Povežite se s nama

Međimurje

S prijateljima obilježili Dan bijelog štapa u Sloveniji

Objavljeno:

- dana

SLIJEPI

Članovi i predstavnici Udruge slijepih Međimurske županije sudjelovali su u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa u Ptuju, u Sloveniji. 

To je ujedno bila prilika za proslavu 70. obljetnice djelovanja slovenskoga Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Ptuj. Nekoliko je hrvatskih i slovenskih udruga slijepih i slabovidnih sklopilo Sporazum o zajedničkom djelovanju i međusobnoj suradnji za unapređenje kvalitete života osoba s oštećenjem vida. 
Dogovoreno je da svake godine jedna od udruga potpisnica sporazuma organizira međunarodne sportsko-rekreativne aktivnosti i obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa, a ove je godine domaćin bilo društvo iz Ptuja. 

Sporazum

Među potpisnicima Sporazuma su Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga slijepih Varaždinske županije, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ptuj i Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota. 
Sporazum je sklopljen za razdoblje od 2017. do 2020. godine. 

Slijepe osobe obogaćuju društvo svojim talentima isto kao i videće, ističe predsjednica Udruge

– Međunarodni dan bijelog štapa u našoj se zemlji obilježava svake godine 15. listopada, počevši od 1996. godine, odlukom Hrvatskog sabora. Obilježavajući Međunarodni dan bijelog štapa veliko nam je zadovoljstvo što naša udruga uspješno provodi brojne projekte, a želja nam je da se oni i nastave. Zahvaljujemo na pomoći brojnim institucijama bez kojih bismo mnogo teže realizirali sve ono što planiramo. Slijepe osobe obogaćuju društvo svojim talentima koje posjeduju kao i videće osobe, samo ih treba prepoznati i podržati. Udruga slijepih zato i postoji  jer je jedan od ciljeva senzibiliziranje javnosti za slijepe osobe i uključivanje članova u aktivni život zajednice u kojoj žive – ističe predsjednica međimurske Udruge slijepih Marija Ciglar.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati