Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Saki pajcek svega koca oče!

Objavljeno:

- dana

U Međimurju se ljudi od pamtivijeka bave poljodjelstvom i stočarstvom. U prvoj su navedenoj grani poljoprivrede životinje upotrebljavali kao radne strojeve – za vuču kola, plugova, zaprega i slično, dok su ih u drugoj uzgajali radi mesa, mlijeka, kože, vune, krzna i slično.

Zbog toga se razvio sijaset izraza vezanih uz imena ili smještajne kapacitete životinja, od kojih su neki isključivo vezani uz ovo područje, dok su se drugi razvili iz općeslavenske ili europske tradicije.

Asilus

Tako na primjer izraz „osel“ (u krajevima gdje prevladava štokavica „osao“) označava magare, a često se koristi i kao umanjenica „oslek“ (u narodnim izrekama, na primjer: „Dok je osleku dobro, ide na led plesat!“). Ova imenica do nas je došla od praslavenskog „osl“, koje su Slaveni preuzeli od Gota. Naime, Goti su latinski izraz „asinus“ pretvorili u „asilus“, što je u slavenskim jezicima postalo osal, osel, osl, osao i slično. Čak i u engleskom jeziku postoji (uz „donkey“) nešto rjeđe korišten izraz „ass“, koji dolazi od istoga latinskog pojma.

Kajkavci koriste i mnoge izraze za svinje. Pojedina korištena riječ često ne govori samo o vrsti već i o spolu ili starosti životinje. Tako u srednjem Međimurju postoji pojam „marosec“ (u nekim mjestima „marostec“ ili „nerasec“), koji se razvio od riječi „nerast“, a označava odrasloga plodnog mužjaka svinje koji se koristi za potrebe rasploda /„onaj koji više ne raste“, „nerast“> „nerastec“> „maros(t)ec“/. Česta je i riječ „pajcek“, koja je preuzeta iz poljskog jezika („paciuk“).

Kotek

Kao što svatko od nas kod kuće voli imati svoj kutak, slično vrijedi i za svinje. Naime, riječ „kotec“ ili „kotac“, koja označava stanište domaćeg pajceka, znači upravo to – mali kut…

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, na respiratoru su dva pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 212 uzoraka, od čega su evidentirana 32 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,09 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 20. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 87 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 546.

Tijekom vikenda brzim Ag testovima testirano je ukupno 539 osoba, od čega je evidentirano 9 pozitivnih slučajeva, na temelju kliničke slike 2 pozitivna slučaja, a iz drugih županija javljeno je o 4 pozitivna slučaja.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 50.042 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 64 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 11 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, dok su 2 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 12.04.2021. do 18.04.2021. godine, 168 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 13 na području grada Mursko Središća, 42 na području grada Preloga, 14 na području općine Belica, 2 općine Dekanovec, 5 općine Domašinec, 21 općine Donja Dubrava, 29 općine Donji Kraljevec, 8 općine Donji Vidovec, 18 općine Goričan, 12 općine Gornji Mihaljevec, 19 općine Kotoriba, 23 općine Mala Subotica, 73 općine Nedelišće, 9 općine Orehovica, 6 općine Podturen, 13 općine Pribislavec, 8 općine Selnica, 21 općine Strahoninec, 17 općine  Sveta Marija, 29 općine Sveti Juraj na Bregu, 10 općine Sveti Martin na Muri, 3 općine Vratišinec, 9 općine Šenkovec i 7 općine Štrigova.

Nastavite čitati