Povežite se s nama

Međimurje

Učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec – s puževima u Stuttgart

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Lucija Marković i Eva Perčić, kojima je mentorica Željka Kadi, sa svojim istraživačkim radom “Mjere za suzbijanje španjolskih puževa” predstavit će se na međunarodnome natjecanju International Conference of Young Scinetists (ICYS) u Stuttgartu. Lucija i Eva na tom će natjecanju predstavljati Hrvatsku!

Djevojke su se za puževe odlučile zbog velike štete koju ova invazivna vrsta ovih narančasto-smeđih puževa nanosi povrću i voću u međimurskim vrtovima. Svoje istraživanje su provele opažajući kretanje puževa u odabranim uvjetima u zadanom vremenu unutar terarija u biološkoj učionici u školi.Na djevojke je ponosna ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Bosiljka Vinkolić, a podršku mladim ekonomisticama dao je međimurski župan Matija Posavec.

Djevojke su opažale kretanje puževa u odabranim uvjetima u zadanom vremenu unutar terarija

– Lucija i Eva, vi ste primjer koliko je važno stvarati uvjete koji su temelj kvalitetnog obrazovnog sustava u Međimurju. Uloga lokalne vlasti je i dalje ulagati u adaptaciju i razvoj svih škola Međimurja – rekao je Posavec, koji je iskoristio priliku pa pozvao izvrsne učenike da se jave za stipendije Zakladi “Dr. Vinko Žganec”, kojom Županija pomaže sve one učenike i učenice koji se žele usavršavati u obrazovanju. Podršku djevojkama dao je i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, koji ne sumnja u njihov uspjeh.

– Vjerujem da će djevojke postići izvanredne rezultate na ovom međunarodnom natjecanju, a koliko god mi sredstava osigurali u proračunu, uvijek se događaju ovakve stvari kad imate djecu koja su kroz godinu ostvarila zapažene rezultate i moraju ići dalje na natjecanje. Zbog toga smo i mi u Gradu Čakovcu krajem 2015. osnovali Zakladu “Dr. Ivan Novak”, koja financira nadarene i talentirane učenike – rekao je Kovač.

Razmjena iskustava

Inače, ovo međunarodno natjecanje održava se od 1994., a ideja je potekla iz Budimpešte te je zamišljeno kao konferencija za razmjenu iskustava među učenicima koji u svojim školama rade na različitim projektima iz prirodnih znanosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prelog: treći puta ove godine podijeljene jednokratne naknade za novorođenčad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

U četvrtak, 28. rujna, u prostoru Gradske vijećnice Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek treći puta je ove godine podijelio jednokratne naknade za novorođenčad. Ovom prilikom podijeljeno je ukupno 15 naknada.

Naknada za prvo dijete roditelja podnositelja iznosi 270 eura, za drugo dijete 350 eura, za treće 400, za četvrto 600, a za peto i svako sljedeće dijete u obitelji podnositelja zahtjeva naknada iznosi 730 eura.

Roditelji i dalje imaju pravo i na poklon bon za kupnju opreme za novorođeno dijete, a vrijednost poklon bona iznosi 70 eura. Ovom prilikom podijeljeno je pet naknada za prvo, šest naknada za drugo, tri naknade za treće dijete i dvije naknade za četvrto dijete u obitelji, za što je Grad ukupno osigurao 6480 eura.

Kao dodatni poklon podijeljene su i besplatne godišnje članarine za Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga, kao i poklon bonovi Dječjeg kluba SiMS. Grad Prelog ove je godine ukupno podijelio 49 naknada za novorođenčad.

Nastavite čitati

Međimurje

U nedjelju će se održati Jesenski sajam Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 1. listopada 2023. godine, na trgu ispred Doma kulture Mala Subotica organizira se Jesenski sajam Općine Mala Subotica. Sajam počinje u 14 sati.

Jesenskom ugođaju Sajma doprinijet će dječja folklorna sekcija KUU Zvon, Puhački orkestar Općine Mala Subotica te tamburaški sastav „Vragolani“.

Oldtimer klub Međimurje-Čakovec će izložiti svoja oldtimer vozila na parkiralištu ispred Općine Mala Subotica, gdje će se vozila moći razgledati. 

U 18 sati u Domu kulture održat će se predstava „Gola istina“ u izvedbi Aleksandra Lazića koja je za starije od 14 godina. 

Na samom sajmu lokalni OPG-ovi izlagati će svoje proizvode te će biti organizirane jesenske radionice za djecu i roditelje. Na Jesenskom sajmu moći ćete uživati u langošima, pečenim kestenima, domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova, itd. 

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje