Povežite se s nama

Međimurje

Šahovski klub Sloboda iz Mihovljana: juniorski prvaci Hrvatske žele obraniti vrijednu titulu

Objavljeno:

- dana

Šahovski klub Sloboda iz Mihovljana krajem veljače će proslaviti 35 godina uspješnog djelovanja. U tom su vremenu stasale brojne generacije mladih šahista, a prijelomna je bila 2000. godina, kada na čelo Kluba dolazi novo vodstvo.

Prva liga

– U tom se trenutku intenzivirao rad u Klubu. S radom započinje Šahovska škola, natječemo se u tri kategorije, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj, krećemo u potragu za sponzorima, a svi napori morali su se odraziti i na prve zapažene rezultate – ispričao nam je Franjo Jančikić, predsjednik Šahovskoga kluba Sloboda.

Rad s mladima dobiva na težini kada u Klub dolazi trener Velimir Slamar. Sustavno školovanje mladih natjecatelja donijelo je prve velike rezultate, koji će ovaj šahovski klub uskoro gurnuti u sam vrh hrvatskog šaha.

Kadetski naslovi osvojeni su 2013. u Rijeci i dvije godine poslije u Vinkovcima

Tijekom 2011. godine kadeti i juniori osvajaju prva mjesta u svojim natjecanjima te prelaze u najviši rang Prvenstva, u Prvu hrvatsku kadetsku, odnosno juniorsku ligu. Taj status šahisti iz Mihovljana sačuvali su do danas.
­

– Ne samo da smo zadržali status nego smo svake godine postizali sve bolje plasmane. Vrhunac se dogodio 2013. godine, kada smo nakon 3. mjesta u prvom dijelu Prvenstva izborili pravo na premijerni nastup na državnoj završnici osam najboljih hrvatskih ekipa u Rijeci. Redom smo svladali sve glavne konkurente i premoćno osvojili naslov kadetskih prvaka Hrvatske. Bila je to kruna dotadašnjeg rada. Tomu treba pridodati i treće mjesto našeg Jurja Toplaka na Pojedinačnom prvenstvu za kadete – ističe Jančikić.

Isti uspjeh kadeti ponavljaju i dvije godine kasnije u Vinkovcima, dok je 2017. godine u klupske prostorije stigla i titula juniorskih prvaka Hrvatske. Upravo o ovom rezultatu s posebnim ponosom govore u Slobodi.

Visoke ambicije

– Do našeg osvajanja juniorskog naslova tim su se uspjehom mogla pohvaliti tek dva kluba u Hrvatskoj, riječka Liburnija i zagrebački HAŠK. Mi smo ih Svetom Filipu i Jakovu oba svladali te tako ispisali novu stranicu klupske povijesti. Za Slobodu su nastupili Sven Tica, Bruno Makovec, Matija Zadravec, Juraj Toplak i Matija Jančikić – ponosan je predsjednik.
Kako u Klubu ne spavaju na starim uspjesima, i u novu sezonu su krenuli s visokim ambicijama. Kadeti, juniori i seniori uspješno se natječu u svojim ligama, a juniore očekuje i obrana titule prvaka.

– Već sada radimo na pripremama za odlazak na juniorsku završnicu, koja se održava u tjednu iza Uskrsa. Ne skrivamo želju da naslov prvaka ostane u Mihovljanu, iako nas čeka iznimno težak posao. Liburnija i HAŠK teško se mire s prošlogodišnjim porazom i sve će učiniti da nam pomrse račune. Imamo znanje, motiv i iskustvo, još da bude i malo sreće, pa ni obrana titule nije nemoguća – zaključio je predsjednik Jančikić.

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje