Povežite se s nama

Međimurje

Učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec – s puževima u Stuttgart

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Lucija Marković i Eva Perčić, kojima je mentorica Željka Kadi, sa svojim istraživačkim radom “Mjere za suzbijanje španjolskih puževa” predstavit će se na međunarodnome natjecanju International Conference of Young Scinetists (ICYS) u Stuttgartu. Lucija i Eva na tom će natjecanju predstavljati Hrvatsku!

Djevojke su se za puževe odlučile zbog velike štete koju ova invazivna vrsta ovih narančasto-smeđih puževa nanosi povrću i voću u međimurskim vrtovima. Svoje istraživanje su provele opažajući kretanje puževa u odabranim uvjetima u zadanom vremenu unutar terarija u biološkoj učionici u školi.Na djevojke je ponosna ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Bosiljka Vinkolić, a podršku mladim ekonomisticama dao je međimurski župan Matija Posavec.

Djevojke su opažale kretanje puževa u odabranim uvjetima u zadanom vremenu unutar terarija

– Lucija i Eva, vi ste primjer koliko je važno stvarati uvjete koji su temelj kvalitetnog obrazovnog sustava u Međimurju. Uloga lokalne vlasti je i dalje ulagati u adaptaciju i razvoj svih škola Međimurja – rekao je Posavec, koji je iskoristio priliku pa pozvao izvrsne učenike da se jave za stipendije Zakladi “Dr. Vinko Žganec”, kojom Županija pomaže sve one učenike i učenice koji se žele usavršavati u obrazovanju. Podršku djevojkama dao je i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, koji ne sumnja u njihov uspjeh.

– Vjerujem da će djevojke postići izvanredne rezultate na ovom međunarodnom natjecanju, a koliko god mi sredstava osigurali u proračunu, uvijek se događaju ovakve stvari kad imate djecu koja su kroz godinu ostvarila zapažene rezultate i moraju ići dalje na natjecanje. Zbog toga smo i mi u Gradu Čakovcu krajem 2015. osnovali Zakladu “Dr. Ivan Novak”, koja financira nadarene i talentirane učenike – rekao je Kovač.

Razmjena iskustava

Inače, ovo međunarodno natjecanje održava se od 1994., a ideja je potekla iz Budimpešte te je zamišljeno kao konferencija za razmjenu iskustava među učenicima koji u svojim školama rade na različitim projektima iz prirodnih znanosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovu uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijunkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!