Povežite se s nama

Međimurje

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi posjetio Mursko Središće

Objavljeno:

- dana

U posjeti Murskom Središću u ponedjeljak, 10. prosinca, boravio je Veljko Kajtazi, zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, ukrajinske, turske, vlaške i židovske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

– Redovito surađujemo sa zastupnikom Kajtazijem, Mjesnim odborom Sitnice i Vijećem za nacionalne manjine, a sve s ciljem rješavanja bilo kakvih neželjenih događaja koji narušavaju povjerenje između većinskog stanovništva i romske zajednice koja živi u Sitnicama.

Također nam je želja omogućiti što kvalitetniju i bržu integraciju romske zajednice u društvo. Već dugi niz godina romska djeca pohađaju gradski Dječji vrtić „Maslačak“ i integrirana su u skupine s ostalom djecom, pa je tako i sam proces osnovnoškolskog obrazovanja puno lakši nego u sredinama gdje toga nema. Puno se radilo na legalizaciji stambenih objekata, pa je naselje putem IPA projekata u potpunosti opremljeno komunalnom infrastrukturom – rekao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Na sastanku su zastupniku Kajtaziju predočeni planovi i potrebe romske zajednice te je zamoljen za pomoć oko pronalaženja izvora financiranja gradnje Multikulturalnog centra u naselju Sitnica i izrade novoga urbanističkog plana kojim bi se omogućilo širenje naselja.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje