Povežite se s nama

Međimurje

Učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec – s puževima u Stuttgart

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Lucija Marković i Eva Perčić, kojima je mentorica Željka Kadi, sa svojim istraživačkim radom “Mjere za suzbijanje španjolskih puževa” predstavit će se na međunarodnome natjecanju International Conference of Young Scinetists (ICYS) u Stuttgartu. Lucija i Eva na tom će natjecanju predstavljati Hrvatsku!

Djevojke su se za puževe odlučile zbog velike štete koju ova invazivna vrsta ovih narančasto-smeđih puževa nanosi povrću i voću u međimurskim vrtovima. Svoje istraživanje su provele opažajući kretanje puževa u odabranim uvjetima u zadanom vremenu unutar terarija u biološkoj učionici u školi.Na djevojke je ponosna ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Bosiljka Vinkolić, a podršku mladim ekonomisticama dao je međimurski župan Matija Posavec.

Djevojke su opažale kretanje puževa u odabranim uvjetima u zadanom vremenu unutar terarija

– Lucija i Eva, vi ste primjer koliko je važno stvarati uvjete koji su temelj kvalitetnog obrazovnog sustava u Međimurju. Uloga lokalne vlasti je i dalje ulagati u adaptaciju i razvoj svih škola Međimurja – rekao je Posavec, koji je iskoristio priliku pa pozvao izvrsne učenike da se jave za stipendije Zakladi “Dr. Vinko Žganec”, kojom Županija pomaže sve one učenike i učenice koji se žele usavršavati u obrazovanju. Podršku djevojkama dao je i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, koji ne sumnja u njihov uspjeh.

– Vjerujem da će djevojke postići izvanredne rezultate na ovom međunarodnom natjecanju, a koliko god mi sredstava osigurali u proračunu, uvijek se događaju ovakve stvari kad imate djecu koja su kroz godinu ostvarila zapažene rezultate i moraju ići dalje na natjecanje. Zbog toga smo i mi u Gradu Čakovcu krajem 2015. osnovali Zakladu “Dr. Ivan Novak”, koja financira nadarene i talentirane učenike – rekao je Kovač.

Razmjena iskustava

Inače, ovo međunarodno natjecanje održava se od 1994., a ideja je potekla iz Budimpešte te je zamišljeno kao konferencija za razmjenu iskustava među učenicima koji u svojim školama rade na različitim projektima iz prirodnih znanosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Posjetitelje u Čakovcu oduševila atraktivna izložba gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec i ove je godine organiziralo dvodnevnu edukativnu izložbu gljiva, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, Međimurske županije, Turističke zajednice Grada Čakovca i pivnice Angry Moose.

Na novoj lokaciji u centru grada, u Ulici kralja Tomislava 2, članovi „Smrčka“ su 24. i 25. rujna na najbolji mogući način upotpunili manifestaciju „Jesen u gradu Zrinskih“ izložbom, edukacijama i predstavljanjem jela od gljiva.

Eksponatima bogatu izložbu već je prvog dana razgledao velik broj posjetitelja, a posjetila ju je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

Zajedno s brojnim zaljubljenicima u gljive, gradonačelnica se upoznala s raznim vrstama – jestivima, nejestivima, otrovnima i smrtno otrovnima, koje su članovi Društva izložili na iznimno atraktivan način.

Osim toga, zainteresirani posjetitelji mogli su i kušati razne delicije, poput kolača i namaza od gljiva.

Odaziv je bio odličan i u nedjelju, što dokazuje da se sve više ljudi okreće prirodi i pokazuje interes za gljive.

Nastavite čitati

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje