Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na izložbi u Ludbregu gotovo 500 uzoraka vina, a šampionsko iz Sigeteca Ludbreškog

Objavljeno:

- dana

25. izložba mladih vina

Jubilarnu, 25. izložbu mladih vina Ludbreg 2017. u hotelu Crnković u petak je došlo pogledati čak tristotinjak ljudi. 

Kao i svih ranijih godina na kušanje je ponuđen veliki broj vina iz ludbreških i susjednih vinogorja. Za ocijenjivanje je prijavljeno 478 uzoraka – 472 vina, jedno aromatizirano vino, tri voćna vina i dvije rakije.

Najzastupljenija su bila bijela vina, među kojima je najviše bilo vina proizvedenih od mješavine bijelih sorrti graševine i rajnskog rizliga, pinota bijelog, chardonnaya, sauvignona, muškata i traminca. 

Stručna komisija je šampionom među bijellim vinima proglasila chardonnay Zvonka Kirića iz Sigeteca Ludbreškog. Pobjednik među crnim vinima je vino Bože Glavića iz Nadina proizvedeno od mješavine sorti. 

Zlatno odličje je dobilo 76 uzoraka, 280 vina je srebrno, a brončano je 81 vino. Pročelnik županijskog ureda za poljoprivredu Dragutin Vincek smatra da čestitke zaslužuju svi jer se hrabro bore u ovim teškim vremenima za hrvatsku poljoprivredu pa tako i vinarstvo.

Ova izložba, koju organizira Udruga vinogradara Trsek Ludbreg je jedinstvena po trajanju. Rijetko se koja izložba vina može pohvaliti sa četvrt stoljeća kontinuiteta pa gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić kaže da su i vinogradari postali dijelom ludbreškog identiteta. 

Izložba je predstavljen kao ludbreški “peti element”, jer je prema legendi i Ludberga, zaštitnica Grada, bila vinogradarka. Vinogradari su zaslužni i za  otvaranje Ludbreške vinske ceste 2010. godine. Osim što je time ostvarena dugogodišnja želja vinogradara, stvoren je i novi turistički proizvod.

Vinogradi sad željno očekuju najavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o izjednačavanju strogih uvjeta ispitivanja kvalitete za domaća i strana vina. Jer aktualnom praksom nekvalitetna uvozna vina dolaze na hrvatsko tržište s puno jeftinijom cijenom, kojoj domaći vinogradari ne mogu parirati. 

Pred velikim auditorijem ljubitelja vina  predstavljena je ii monografija izložbe Stjepana Kovačeka na preko 250 stranica. Autor kaže da je mislio hoće li uspjeti popuniti predviđenih 150 stranica. – Ali kad sam počeo pisati morao sam se suzdržavati da ne bude i dvostruko više stranica nego što je na kraju objavljeno – rekao je Stjepan Kovaček. 

Vinogradari iz Trseka su se pobrinuli da njihovim gostima ništa ne fali. Tako su nakon fine večere svi zajedno na veliko ekranu pogledali polufinalnu utakmicu hrvatskih rukometnih reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. 

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Danas se slavi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja.

U povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju.

Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Izvor: Varaždinska biskupija

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Šćepanje uskoro slavi 70. rođendan, pa stiglo novo vatrogasno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Vatroprometu jučer je DVD-u Šćepanje obavljena predaja vatrogasnog vozila Nissan Navara pick up, u kojeg je ugrađen Vallfirest visokotlačni modul.

Svečanosti predstavljanja novoga navalnog vozila u Šćepanju nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića, predsjednika Općinskog vijeća Marka Fištera, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika VZO Breznički Hum Marija Šargača i zapovjednika VZO Breznički Hum Alenka Vnučeca. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek tom je prilikom zahvalio svim vatrogascima, a posebice županu, načelniku na realizaciji ovog projekta kao i gostima koji su posjetili Šćepanje i uveličali ovaj događaj.

Načelnik Zoran  Hegedić tom je prilikom rekao kako je ovo dio ostvarenja vatrogasnog sna jer se članovi DVD-a godinama trude da svojim aktivnostima, radom i odvajanjem slobodnog vremena budu što spremniji, pa je ovo vrijedno vatrogasno vozilo ubuduće zasigurno uvelike pomoći u slučajevima potrebe. Zahvala je upućena i svima koji su DVD Šćepanje podržali u nabavi i opremanju vozila, bilo financijski, logistikom ili na drugi način. Blagoslov vozila upriličit će se povodom proslave 70. obljetnice DVD-a Šćepanje planirane posljednje subote mjeseca kolovoza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!