Povežite se s nama

U fokusu

Od kraljevskih pitona, poskoka i riđovki, preparirane divljači i riba do dječjih radionica

Objavljeno:

- dana

SAJAM U VARAŽDINU

U varaždinskoj Areni od petka, 13., do nedjelje, 15. listopada održat će se 22. Međunarodni sajam lov, ribolov, priroda i turizam.

– Riječ je o sajmu koji ima zaista dugu tradiciju i svi su dobro upoznati s njim. Sve više izlagača je iz inozemstva pa veseli da se za Sajam sve više čuje izvan Hrvatske – rekla je Maja Šimenc, direktorica Sajma na kojem će sudjelovati izlagači iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Austrije, Slovačke, Rumunjske i Njemačke.

Izložit će uglavnom opremu za lov, ribolov i boravak u prirodi. Organizatori su pripremili brojna predavanja i radionice. Manifestacija se otvara u petak od 10 sati, a sat vremena kasnije dijelit će se lovački gulaš kojeg priprema Lovački savez Varaždinske županije.

Hrvatski lovački savez sprema izložbu preparirane divljači hrvatskih krajeva, a pažnju svih posjetitelja plijenit će izložba živih zmija. Izložene će biti riđovka, poskok i još tri vrste zmija koja obitavaju u Hrvatsku, no posjetitelji će se moći fotografirati i s dva kraljevska pitona.

Na Sajmu će također održati izložba prepariranih slatkovodnih riba koju priprema varaždinski klub Interland, radionica Adriana Horvata iz Čakovca, koji će otkriti tajnu izrade bonsai drvaca iz lipe, graba i bora, održat će se revija lovačkih pasa, izložba gljiva koju organizira Gljivarsko društvo Smrčak, prezentacija Disc golfa, kao i izložba kamenih satova te slika i skulptura „Sovice“ Roberta Garafolića.

Oni najmlađi uživat će u kreativnim radionicama Maje Patafte. Sajam će biti otvoren u petak i suboti od 9 do 19 sati, a u nedjelju od 9 do 17 sati. Cijena karte za odrasle je 25 kuna, 15 kuna za umirovljenike, učenike i studente, dok obiteljska karta stoji 50 kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje