Povežite se s nama

U fokusu

S prvime mjesecom u ovoj godini u Novi Marof je stigao i prvi novac

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Novi Marof je 2017. godinu dočekao u podne. Lanjska godina je za Grad bila dobra, računi su plaćeni, crta podvučena i moglo se krenuti dalje.

Već u siječnju je u blagajnu Novog Marofa stiglo više od pola milijuna kuna. To je novac koji je Grad ostvario prošlogodišnjim natječajima za projekte obnove Grebengrada – 300 tisuća kuna –  i sanaciju potoka Podevčevo za 220 tisuća kuna. Ti su poslovi odavno završeni, a sad se konačno mogu zatvoriti i računi, jer je novac uplaćen. – Ne bi bilo loše da su stigli i lani, ali nećemo sitničariti – kaže gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Naopačke

Od početka rada s fondovima, u Hrvatskoj se računi podnose obrnutim putem. Sve se radi vlastitim novcem ili se dignu krediti, pa se onda kad Europa pošalje novac zatvaraju računi. Ali svi su se na to već naviknuli.
Novac više nije prioritetni problem u Gradu. A još do prije dvije godine je Grad imao višemilijunski dug. Održani su prijevremeni izbori, promijenila se vlast i dvadesetak mjeseci poslije dug je za oko dvije trećine manji.
U cijelom se procesu nije štedjelo na projektima i ulaganjima u gradsku infrastrukturu.
Zadnje takve investicije su bile završetak potoka i sustavni rad na Grebengradu. Obnova utvrde započela je prije nekoliko godina i dosad je uloženo više dva milijuna kuna, u što je uračunata i ova zadnja tranša od 300 tisuća kuna.

Konkretno

Iz Novog Marofa stalno prijavljuju uređenje Grebengrada na natječaje, pa će s istom praksom, prema najavama gradonačelnika, nastaviti i ubuduće.
– Krećemo dalje i nadamo se da će Ministarstvo jednako kao i dosad, uz sugestije Grada i konzervatora, nastaviti s financiranjem obnove – veli Siniša Jenkač.
Na pitanje je li taj novac dovoljan ili se planirali posegnuti za dodatnim financiranjima, gradonačelnik kaže kako novaca nikad nije dovoljno. – Ipak, vjerujem da ćemo, ako nastavimo istom dinamikom, obnova završiti za šest do sedam godina. Nakon toga će se moći krenuti s iskapanjima – najavljuje Siniša Jenkač.
U međuvremenu neslužbena saznajemo da će Ministarstvo kulture za ovu godinu odobriti još 200 tisuća kuna, ali gradonačelnik ne želi komentirati dok informacija ne bude službena.

Gotovo istovremeno s novcem za Grebengrad, u Marof je stigao i novac iz Hrvatskih voda za uređenje potoka Mala Bednja u Podevčevu, koja je završena na jesen.
Sanacija je bila nužna zbog učestalog izlijevanja potoka u zaselku Markovci. Kad je jače kišilo, dio sela je ostao odsječen od glavne ceste. Grad je platio saniranje, a Hrvatske vode su sad uplatile novac. Gradonačelnik Jenkač je po završetku radova bio zadovoljan. – Bilo je i vremena i prilike da se ovaj problem riješi, jer je problematika stara dugi niz godina. Trebalo je samo malo više volje i truda te razgovora i dogovora s Hrvatskim vodama i sve je riješeno – naglasio je Siniša Jenkač.
Nastavlja se i obnova stare gotičke crkve u Remetincu, u kojoj je ove godine održano i najznačajnije godišnje glazbeno događanje u Hrvatskoj – tradicionalni novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a. U obnovu crkve je dosad uloženo nekoliko milijuna namjenskih kuna, da bi prije šest godina sve stalo. Ipak, obnova će se nastaviti. – Dokumenti su gotovi i Grad je kandidirao crkvu na natječaj i, prema zasad neslužbenim informacijama, novac je odobren – veli gradonačelnik.
Novac je prvi put dobio i marofski KUD. – Sedam godina se javljaju na natječaje i prvi su put nešto dobili – govori gradonačelnik, koji se osobno potrudio da KUD dobije nešto novca za obnovu nošnji.

Dobre šanse

Godina je za Marof počela dinamično. Iako manji, ovo su projekti od značaja za Grad u budućnosti.
Ovog mjeseca bi se trebao otvoriti natječaj za Reciklažno dvorište, vrijedno 2,2 milijuna kuna, za koje lani nije bilo raspisanog natječaja. Marof će se javiti i na natječaj za sanaciju odlagališta otpada Čret. Sanacija će stajati oko 14 milijuna kuna, a građane to ne bi stajalo niti lipe. – Potpisan je ugovor o stopostotnom financiranju – kaže Siniša Jenkač.
Proračun Grada za 2017. godinu je 60 milijuna kuna. To će, smatra gradonačelnik, biti dovoljno za predviđene projekte. Velike su šanse da ove godine bude i kompletno otplaćen dug, što bi Grad dovelo u još bolju poziciju.

Memorijalni centar u Podrutama

Novi Marof više od dva desetljeća organizira komemoraciju za poginule europske promatrače u Podrutama. Osim njih, nitko dosad nije platio nijednu lipu ni za spomenik niti za troškove komemoracije. Prostor se mora obnoviti, a Grad je samo ove godine platio 20-ak tisuća kuna za organizaciju događanja. Netko je ukrao i mesingane četverojezične spomen-ploče, pa je Grad platio nove. Nakon što je Siniša Jenkač javno svima uputio kritiku, iz Ministarstva vanjskih poslova su ga pozvali na razgovor. – Održan je sastanak s ljudima iz Ministarstva, veleposlanikom Francuske i zamjenikom talijanskog veleposlanika, a bili su tu i hrvatski predstavnik Europske komisije, Fonda za regionalni razvoj i ljudi iz Ministarstva obrane. Na sastanku je predložio uređenje već oronulog Zida plača, prilazne ceste i drugih sadržaja Memorijalnog centra. To bi stajalo više od milijun kuna, koje bi, prema mišljenju gradonačelnika, trebali podijeliti svi uključeni. Predloženo je i otvaranje fonda za troškove godišnje komemoracije. – Ideja je da to preuzme Muzej hrvatske vojske, pa sve skupa treba vidjeti. U svakom slučaju mi je drago da se to pomaklo s mrtve točke – zaključuje gradonačelnik. Ako sve bude kako zamišlja gradonačelnik, Podrute će za nekoliko godina dobiti Memorijalni centar za poginule promatrače.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Q Experience d.o.o. zapošljava na poziciji specijalist za brigu o korisnicima – francuski i engleski jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a postoji mogućnost rada od kuće. Posao podrazumijeva tečno poznavanje francuskog jezika, dobro ili vrlo dobro poznavanje engleskog jezika, dobro poznavanje MS Officea, pouzdanost i timski duh. Aplicirajte.

NTH Mobile d.o.o. traži pojačanje na poziciji specijalist za pravne poslove (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 24.9. Poželjne su dvije godine iskustva u radu, izvrsno poznavanje trgovačkog, ugovornog i radnog prava, samostalnost u radu, usmjerenost na rezultate i proaktivnost u rješavanju problema, odlično znanje engleskog jezika u govoru i pismu. Prijavite se.

KTC d.d. zapošljava na pozicijama glavni kuhar (m/ž), blagajnik (m/ž), skladišni radnik (m/ž). Lokacije rada su Čakovec i Ivanec. Provjerite uvjete i aplicirajte.

McDonald’s traži radnika u restoranu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 27.9. Poslodavac nudi plaću iznad prosjeka u sektoru ugostiteljstva i maloprodaje, fleksibilno radno vrijeme, mogućnost osobnog rasta i razvoja, dodatne stimulacije na plaću i redovno povećanje plaće svaku godinu. Aplicirajte.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava operatera na proizvodnoj liniji (m/ž) i radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijave su otvorene do 15.10. Poslodavac nudi ugodnu radnu atmosferu, mogućnost daljnjeg napredovanja te izazove. Prijavite se.

Letina Intech d.o.o. traži inženjera/ diplomiranog inženjera elektrotehnike (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijave su otvorene do 22.9. Potrebna je minimalno viša strućna sprema, poznavanje PLC-a serije MicroLogix i PLC-a Micro800, samostalnost u radu, snalažljivost i odgovornost. Poslodavac nudi stalni radni odnos. Prijavite se.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava vozača taksija (m/ž) na području Varaždina. Rok prijave je 1.11. Očekuje se aktivni vozač koji posjeduje vozačku dozvolu B kategorije, spremnost na rad u smjenama, komunikacijske vještine. Aplicirajte.

Pozitiva food j.d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž). Mjesto rada je Prelog, a prijave su otvorene do 6.10. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Potrebna je minimalno završena osnovna škola. Više na linku.

Oak logs d.o.o. zapošljava inženjera šumarstva (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 15.10. Posao obuhvaća doznaku stabala, preuzimanje sirovine. Potrebna je viša ili visoka stručna sprema. Detalje provjerite ovdje.

Ljekarna Salus zapošljava magistra farmacije (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 16.10. Radnik/ca obavlja poslove izdavanja lijekova na recept i bez recepta, izrađuje magistralne i galenske pripravke. Nudi se stalni radni odnos. Više na linku.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Medicinari će dobiti novac koji im država duguje za prekovremeni rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja

Radi rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi, Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Odluka se odnosi na isplatu razlike za prekovremene sate ostvarenih u razdoblju prije zaključivanja Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a omogućit će isplatu razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama.

Novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, objavio je N1.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje