Povežite se s nama

Život i društvo

S radom je počeo Dječji klub Visoko koji donosi radionice, gostovanja književnika i slušaonice za najmlađe

Foto: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U društvenom domu Općine Visoko 16. studenoga službeno je s radom započeo Dječji klub Visoko.

Važan je to događaj za najmlađe stanovnike ove naše općine.

Prva aktivnost ovog dječjeg književnog Kluba bila je gostovanjem poznate, nagrađivane spisateljice za djecu i mlade, lektirne autorice Silvije Šesto, s kojom su se družili učenici Osnovne škole Visoko. Šesto je na način pristupačan djeci, s lutkom na ramenu, govorila o svojim brojnim knjigama i likovima koji “tamo žive”. Najangažiraniji učenici na poklon su dobili neku od njezinih knjiga.

Udruga Svima provodi projekt Dječji klub Visoko koji financira Europska unija iz programa Europske snage solidarnosti (Projekti solidarnosti), temeljem ugovora sklopljenog s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije.

Svrha projekta je povećati razinu socijalne uključenosti i jednakih prilika putem aktivnosti neformalnog obrazovanja te učenja i organiziranog slobodnog vremena za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, koja svojim prebivalištem ili korištenjem javnih usluga gravitiraju Općini Visoko.

Silvija Šesto

Udruga Svima

Projekt se provodi uz suradnji s Općinom Visoko koja je za većinu projektnih aktivnosti osigurala prostor u svom društvenom domu i drugu logističku podršku.

– Ovo nam je prvi projekt u ovoj sredini. Cilj je da se djeci predškolskog i školskog uzrasta pruži dodatni sadržaj. Bit je da skupina mladih, pod mentorstvom Udruge Svima, organiziraju dodatne aktivnosti. Predviđene su tri, četiri radionice mjesečno. Uz već nabrojene sadržaje bit će organizirana Mala slobodna knjižnica, po međunarodnom konceptu, a djeca će moći doći i sama posuđivati knjige. Uključit ćemo u radionice i djecu iz vrtića u Bisagu i Gornjoj Rijeki. Radi se o malom projektu za kojeg se nadamo da će prerasti u dugoročniju inicijativu. S Općinom Visoko smo ostvarili odličnu suradnju te zahvaljujem načelniku – rekao je Nenad Vakanjac, predsjednik Udruge Svima.

Dragutin Mateković, načelnik Visokog, zadovoljan je ostvarenom suradnjom i započetim projektom.

– Zahvaljujem Udruzi Svima koja je ostvarila i prijavila ovaj projekt. Lani smo završili kompletnu obnovu našeg društvenog doma, u kojem je lijepa velika sala pa možemo provoditi društvene aktivnosti. Udaljeni smo od većih središta, djeca nemaju puno mogućnosti za aktivnosti pa im projekt puno znači. Naš KUD Braća Radić od 2014. nije u društvenom domu mogao provoditi svoje aktivnosti, ali obnovom zgrade njihove su se aktivnosti pojačale i hvala im na tome. Nadam se da će s ovim projektom i naš KUD imati pomoć stručnjaka, putem radionica – jasan je bio Mateković te dodao da OŠ Visoko pohađa 125 djece, a području Općine živi još 50-ak mališana predškolske dobi.

Ravnateljica OŠ Visoko Nada Horvat rekla je da se škola rado uključila u Dječji klub Visoko.

– U okviru školskog kurikuluma imamo planirane susrete s književnicima, poznatim sportašima i drugima, odnosno sa svima koji našoj djeci približavaju mogućnosti koje daje gradska sredina, a koje mi u seoskoj sredini nemamo. Projekt će pomoći i pri tome. Sve što je za naše učenike besplatno je dodatan benefit. Djela književnice Silvije Šesto su i u programu slobodnog izbora lektire od prvog do osmog razreda, pa nam je to dobra prilika za povezivanje kurikuluma s ovakvim inicijativama – zaključila je Horvat.

Uz mentorstvo iskusnih edukatora iz Udruge Svima, različite projektne aktivnosti vezane uz suvremenu kulturu i umjetnost organizira i izvodi skupina mladih kreativaca iz Varaždina i Zagreba. Tako će se unutar Dječjeg kluba Visoko do svibnja 2023. godine izvoditi dječji književni klub s javnim čitanjima i razgovorima, radionice dramskih igara i improvizacija, slušaonice dobre glazbe s podukom o povijesti i žanrovima rocka te radionice crtanja stripa, digitalnog crteža i grafičkog dizajna. Osim toga, djeca će moći igrati poučne videoigrice, ali i posuđivati knjige i igračke. Predviđena su i nova gostovanja dječjih pisaca, glazbenika, glumaca i gejming novinara i blogera.

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje