Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na izložbi u Ludbregu gotovo 500 uzoraka vina, a šampionsko iz Sigeteca Ludbreškog

Objavljeno:

- dana

25. izložba mladih vina

Jubilarnu, 25. izložbu mladih vina Ludbreg 2017. u hotelu Crnković u petak je došlo pogledati čak tristotinjak ljudi. 

Kao i svih ranijih godina na kušanje je ponuđen veliki broj vina iz ludbreških i susjednih vinogorja. Za ocijenjivanje je prijavljeno 478 uzoraka – 472 vina, jedno aromatizirano vino, tri voćna vina i dvije rakije.

Najzastupljenija su bila bijela vina, među kojima je najviše bilo vina proizvedenih od mješavine bijelih sorrti graševine i rajnskog rizliga, pinota bijelog, chardonnaya, sauvignona, muškata i traminca. 

Stručna komisija je šampionom među bijellim vinima proglasila chardonnay Zvonka Kirića iz Sigeteca Ludbreškog. Pobjednik među crnim vinima je vino Bože Glavića iz Nadina proizvedeno od mješavine sorti. 

Zlatno odličje je dobilo 76 uzoraka, 280 vina je srebrno, a brončano je 81 vino. Pročelnik županijskog ureda za poljoprivredu Dragutin Vincek smatra da čestitke zaslužuju svi jer se hrabro bore u ovim teškim vremenima za hrvatsku poljoprivredu pa tako i vinarstvo.

Ova izložba, koju organizira Udruga vinogradara Trsek Ludbreg je jedinstvena po trajanju. Rijetko se koja izložba vina može pohvaliti sa četvrt stoljeća kontinuiteta pa gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić kaže da su i vinogradari postali dijelom ludbreškog identiteta. 

Izložba je predstavljen kao ludbreški “peti element”, jer je prema legendi i Ludberga, zaštitnica Grada, bila vinogradarka. Vinogradari su zaslužni i za  otvaranje Ludbreške vinske ceste 2010. godine. Osim što je time ostvarena dugogodišnja želja vinogradara, stvoren je i novi turistički proizvod.

Vinogradi sad željno očekuju najavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o izjednačavanju strogih uvjeta ispitivanja kvalitete za domaća i strana vina. Jer aktualnom praksom nekvalitetna uvozna vina dolaze na hrvatsko tržište s puno jeftinijom cijenom, kojoj domaći vinogradari ne mogu parirati. 

Pred velikim auditorijem ljubitelja vina  predstavljena je ii monografija izložbe Stjepana Kovačeka na preko 250 stranica. Autor kaže da je mislio hoće li uspjeti popuniti predviđenih 150 stranica. – Ali kad sam počeo pisati morao sam se suzdržavati da ne bude i dvostruko više stranica nego što je na kraju objavljeno – rekao je Stjepan Kovaček. 

Vinogradari iz Trseka su se pobrinuli da njihovim gostima ništa ne fali. Tako su nakon fine večere svi zajedno na veliko ekranu pogledali polufinalnu utakmicu hrvatskih rukometnih reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. 

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Varaždinski poduzetnici i obrtnici će tijekom veljače dobiti drugu polovicu poticaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo 900 varaždinskih obrtnika i poduzetnika na svoje će račune iz proračuna Grada Varaždina početi primiti drugu ratu poticajnih, bespovratnih sredstava. 

Grad Varaždin je u cilju poboljšanja gospodarskog stanja i poticanja poduzetništva i obrtništva, očuvanja radnih mjesta, povećanja broja zaposlenih te stvaranja uvjeta za redovno i normalno odvijanje gospodarskih aktivnosti na području grada proveo Mjeru poticaja „Poduzetnički fond Grada Varaždina 2020.“ 

Ukupan broj poduzetnika i obrtnika koji su dobili sredstva potpore kroz navedenu mjeru je 889. Poticaji su se kretali od 5 do 10 tisuća kuna.

U 2020. godini isplaćena je prva polovica planiranih sredstava potpore u iznosu nešto većem od 2,5 milijuna kuna, dok će uplata drugog dijela potpora koja upravo počinje također u ukupnom iznosu većem od 2,5 milijuna kuna biti uplaćena najkasnije do 1. ožujka 2021. godine.

– Primili smo zahvale poduzetnika i obrtnika što smo im konkretnim mjerama, bespovratnim subvencijama iz Poduzetničkog fonda pomogli prevladati probleme. Imali smo razumijevanja za njihovu situaciju u kojoj su se našli ne svojom krivnjom već zbog različitih zabrana i odluka vezanih uz širenje korona virusa. Na te odluke nismo mogli utjecati, ali smo na vrijeme krenuli s poticajima. Kao što smo obećali, druga rata poticaja počinje se isplaćivati i sjest će na njihove račune tijekom veljače. Situacija sa zarazom se iz dana u dan poboljšava i svi se nadamo da će doći do popuštanja mjera što će svakako osnažiti povratak gospodarskih aktivnosti – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odluka u SDP-u: Barbara Antolić Vupora je kandidatkinja za županicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 25. siječnja, održan je Županijski odbor SDP-a Varaždinske županije na temu priprema za nadolazeće lokalne izbore u svibnju ove godine o čemu su izvijestili javnost.

Županijski odbor SDP-a jednoglasno je donio odluku kako će kandidatkinja za županicu Varaždinske županije biti predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, a kandidatkinja za zamjenicu županice dosadašnja zamjenica gradonačelnika Ludbrega Renata Potočnik.

U priopćenju su istaknute i njihove brojne kvalitete.

Barbara Antolić Vupora dugi je niz godina aktivna u politici Varaždinske županije, aktualna je saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a te uspješna poduzetnica. Renata Potočnik je uspješna menadžerica u renomiranoj međunarodnoj tvrtci i aktualna zamjenica SDP-ovog gradonačelnika Dubravka Bilića u Ludbregu u kojemu je SDP dokazao kako se korektnom i konkretnom politikom s dokazano sposobnim ljudima uspješno vodi i razvija jedan grad.  

Po istim kriterijima i načelima, SDP Varaždinske županije, na čelu s dvije uspješne, poduzetne, vrijedne, a prije svega poštene i odgovorne žene vodit će i Županiju sljedeće četiri godine. 

– SDP je svjestan sve veće potpore, ali i očekivanja birača u Varaždinskoj županiji, stoga sam ponosna što ćemo Renata i ja kao uspješne poduzetnice i radnice s dugogodišnjim aktivnim sudjelovanjem u politici našega kraja, preuzeti odgovornost i u vođenju naše Županije sljedeće četiri godine. Naši rezultati u poduzetništvu i radu, uz političko iskustvo jamstvo su uspješnog budućeg vođenja naše Županije koju vidimo kao regiju predvodnicu trenda pozitivnih promjena, hrvatskog sjevera i naše Domovine.  Svi mi zaslužujemo sigurnost, stabilnost, rast i razvoj, bolju i sigurniju budućnost za našu djecu i unuke.  Svu svoju energiju, radne navike, svoj život, usmjerit ćemo, u ovim teškim vremenima, na razvoj brojnih, nažalost neiskorištenih potencijala koje naš kraj ima. Prioritet će nam, uz potporu razvoju obrta, malog i srednjeg poduzetništva, prije svega biti osiguranje uvjeta za dostojanstvenu starost naših starijih i sretno, bezbrižno odrastanje naših najmlađih stanovnika – naglasila je kandidatkinja za županicu Barbara Antolić Vupora u priopćenju.

Javno predstavljanje kandidatkinje za županicu i SDP-ovih kandidata na lokalnim izborima u Varaždinskoj županiji predviđeno je početkom veljače, kada epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.  

Nastavite čitati