Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na izložbi u Ludbregu gotovo 500 uzoraka vina, a šampionsko iz Sigeteca Ludbreškog

Objavljeno:

- dana

25. izložba mladih vina

Jubilarnu, 25. izložbu mladih vina Ludbreg 2017. u hotelu Crnković u petak je došlo pogledati čak tristotinjak ljudi. 

Kao i svih ranijih godina na kušanje je ponuđen veliki broj vina iz ludbreških i susjednih vinogorja. Za ocijenjivanje je prijavljeno 478 uzoraka – 472 vina, jedno aromatizirano vino, tri voćna vina i dvije rakije.

Najzastupljenija su bila bijela vina, među kojima je najviše bilo vina proizvedenih od mješavine bijelih sorrti graševine i rajnskog rizliga, pinota bijelog, chardonnaya, sauvignona, muškata i traminca. 

Stručna komisija je šampionom među bijellim vinima proglasila chardonnay Zvonka Kirića iz Sigeteca Ludbreškog. Pobjednik među crnim vinima je vino Bože Glavića iz Nadina proizvedeno od mješavine sorti. 

Zlatno odličje je dobilo 76 uzoraka, 280 vina je srebrno, a brončano je 81 vino. Pročelnik županijskog ureda za poljoprivredu Dragutin Vincek smatra da čestitke zaslužuju svi jer se hrabro bore u ovim teškim vremenima za hrvatsku poljoprivredu pa tako i vinarstvo.

Ova izložba, koju organizira Udruga vinogradara Trsek Ludbreg je jedinstvena po trajanju. Rijetko se koja izložba vina može pohvaliti sa četvrt stoljeća kontinuiteta pa gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić kaže da su i vinogradari postali dijelom ludbreškog identiteta. 

Izložba je predstavljen kao ludbreški “peti element”, jer je prema legendi i Ludberga, zaštitnica Grada, bila vinogradarka. Vinogradari su zaslužni i za  otvaranje Ludbreške vinske ceste 2010. godine. Osim što je time ostvarena dugogodišnja želja vinogradara, stvoren je i novi turistički proizvod.

Vinogradi sad željno očekuju najavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o izjednačavanju strogih uvjeta ispitivanja kvalitete za domaća i strana vina. Jer aktualnom praksom nekvalitetna uvozna vina dolaze na hrvatsko tržište s puno jeftinijom cijenom, kojoj domaći vinogradari ne mogu parirati. 

Pred velikim auditorijem ljubitelja vina  predstavljena je ii monografija izložbe Stjepana Kovačeka na preko 250 stranica. Autor kaže da je mislio hoće li uspjeti popuniti predviđenih 150 stranica. – Ali kad sam počeo pisati morao sam se suzdržavati da ne bude i dvostruko više stranica nego što je na kraju objavljeno – rekao je Stjepan Kovaček. 

Vinogradari iz Trseka su se pobrinuli da njihovim gostima ništa ne fali. Tako su nakon fine večere svi zajedno na veliko ekranu pogledali polufinalnu utakmicu hrvatskih rukometnih reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. 

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Mještane Općine Cestica u nadolazećem razdoblju očekuje pregršt aktivnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potaknuti brojnim ulaganjima u infrastrukturu, u koju ulažemo godinama, odlučili smo da je došlo vrijeme i za ulaganja u društvenu zajednicu, odnose, zdravlje, odnosno – u ljude.

Općina Cestica osigurala je bespovratna sredstva upravo za provedbu projekta koji uključuje brojna predavanja, manifestacije i javna događanja te vježbe i radionice koje će biti na raspolaganju svim stanovnicima, ali i ostalim zainteresiranima.

– Prijavom na natječaj “Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2” osmišljen je projekt s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promicanja zdravlja i prevencije kardiovaskularnih bolesti, koje u Republici Hrvatskoj čine najveći postotak smrtnosti. Kako bismo se detaljnije mogli informirati o navedenoj problematici, odlučili smo uložiti trud i vrijeme za provođenje upravo ovog projekta – naveo je načelnik Mirko Korotaj.

Ovim vas putem pozivamo da nam se pridružite na događanjima i javnim manifestacijama koje će se održavati sljedećim redoslijedom:

rujan 2022.: Tjedan zdravlja u Cestici (predavanje o važnosti kretanja i rekreacije, vježbe poticanja cirkulacije, stolni tenis, pilates, šetnja Općinom Cestica “Putovima zdravlja” sa zakuskom)

listopad 2022. – travanj 2023.: vježbe razgibavanja za sve dobne skupine pod nazivom “Kretanjem do zdravlja”

listopad 2022.: interaktivna radionica “Cigareta, ne hvala”

studeni 2022.: predavanje i radionica “Prehrana i utjecaj nepravilne prehrane”

siječanj 2023.: predavanje i radionica “Stres u svakodnevnom životu”

ožujak 2023.: predavanje i radionica “Čovjek bez ovisnosti – život sa stilom”

travanj 2023.: Zdravi week-end (predavanje o važnosti kretanja i rekreacije, kulinarska prezentacija i radionica pripreme obroka zdrave hrane)

svibanj 2023.: predavanja i radionice “Stres – bolest 21. stoljeća”

lipanj 2023.: Dan srca (mjerenje tlaka i šećera).

Napominjemo da je sudjelovanje u svim programima ovog projekta potpuno besplatno.

Podsjećamo da je navedeni projektni prijedlog u rangu najbolje ocijenjenih projektnih prijedloga u Republici Hrvatskoj s obzirom na to da je ocijenjen maksimalnim brojem bodova, izuzev indeksa razvijenosti.

Općina ovim projektom dokazuje da se ulaganja u cestičkom kraju ne odnose samo na infrastrukturu nego i na razvoj društvenih odnosa i zdravlja, na boljitak svih stanovnika Općine Cestica.

Naziv projekta: “Jer srce prepoznaje najbolje”

Ukupna vrijednost projekta: 433.329,00 kuna

EU sufinanciranje: 433.329,00 kuna (100 %) (85 % EU, 15% državni proračun RH)

Razdoblje provedbe projekta: 20. svibnja 2022. – 20. srpnja 2023. (14 mjeseci)

Partner: Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

Nastavite čitati

Život i društvo

Savjet mladih Varaždinske županije smatra da mladi kod nas imaju razloga za optimizam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međunarodni dan mladih, koji se pod okriljem Ujedinjenih naroda obilježava kontinuirano od 2000. godine, obilježava se svake godine 12. kolovoza, a 2022. godina proglašena je i Europskom godinom mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

– Unatoč svim teškim okolnostima koje su zahvatile Varaždinsku županiju, Republiku Hrvatsku, ali i cijeli svijet, sretni smo što se nije dozvolilo da se položaj mladih unazadi i pogorša, već upravo suprotno. Rješavanju problema mladih Varaždinska županija pristupila je kroz izgradnju partnerskog odnosa s mladima. Tako je Varaždinska županija napravila veliki iskorak za mlade, posebno u obrazovanju koje je preduvjet kvalitetnog zaposlenja mladih osoba, a samim time i zasnivanja vlastite obitelji u bilo kojem dijelu Varaždinske županije. Završen je projekt rekonstrukcije Osnovne škole Veliki Bukovec, završen je projekt dogradnje Osnovne škole Martijanec, završena je izgradnja Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija – poručili su iz Savjeta mladih Varaždinske županije

Također, Varaždinska županija potiče izvrsnost nagradama uspješnim studentima i učenicima – donesena je Odluka o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima; a u okviru Centara izvrsnosti Varaždinske županije otvoreni su i praktikumi – praktikum za potrebe Strukovnog centra izvrsnosti za strojarstvo, praktikum i zvjezdarnica za potrebe programa astronomije u sklopu Centra izvrsnosti za fiziku te praktikum za potrebe Strukovnog centra za elektrotehniku; ovdje nije riječ samo o radu s darovitom djecom, riječ je i o suvremenom pristupu izvođenja programa unutar škola. Time se stvara spona povezanosti s gospodarstvom čime se ostvaruju nova radna mjesta.
Povećane su i stipendije za učenike i studente Varaždinske županije, a najavljeno je i da će se u novoj školskoj i akademskoj godini 2022./2023. dodatno povećati broj i visina stipendija.

– Sve navedeno je dokaz da se, konkretnim mjerama koje daju rezultate, standard mladih u Varaždinskoj županiji popravlja. Pred mladima su velike prilike, razloga za optimizam ima, no pred nama je još puno posla! – završio je Josip Cestar, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje