čut će se i u Čakovcu.

Bajaga i Instruktori nastupit će u Čakovcu u dvorani Graditeljske škole u subotu, 23. rujna. Iako se ne radi o proljetnom koncertu Bajaga ima brojne obožavatelje na sjeveru Hrvatske koji će požuriti kupiti ulaznice za njegov nastup.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje