Povežite se s nama

U fokusu

S prvime mjesecom u ovoj godini u Novi Marof je stigao i prvi novac

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Novi Marof je 2017. godinu dočekao u podne. Lanjska godina je za Grad bila dobra, računi su plaćeni, crta podvučena i moglo se krenuti dalje.

Već u siječnju je u blagajnu Novog Marofa stiglo više od pola milijuna kuna. To je novac koji je Grad ostvario prošlogodišnjim natječajima za projekte obnove Grebengrada – 300 tisuća kuna –  i sanaciju potoka Podevčevo za 220 tisuća kuna. Ti su poslovi odavno završeni, a sad se konačno mogu zatvoriti i računi, jer je novac uplaćen. – Ne bi bilo loše da su stigli i lani, ali nećemo sitničariti – kaže gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Naopačke

Od početka rada s fondovima, u Hrvatskoj se računi podnose obrnutim putem. Sve se radi vlastitim novcem ili se dignu krediti, pa se onda kad Europa pošalje novac zatvaraju računi. Ali svi su se na to već naviknuli.
Novac više nije prioritetni problem u Gradu. A još do prije dvije godine je Grad imao višemilijunski dug. Održani su prijevremeni izbori, promijenila se vlast i dvadesetak mjeseci poslije dug je za oko dvije trećine manji.
U cijelom se procesu nije štedjelo na projektima i ulaganjima u gradsku infrastrukturu.
Zadnje takve investicije su bile završetak potoka i sustavni rad na Grebengradu. Obnova utvrde započela je prije nekoliko godina i dosad je uloženo više dva milijuna kuna, u što je uračunata i ova zadnja tranša od 300 tisuća kuna.

Konkretno

Iz Novog Marofa stalno prijavljuju uređenje Grebengrada na natječaje, pa će s istom praksom, prema najavama gradonačelnika, nastaviti i ubuduće.
– Krećemo dalje i nadamo se da će Ministarstvo jednako kao i dosad, uz sugestije Grada i konzervatora, nastaviti s financiranjem obnove – veli Siniša Jenkač.
Na pitanje je li taj novac dovoljan ili se planirali posegnuti za dodatnim financiranjima, gradonačelnik kaže kako novaca nikad nije dovoljno. – Ipak, vjerujem da ćemo, ako nastavimo istom dinamikom, obnova završiti za šest do sedam godina. Nakon toga će se moći krenuti s iskapanjima – najavljuje Siniša Jenkač.
U međuvremenu neslužbena saznajemo da će Ministarstvo kulture za ovu godinu odobriti još 200 tisuća kuna, ali gradonačelnik ne želi komentirati dok informacija ne bude službena.

Gotovo istovremeno s novcem za Grebengrad, u Marof je stigao i novac iz Hrvatskih voda za uređenje potoka Mala Bednja u Podevčevu, koja je završena na jesen.
Sanacija je bila nužna zbog učestalog izlijevanja potoka u zaselku Markovci. Kad je jače kišilo, dio sela je ostao odsječen od glavne ceste. Grad je platio saniranje, a Hrvatske vode su sad uplatile novac. Gradonačelnik Jenkač je po završetku radova bio zadovoljan. – Bilo je i vremena i prilike da se ovaj problem riješi, jer je problematika stara dugi niz godina. Trebalo je samo malo više volje i truda te razgovora i dogovora s Hrvatskim vodama i sve je riješeno – naglasio je Siniša Jenkač.
Nastavlja se i obnova stare gotičke crkve u Remetincu, u kojoj je ove godine održano i najznačajnije godišnje glazbeno događanje u Hrvatskoj – tradicionalni novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a. U obnovu crkve je dosad uloženo nekoliko milijuna namjenskih kuna, da bi prije šest godina sve stalo. Ipak, obnova će se nastaviti. – Dokumenti su gotovi i Grad je kandidirao crkvu na natječaj i, prema zasad neslužbenim informacijama, novac je odobren – veli gradonačelnik.
Novac je prvi put dobio i marofski KUD. – Sedam godina se javljaju na natječaje i prvi su put nešto dobili – govori gradonačelnik, koji se osobno potrudio da KUD dobije nešto novca za obnovu nošnji.

Dobre šanse

Godina je za Marof počela dinamično. Iako manji, ovo su projekti od značaja za Grad u budućnosti.
Ovog mjeseca bi se trebao otvoriti natječaj za Reciklažno dvorište, vrijedno 2,2 milijuna kuna, za koje lani nije bilo raspisanog natječaja. Marof će se javiti i na natječaj za sanaciju odlagališta otpada Čret. Sanacija će stajati oko 14 milijuna kuna, a građane to ne bi stajalo niti lipe. – Potpisan je ugovor o stopostotnom financiranju – kaže Siniša Jenkač.
Proračun Grada za 2017. godinu je 60 milijuna kuna. To će, smatra gradonačelnik, biti dovoljno za predviđene projekte. Velike su šanse da ove godine bude i kompletno otplaćen dug, što bi Grad dovelo u još bolju poziciju.

Memorijalni centar u Podrutama

Novi Marof više od dva desetljeća organizira komemoraciju za poginule europske promatrače u Podrutama. Osim njih, nitko dosad nije platio nijednu lipu ni za spomenik niti za troškove komemoracije. Prostor se mora obnoviti, a Grad je samo ove godine platio 20-ak tisuća kuna za organizaciju događanja. Netko je ukrao i mesingane četverojezične spomen-ploče, pa je Grad platio nove. Nakon što je Siniša Jenkač javno svima uputio kritiku, iz Ministarstva vanjskih poslova su ga pozvali na razgovor. – Održan je sastanak s ljudima iz Ministarstva, veleposlanikom Francuske i zamjenikom talijanskog veleposlanika, a bili su tu i hrvatski predstavnik Europske komisije, Fonda za regionalni razvoj i ljudi iz Ministarstva obrane. Na sastanku je predložio uređenje već oronulog Zida plača, prilazne ceste i drugih sadržaja Memorijalnog centra. To bi stajalo više od milijun kuna, koje bi, prema mišljenju gradonačelnika, trebali podijeliti svi uključeni. Predloženo je i otvaranje fonda za troškove godišnje komemoracije. – Ideja je da to preuzme Muzej hrvatske vojske, pa sve skupa treba vidjeti. U svakom slučaju mi je drago da se to pomaklo s mrtve točke – zaključuje gradonačelnik. Ako sve bude kako zamišlja gradonačelnik, Podrute će za nekoliko godina dobiti Memorijalni centar za poginule promatrače.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zbog cijene energenata ivanečki poduzetnici već kreću u zatvaranje nekih pogona i ukidanje dijela proizvodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

U Poduzetničkom inkubatoru Ivanec 6. listopada održan je sastanak Poslovnog kluba Ivanec, udruženja koje okuplja ivanečke gospodarstvenike, objavio je Grad Ivanec na svojoj internetskoj stranici.

Inicijativa za održavanjem sastanka, koji je tematski bio vezan uz aktualnu problematiku opskrbe plinom i poremećaje na tržištu energenata, održan je na inicijativu poslovnog sektora. O interesu koji je izazvala ova tema dovoljno govori podatak da se sastanku odazvalo više od 20 poduzetnika i obrtnika, među kojima su bili i predstavnici najvećih ivanečkih izvoznih tvrtki, a uključili su se i gradonačelnik Milorad Batinić, direktor Ivkom plina Darko Putar i direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš.

Pozdravljajući okupljene poduzetnike, gradonačelnik Batinić naglasio je da Poslovni klub i jest formiran s ciljem održavanja partnerskih odnosa lokalne zajednice i poduzetnika, jer bez poduzetnika i radnika koje oni zapošljavaju nema ni punjenja proračuna, a ni najvećeg dijela komunalne naknade.

Osvrćući se na pojedine potporne mjere koje je Grad izradio za poduzetnike kako bi im barem djelomično ublažio aktualnu situaciju prouzročenu poskupljenjem i poremećajima na tržištu energenata, Batinić je naglasio da Grad u svojim rukama naprosto nema dovoljno alata da može učiniti i više:

-Grad se financira isključivo od poreza i prireza i od komunalne naknade, to su njegovi jedini prihodi (od PDV-a, npr., ne dobiva ni kune). Ako Grad nekoga oslobađa od plaćanja komunalne naknade, u tom slučaju Grad svako oslobođenje mora i nadoknaditi. Možda na prvu izgleda da to i nisu velike svote, međutim, kada se zbroje sve mjere i potpore koje Grad planira izdvojiti za poduzetnike, građane i socijalne kategorije, proizlazi da je riječ (do sada) o svoti od oko 2,5 milijuna kuna – izjavio je gradonačelnik.

Istaknuo je da od 2018. godine Grad Ivanec od države prima pomoć u obliku fiskalnog izravnanja, međutim, to su strogo namjenska sredstva koja se smiju koristiti samo za investicije.

-Valja uvijek imati na umu da država može ukinuti fiskalno izravnanje i stoga vodimo računa o potrebi da Grad funkcionira u okviru svojih zadanih prihoda – naglasio je Batinić

Direktorica Poslovne zone L. Labaš u nastavku je detaljnije predstavila program mjera i potpora Grada Ivanca za poduzetnike, a koji se odnosi na povrat uplaćene komunalne naknade (20 %) i poreza na potrošnju (100 %). Ove mjere projicirane su za razdoblje od 6 mjeseci (jednako kao i državne mjere), a bude li potrebe nastavit će se i nakon 31. ožujka 2023.

Većina poduzetnika prešla HEP-Plinu

Darko Putar, direktor Ivkom plina, govorio je o tome kako su se tektonski poremećaji na tržištu plina odrazili na poslovnu suradnju s 286 pravnih odnosa koje je opskrbljivao plinom.

Do 1. listopada drugog opskrbljivača potražilo je 35 pravnih osoba, a nakon toga datuma, kada je Ivkom plin svima poslao dopise o sporazumnom raskidu ugovora, većina ih je prešla na zajamčenu opskrbu putem HEP-Plina po cijeni od 17,5 kn/m3.

Bez pomoći države koja će situaciju oko plina (čija cijena varira pa je tako, primjerice, u proteklih dana na burzama duplo pala) nekako morati riješiti, sami opskrbljivači su nemoćni. Ivkom plin, rekao je, svih proteklih godina osiguravao je poduzetnicima plin po iznimno niskim cijenama i trudio se odgovoriti na svaki njihov e-mail i svaki poziv. Na žalost, zbog već navedenih razloga, to više nije moguće pa se tek sada, u novonastaloj situaciji, vidi što znači izgubiti pouzdanog partnera.

Riječ poduzetnika

U raspravu se uključio velik broj poduzetnika. Uz poruku da im je žao što su izgubili dobrog opskrbljivača, predsjednica NO-a Ivančica d.d. Nada Zver ocijenila je da će poduzetnici i ubuduće biti izloženi visokom rastu cijena energenata te da se priča neće vratiti na staro, to više što se od 1. travnja iduće godine najavljuje poskupljenje električne energije.

Svi moraju, rekla je, razmišljati o energetskoj samodostatnosti (uštede, obnovljivi izvori energije) te se u tom kontekstu založila za potrebu promjene sadašnjih kriterija koji tvrtkama ograničavaju pristup javnim natječajima, jer izvori financiranja moraju biti dostupni svima.

S obzirom na informacije HUP-a o razmjerno slabom interesu poduzetnika za korištenje energetskih vaučera (samo 30 % na državnoj razini), svima je sugerirano da iskoriste tu pogodnost, jer bilo bi šteta to ne učiniti, to više što se vaučeri automatski prenose na novog opskrbljivača plinom.

U raspravi se čulo da je 86 domaćih tvrtki i obrtnika ipak iskoristilo vaučere.

Redukcija proizvodnje

Što se tiče obnovljivih izvora energije (OIE), ocijenjeno je da će EU uložiti golem novac u ovaj segment te da po tom pitanju slijedi turbulentno razdoblje. Iskustva po tom pitanju su različita: dok su pojedine tvrtke na taj način uspjele riješiti svoje potrebe, We-Kr-u, iako ima instaliran 1 megavat iz OIE-a i dvije TS, to neće biti dovoljno za planirano proširenje proizvodnje. Stoga će dio proizvodnje eliminirati, odnosno reducirati je i zatvoriti pojedine dijelove pogona.

Najveću dobit u Varaždinskoj županiji lani imala tvrtka iz Donje Višnjice te je iznosila 65,6 milijuna kuna

Slično će učiniti i u Iva-tekstilu, rekao je direktor Mladen Smontara, te u cilju ušteda eliminirati pojedine operacije i dijelove proizvodnje.

Dragutin Varga, direktor Itasa-Prvomajske, kazao je da u toj tvrtki o smanjenju temperature u halama na 19-20 stupnjeva ne mogu ni razmišljati zbog specifičnosti proizvodnje, koja zahtijeva temperaturu od najmanje 22 stupnja. Osvrćući se na cijenu koja je na jednom brojilu sa 67.000 kuna porasla na 465.000 kuna, pitao je tko to može izdržati. Bio je oštar prema državnoj politici, poručio je da bi svima bilo bolje da se – manje krade.

Darko Molnar iz hotela Orion predložio je da Grad uvede novu mjeru potpore za poduzetnike – sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite. Gradonačelnik M. Batinić podsjetio je da je Grad svojedobno odobravao slične subvencije kod poticaja za turizam.

Ističući visok deficit od 3,5 milijarde kuna u državnom proračunu, iznio je mišljenje da ni od Vlade ne možemo očekivati da će na dulji rok moći financirati paket potpornih mjera.

– Moramo biti realni. Vjerujem da će neko rješenje naći EU, država će također dati sve što može, a jednako tako i Grad Ivanec. Međutim, isto je tako i činjenica da sada trpimo posljedice loših državnih politika. Jedno od njih je pitanje energije. Imamo plin i naftu. Sve je bilo spremno za istraživanja u Jadranu. Zašto su obustavljena, dok istovremeno Talijani s druge strane nesmetano „pumpaju“ i zahvaćaju iz našeg „bazena“? Ako država ne kontrolira energiju, to je potencijalno opasna situacija. Tu je i loša politika hrane, što je pitanje od nacionalne sigurnosti. Imamo i hidroenergiju, imamo Sunce, imamo sve preduvjete za samodostatnost. Ali nemamo dovoljno spremnosti da si uredimo državu kako treba – zaključio je gradonačelnik Batinić.

Naglasio je da je bio u kontaktu s državnim tajnikom za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Ivom Milatićem koji je također bio pozvan na sastanak u Ivanec, ali mu se nije mogao odazvati zbog službenog puta u inozemstvo.

Milatić je izrazio spremnost da dođe na jedan od budućih poduzetničkih skupova u Ivanec kako bi iz prve ruke čuo sugestije poduzetnika ili da se organizira skup preko jedne od digitalnih aplikacija te da direktno odgovara na pitanja poduzetnika.

Nastavite čitati

U fokusu

Romi su u jednoj međimurskoj općini dobili pravo na dvojezičnu ploču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Orehovica prva je jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto, piše Večernji list, navodeći da su Romi prvi put dobili pravo na dvojezične ploče.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zadovoljan je rezultatima popisa stanovništva u dijelu koji se odnosi na nacionalnost.

– Od svih nacionalnih manjina jedino romska bilježi rast, i to od nekih šest posto. Posebno me sretnim čini to što su u općini Orehovici Romi prešli 33 posto, što je preduvjet za dvojezičnost – rekao je jučer Kajtazi. Prvi put u povijesti romska nacionalna manjina imat će pravo na to da natpisi na pločama na javnim ustanovama budu i na romskom jeziku.

Predsjednik Općinskog vijeća Orehovice Neven Kreslin kaže da će se sastati sa zastupnikom Kajtazijem i razgovarati o dvojezičnim pločama.

– Primit ću Kajtazija i dogovoriti sve što je u skladu sa zakonom i propisima. Moramo sjesti i vidjeti kakva je procedura – kaže Kreslin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje